Quantcast

Μητσοτάκης: Μετατρέπουμε την πράσινη οικονομία σε μοχλό ανάπτυξης - Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η συζήτηση περί εξορύξεων πετρελαίου μπορεί να μην έχει πλέον κανένα νόημα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ασπίδα προστασίας στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ύψωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης . Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη στην Ελλάδα των μπάζων, των βόθρων και των χωματερών υποστηρίζοντας ότι ειδικά στα θέματα περιβαλλοντικών αδειών και στα ζητήματα των περιοχών NATURA κάνει ό,τι ακριβώς γίνεται και στις περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητες χώρες της Ευρώπης. 

“Η μετατροπή της πράσινης οικονομίας σε μοχλό ανάπτυξης είναι συνετή και συνεπής επιλογή μου. Δεν κάνω εκπτώσεις στην περιβαλλοντική μου συνείδηση. Ασχολήθηκα με το περιβάλλον από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου το 2004 και δεν ανέχομαι να μου ασκούν κριτικοί κάποιοι μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από συγκεκριμένο χώρο.  Πολύ περισσότερο όταν αυτοί κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια και έχουν να επιδείξουν μη έργο” είπε.

Για τις περιοχές Natura ο Πρωθυπουργός είπε ότι γίνεται ό,τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη . Οι περιοχές χωρίζονται σε τέσσερις ζώνες και οι χρήσεις γης θα είναι συμβατές με τον βαθμό προστασίας. Άλλη η κατάσταση στον Όλυμπο και στο Φαράγγι της Σαμαριάς όπου δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση και άλλη σε άλλη περιοχή όπου η ήπια παρέμβαση θα αναδείξει τον χώρο. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού όσον αφορά στις εξορύξεις πετρελαίου καθώς άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι με τις υφιστάμενες τιμές στην παγκόσμια αγορά δεν έχουν νόημα: “Η συζήτηση μπορεί να είναι περί όνου σκιάς γιατί με τις τιμές πετρελαίου σήμερα μπορεί να είναι ανώφελο.Εδώ η περιοχή του Πρίνου κινδυνεύει γιατί η επένδυση αυτή δεν βγαίνει με τις υφιστάμενες τιμές. Είναι πολύ πιθανό όλη αυτή η συζήτηση να ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις στην αγορά” τόνισε.

Αιτιολογώντας τον επείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου τόνισε ότι 170.000 συμπολίτες μας έχουν υποβάλει ενστάσεις για δασικούς χάρτες, επενδυτές περιμένουν 6-8 χρόνια για αδειοδότηση, η κατάσταση στα νησιά με τα σκουπίδια είναι αφόρητη ενώ η χώρα πνίγεται στο  πλαστικό. Ειδική αναφορά έκανε στην απολιγνιτοποίηση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη θα γίνει το θεμέλιο για μια νέα ζωή για αυτές τις περιοχές. 

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας άθλια την εικόνα της χθεσινής διαδήλωσης στο Σύνταγμα λόγω μη τήρησης αποστάσεων: “Ούτε στοιχειώδεις αποστάσεις ασφαλείας δεν μπορούσατε να κρατήσετε και μετά αναρωτιέστε γιατί οι πολίτες διαμαρτύρονται τι θα συνέβαινε αν διαχειριζόσασταν εσείς την πανδημία. Η κυβέρνηση δεν θα περιορίσει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Απαιτώ από κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς να έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών και να μην παρουσιάζουν αυτή την άθλια εικόνα που είδαμε χθες στη Βουλή.Πήρε το μάτι μου και την αφίσα της συγκέντρωσης. Κατήγγειλε οικολογικό πραξικόπημα. Θυμηθήκατε τα Μνημόνια. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σε φθαρμένα συνθήματα. Σε αυτά έχει απαντήσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα χρησιμοποιήσω ένα παλιό σύνθημα της ανανεωτικής αριστεράς. Την ουσία του μόνο η δική μας παράταξη μπορεί να κάνει πράξη “Ναι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός” είπε.