Quantcast

«Μπλόκο» Μενέντεζ και αντιδράσεις στο Κογκρέσο για πώληση F-16 στην Τουρκία - Ηχηρό μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα -Βίντεο

Την έντονη αντίδραση του γερουσιαστή και άλλων μελών του Κογκρέσου προκάλεσε η πληροφορία ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να εγκρίνει την πώληση στην Τουρκία μαχητικών F-16, με ταυτόχρονη πώληση στην Ελλάδα F-35, την ώρα που η Αθήνα στέλνει διπλό μήνυμα στην Άγκυρα. 

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός από την Αλεξανδρούπολη, ξεκαθαρίζοντας πως κανένας δεν θα υποδείξει στη χώρα μας πώς θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

Μάλιστα, την ώρα που δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να αποστείλει στο Κογκρέσο το αίτημα έγκρισης για την πώληση των αναβαθμισμένων F-16 στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Τουρκία επιμένει στις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

«Η Ελλάδα κινείται με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις», διαμήνυσε από τη Θράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή στον διάλογο για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς με την Άγκυρα, δηλαδή τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

 

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα κι ούτε χρειάζεται την άδεια κανενός για να προχωρήσει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και έργων όπως φράχτης» τόνισε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει «θερμό» επεισόδιο.

 

«Ανησυχώ για την εντεινόμενη ρητορική, ζητώ από την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικούς λόγους δεν είναι σωστή στρατηγική. Εύχομαι να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έξαρσης με όλα αυτά που έχουμε ακούσει κατά καιρούς περί αφίξεως τα βράδια» πρόσθεσε.

«Θέλω να σας παραπέμψω σε δηλώσεις σημαντικών αξιωματούχων του Κογκρέσου που λένε ξεκάθαρα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πωληθούν σύγχρονα οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι να αλλάξει τη συμπεριφορά της και μέχρι στιγμής όταν έχουμε μια χώρα η οποία εξακολουθεί να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, τα οποία είναι ελληνικά νησιά, μιας σύμμαχης χώρας στο ΝΑΤΟ, προφανώς αυτή μια τακτική που δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Επιμένει ο Ερντογάν: «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ και θα έρθουμε»

Στο μεταξύ, σε νέες προκλητικές δηλώσεις, στο ίδιο μοτίβο, προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. ΟΤούρκος πρόεδρος παρευρέθηκε στη συλλογική τελετή Εγκαινίων της οδού Marmaris - Datca, της μονάδας επεξεργασίας πόσιμου νερού Milas και του κρατικού νοσοκομείου της Αλικαρνασσού και άλλων ολοκληρωμένων έργων στη λεωφόρο Mentese Ataturk και από εκεί συνέχισε την εμπρηστική ρητορική λέγοντας για ακόμα μια φορά ότι «θα έρθουν ένα βράδυ στην Ελλάδα».

 

«Αδέρφια μου, μπορεί κάποιος που επιδεικνύει και προσβάλλει με ασέβεια τους διοικητές του στρατού μας, που δεν έδειξε ή δεν μπόρεσε να δείξει αντίδραση, ενάντια στην Ελλάδα, που παρενοχλεί τα σύνορά μας καθημερινά, ενάντια στο PKK, που έχει το αίμα δεκάδων χιλιάδων αθώων στα χέρια του, ενάντια στο FETO, τη μεγαλύτερη προδοτική συμμορία που έχει δει πρόσφατα η χώρα μας, στις χώρες που στοχεύουν την κυριαρχία μας και τους εχθρούς της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους, να είναι πολιτικός αυτής της χώρας; Αδέλφια μου, σύμφωνα με το σύνταγμά μας, αυτός ο αδελφός σας είναι ο αρχιστράτηγος αυτού του στρατού. Δεν το λέω εγώ, το λέει το σύνταγμά μας.», είπε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

«Ακριβώς. Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Και θα έρθουμε...», κατέληξε. 

Aντιδράσεις στο Κογκρέσο για την πιθανή πώληση των F-16 στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η αντίδραση του Αμερικανού γερουσιαστή και πρόεδρου της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ στην πώληση F-16 στην Τουρκία. Αντίθετος εμφανίζεται και ο δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάππας, νέος συμπρόεδρος της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα. Σύμφωνα με το Politico, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ εγκαλεί τον Ερντογάν για αντισυμμαχική συμπεριφορά.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου για την πρόθεση της πώλησης F-35 στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε υποβάλει το δικό της αίτημα τον Οκτώβριο του 2021, ζητώντας να αγοράσει 40 νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει 80 μαχητικά που ήδη διαθέτει στον στόλο της.

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, και πλέον εκτιμάται ότι το επίσημο αίτημα για την έγκριση της αμυντικής σύμβασης θα σταλεί το επόμενο διάστημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλουτ Τσαβούσογλου, θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον στις 18 Ιανουαρίου για να πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, όπου αναμένεται ότι θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα των F-16.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται να τοποθετηθεί για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς παραμένει προσηλωμένο στη πάγια πρακτική που το θέλει να μην επιβεβαιώνει ούτε να σχολιάζει προτεινόμενες αμυντικές συμβάσεις πριν από την ολοκλήρωση της επίσημης ενημέρωσης του Κογκρέσου.

Ωστόσο στο ερώτημα της ιστοσελίδας Hellas Journal για το εάν η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων), εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου απάντησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν και εκδικάζουν τα αιτήματα κατά περίπτωση, σύμφωνα με τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, τη Σύμβαση των ΗΠΑ για την Πολιτική Μεταφοράς Όπλων και τους σχετικούς νόμους, κανονισμούς και οδηγίες».

«Όχι» Μενέντεζ

Το κλίμα που επικρατεί στους διαδρόμους του Κογκρέσου αλλά και η στάση που θα τηρήσουν οι γερουσιαστές αναμένεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αιτήματος της Τουρκίας, καθώς η επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας είναι το αρμόδιο όργανο για την έγκριση των αμυντικών συμβάσεων. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη διαδικασία ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διαθέτει το δικαίωμα βέτο που του δίνεται λόγω της θέσης που κατέχει ως πρόεδρος της επιτροπής.

Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν στην άμεση αντίδραση του Αμερικανού γερουσιαστή, ο οποίος δεσμεύτηκε για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά των πολεμικών αεροσκαφών έως ότου η Τουρκία αρχίσει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων έβαλε στο στόχαστρο τον πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντας ότι υπονομεύει το Διεθνές Δίκαιο, αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και επιδεικνύει αποσταθεροποιητική συμπεριφορά τόσο εντός της Τουρκίας όσο και εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ.

 

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις που βάζει για την άρση των αντιρρήσεων του στην πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε ότι «μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των δημοσιογράφων και των πολιτικών αντιπάλων – και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση».

Πολιτικοί αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters εκτιμούν ότι είναι απίθανο το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16 πριν η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Στην ίδια γραμμή κινείται και το Politico, το οποίο επισημαίνει ότι η προοπτική της πώλησης μαχητικών στην Τουρκία έχει εκνευρίσει ορισμένους κορυφαίους νομοθέτες στο ίδιο το κόμμα του Μπάιντεν, οι οποίοι λένε ότι ανησυχούν για την χρονοτριβή που προκαλεί η Άγκυρα στην επέκταση του ΝΑΤΟ, τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, και την στροφή της Τουρκίας προς τον αυταρχισμό.

Κρις Πάπας: Παράβαση των Κυρώσεων CAATSA

Tην αντίθεσή του στην πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία εξέφρασε και ο νέος συμπρόεδρος της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα, Κρις Πάπας. Ο Δημοκρατικός βουλευτής υπενθυμίζει ότι από τη στιγμή που εξέφρασε τις επιφυλάξεις του πριν από ένα χρόνο, η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά, αλλά αντιθέτως έχει κλιμακώσει την ρητορική και τις ενέργειες της.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, εξέφρασα τις ανησυχίες μου στην κυβέρνηση Μπάιντεν για την πιθανή πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και άλλων όπλων στην κυβέρνηση Ερντογάν. Από τότε, η συμπεριφορά και η ρητορική της Τουρκίας έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για τυχόν πιθανές πωλήσεις στην Τουρκία. Όχι μόνο η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA), αλλά έχει απειλήσει και με περαιτέρω παραβιάσεις. Η Τουρκία ανέστειλε επίσης αδικαιολόγητα την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε ρεκόρ μη εξουσιοδοτημένων εισβολών με στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από το ελληνικό έδαφος και τον εθνικό εναέριο χώρο και απειλεί συνεχώς την Ελλάδα με πόλεμο».

Ο κ. Πάπας υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πώληση συνιστά παραβίαση των κυρώσεων του Νόμου CAATSA, λέγοντας ότι «μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που εξέφρασα και οι ανησυχίες που προέκυψαν από τις επακόλουθες τουρκικές ενέργειες, θα συνεχίσω να εργάζομαι για να αποτρέψω τα F-16 ή οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό όπλο να πέσουν στα χέρια του Ερντογάν. Αυτή η πώληση δεν πρέπει να προχωρήσει και θα αντιταχθώ σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα υποβληθεί ενώπιον του Κογκρέσου».