Quantcast

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο real.gr: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες...

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ καυτηρίασε την κίνηση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας να υπογράψουν συμφωνίες βάσει της οποίας τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία θα μπορούν να διεξάγουν έρευνες για υδρογονάνθρακες. 

Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Libya Political Dialogue Forum ενώ κάλεσε παράλληλα τα δύο μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση του real.gr σχετικά με το πώς σχολιάζει η αμερικανική κυβέρνηση τη συμφωνία της Αγκυρας και της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σχετικά:

«Ενώ γνωρίζουμε αναφορές ότι υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας από την κυβέρνηση της Τουρκίας και την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο. Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Libya Political Dialogue Forum να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο».