Quantcast

Μόσχα: Θα υπάρξουν συνέπειες για τις απελάσεις – «Είστε ασεβείς» απαντά ο Κοτζιάς

Σε κρίση οδηγούνται πλέον οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, με αφορμή τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών. 

Η Μόσχα απειλεί με συνέπειες για τις απελάσεις και «παγώνει» την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να δίνει ηχηρή απάντηση χαρακτηρίζοντας «ασεβή» την στάση της Ρωσία απέναντι στην Ελλάδα.

Διαψεύσεις και υπονοούμενα από τη Ζαχάροβα

Κατά την έκτακτη ενημέρωση στο ρωσικό ΥΠΕΞ από την εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαιώθηκε ότι η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ για τα μέσα Σεπτεμβρίου είναι στον αέρα.

Η Μ. Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, διέψευσε σειρά δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Κοτζιά κατά την οποία ο Ρώσος ΥΠΕΞ απείλησε ότι αν προκριθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ τότε η Μόσχα θα μπλοκάρει τη σχετική συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η κα. Ζαχάροβα αφού έδειξε αμερικανικό δάχτυλο υποστήριξε ότι ουδέποτε υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο υπουργούς, ενώ κάλεσε να αποκαλυφθεί η μέρα και η ώρα που έγινε το τηλεφώνημα και υπογράμμισε ότι δεν είναι στο ύφος του κ Λαβρόφ να απειλεί.

Σχετικά με τα αντίμετρα, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα καθώς όπως σχολίασε, τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1

Σκληρή απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών

Ως "χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική" χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, τις δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τονίζεται ότι  "τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα", ενώ επισημαίνεται ότι "τα στοιχεία, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους".

Το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές ότι "η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική" σημειώνοντας παράλληλα όμως ότι "με τη σημερινή της δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες". 

Σε τόνο δε αυστηρό υπογραμμίζεται ότι "η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει" καθώς "ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης".

Τέλος, τονίζεται ότι "ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".