Quantcast

Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να συζητήσουμε με την Τουρκία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί την παραμικρή συζήτηση για κυριαρχικά της δικαιώματα έστειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών συζητήσεων.

Μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ο πρωθυπουργός είπε ότι η επέκταση των θαλασσίων υδάτων προς δυσμάς στέλνει μήνυμα και προς ανατολάς. Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τη θετική στάση των περισσοτέρων κομμάτων λέγοντας ότι επιβεβαιώνει το κλίμα εθνικής ομοψυχίας το οποίο βοήθησε τη χώρα να αντιμετωπίσει τις κρίσεις του 2020. “Σήμερα διευρύνουμε την εθνική ομοψυχία μας. Η Ελλάδα μεγαλώνει σε έκταση αλλά ταυτόχρονα  μεγαλώνει σε πίστη και ανάστημα για το μέλλον. Και αυτό πρέπει να έχει την έγκριση όλων μας” είπε. 

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε μηνύματα προς την Τουρκία με χαρακτηριστικότερο όλων το ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία συζήτηση για την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας. “ Η άσκηση του νόμιμου δικαιώματος μας δείχνει πως η βία δεν παράγει δίκαιο. Αλλά αντιθέτως ότι το δίκιο παράγει ειρήνη. Στο ίδιο πνεύμα και με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε τη μεγάλη διαφορά με Τουρκία. Αρκεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τον μονόλογο των προκλήσεων  και να έλθει στο τραπέζι των συνεννοήσεων” είπε προσθέτοντας ότι πλέον εκπληρούνται οι δύο όροι που είχε θέσει η Ελλάδα για επανεκκίνηση του διαλόγου, δηλαδή η διακοπή των τουρκικών προκλήσεων εντός της ελληνικής ΑΟΖ και η επανέναρξη από το σημείο που σταμάτησε ο διάλογος το 2016.

“Δεν ξεχνάμε τη διπλή γλώσσα της Άγκυρας. Προσερχόμαστε με ελπίδες στις διερευνητικές. Αλλά προσερχόμαστε και με  μηδενική αφέλεια. Θυμίζω ότι οι διερευνητικές είναι άτυπες, μη δεσμευτικές συζητήσεις. Κι αν δεν τα βρούμε να συμφωνήσουμε για τον τρόπο που θα λύσουμε τις διαφορές μας σε διεθνές δικαστήριο” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού πως η εμπρηστική ρητορική δεν οδηγεί πουθενά και η παράκληση προς ελληνικά μέσα ενημέρωσης να ρίξουν τους τόνους και να μη λειτουργούν ως μεγάφωνα γειτονικών δηλώσεων: “Πυροδοτούν έτσι έναν αχρείαστο πόλεμο εντυπώσεων” είπε χαρακτηριστικά. Με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός έκλεισε πάντως τη συζήτηση περί αποκλίσεων μεταξύ του ιδίου και του Υπουργού Εξωτερικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.  

«Προτεραιότητά μας τα σχολεία. Τα άλλα μπορούν να περιμένουν»

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο ζήτημα της πανδημίας στέλνοντας σαφές μήνυμα πως πρώτη προτεραιότητα είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. “Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν για να επανεκκινήσουν” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι το βάρος πέφτει πλέον στον εμβολιασμό με πίεση από ελληνικής πλευράς για την έγκριση του εμβολίου της Astrazeneca αλλά και προς τη Pfizer για να ανταποκριθεί στη συμφωνία που έχει υπογράψει.