Quantcast

Ο υπ. Τουρισμού Χ. Θεοχάρης στην τελετή θεμελίωσης του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος «KILADA»

Οι Υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης και oι Υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, παρέστησαν σήμερα στην τελετή θεμελίωσης του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος “KILADA” του Ομίλου «Dolphin Capital» στην Ερμιονίδα Αργολίδας, της πρώτης τουριστικής επένδυσης η οποία εντάχθηκε στο Νόμο περί Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και έλαβε οικοδομική άδεια.

Στην τελετή ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, οι Γενικοί Γραμματείς Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Νίκος Μαντζούφας και Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Βουλευτής Αργολίδας, κ. Γιάννης Ανδριανός και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Γιάννης Γεωργόπουλος.

Ακολουθούν οι ομιλίες του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Ά. Γεωργιάδη, του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χ. Θεοχάρη, του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Ν. Παπαθανάση και του Ιδρυτή και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Dolphin Capital, κ. Μίλτου Καμπουρίδη.

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Κατ’ αρχάς σας μεταφέρω τις θερμές ευχές του κυρίου Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν μπορούσε να παραβρεθεί σήμερα εδώ αλλά μου είπε να μεταφέρω τις ευχές του, καθώς η Κυβέρνηση εν τω συνόλω της θεωρεί την επένδυση αυτή μία πάρα πολύ σημαντική επένδυση για την Ελλάδα και θέλω να ευχαριστήσουμε την DolphinCapital που συνεχίζει μία πολύ επιτυχημένη πορεία στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια με καινούρια επενδυτικά σχέδια και με την δυνατότητα να αναδεικνύει προορισμούς και να προσελκύει ποιοτικό τουρισμό.

Η συνάντηση με τον κύριο Καμπουρίδη ήταν μία από τις πρώτες που έκανα στο γραφείο μου όταν ανέλαβα την ευθύνη από τον κύριο Πρωθυπουργό της διοικήσεως του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μου είπε ότι αν οι υπηρεσίες μας τρέξουν και με το Νόμο του fasttrack μπορέσουμε να εκδώσουμε γρήγορα τις οικοδομικές άδειες, από την πλευρά του υποσχόταν ότι πάρα πολύ γρήγορα θα βάλει τις μπουλντόζες. Δεν ξέρω αν την ώρα που μου το είπε, είχε υπ’ όψιν του ότι θα εγκρίναμε τις άδειες σε 15 μέρες.

Είναι η ταχύτερη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών που έχει γίνει ποτέ στο ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων που δούλεψαν για αυτή την επένδυση το καλοκαίρι του 2019 ώστε από τη μία να αναδείξουμε το νέο πνεύμα της ταχύτητας το οποίο θέλουμε να περάσουμε και του σεβασμού του χρόνου, των χρημάτων και των ονείρων των επενδυτών και από την άλλη να φύγουμε από την εικόνα μίας Ελλάδας, που το μόνο που κάνει, είναι να φέρνει προβλήματα σε όποιον θέλει να κάνει μία επένδυση.

Μετά την έκδοση των αδειών, ο κύριος Καμπουρίδης και οι συνεργάτες του κράτησαν το λόγο τους και σήμερα είμαστε εδώ για να βλέπουμε τις μπουλντόζες και να ξεκινήσουμε το έργο επίσημα. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξή του και φυσικά, κύριε Καμπουρίδη, θα είμαστε κι εμείς παρόντες σε κάθε σημείο της διαδρομής που θα χρειαστεί να παρέμβουμε εκ νέου.

Γιατί ένα τόσο μεγάλο έργο προφανώς δεν σταματάει με την έναρξη των εργασιών αλλά χρειάζεται την παρακολούθηση και την θεραπεία των όποιων τυχόν προβλημάτων παρουσιαστούν – βλέπω εδώ και τον φίλο μου, Γιώργο Διδασκάλου που έχει κρίσιμο ρόλο σε όλα αυτά από τη θέση που έχει – και τον Δήμαρχο. Γιάννη, πρέπει να βάλουμε πλάτη.

Λοιπόν, σημαντική η παρουσία και του τοπικού μας βουλευτή, του κυρίου Ανδριανού - ευχαριστούμε πολύ, κύριε Βουλευτά - διότι και το Κοινοβούλιο έχει ρόλο ώστε να μπορέσει αυτό το έργο να ολοκληρωθεί.

Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά που κάνετε είναι εξαιρετική. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα που ονειρευόμαστε και θέλουμε είναι αυτή η Ελλάδα, ξέρει καλά ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ότι η αλλαγή του τουριστικού μοντέλου της χώρας είναι ζητούμενο για εμάς. Το ζητούμενο δεν είναι να μετράμε εκατομμύρια αφίξεων, αυτό ούτως ή άλλως έχει ένα όριο πάνω από το οποίο οι υποδομές της χώρας δεν αντέχουν, αλλά να έχουμε τουρισμό υψηλού επιπέδου και υψηλής ποιότητας.

Σίγουρα, η επένδυση εδώ, στην Κοιλάδα και το άλλο μεγάλο έργο στη Τζια και τα υπόλοιπα, είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να κάνουμε και εσείς μας βοηθάτε να το κάνουμε και προσθέτετε σοβαρά στο ακαθάριστο εθνικό μας προϊόν. Το ότι μάλιστα μέσα σ’ αυτήν την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση, έργα σαν αυτό όχι μόνο δεν σταματούν αλλά προχωρούν και επιταχύνονται, είναι η καλύτερη ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδος για τα χρόνια που έρχονται.

Θέλω, λοιπόν, κύριε Περιφερειάρχα, να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Ξέρω ότι είχατε εξαιρετικά ανειλημμένες υποχρεώσεις αλλά δεν μπορούσε ένα τέτοιο έργο να μην έχει την παρουσία και της Περιφέρειας εδώ ως σήμα ώστε να είμαστε όλοι παρόντες για να βοηθήσουμε να γίνει γρήγορα πλήρως πραγματικότητα και να απολαύσουν και οι ντόπιοι αλλά και οι ξένοι τουρίστες που θα έρθουν των υπηρεσιών της «Κοιλάδας», αυτά τα οποία θέλουμε να τους προσφέρουμε.

Ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή επιτυχία και όλα θα πάνε καλά».

Χάρης Θεοχάρης:

«Μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες για την παροχή υψηλής ποιότητας τουρισμού βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής που θέλουμε να υλοποιήσουμε για την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Το συγκρότημα «Kilada», το οποίο με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στην οικογένεια των επιχειρήσεων του ελληνικού τουρισμού, αποτελεί υπόδειγμα μιας διαφορετικής φιλοσοφίας για την τουριστική ανάπτυξη.

Είναι αλήθεια πως περνάμε μια πρωτοφανή κρίση την οποία όμως αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα. Με αυτά τα τρία συστατικά - όπως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την Σαντορίνη την περασμένη βδομάδα- θα επιτρέψουμε στον Ελληνικό τουρισμό να ανοίξει τα φτερά του με ασφάλεια. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους του Τουρισμού.

Δίπλα σε κάθε επένδυση που θεμελιώνεται, δίπλα σε κάθε ξενοδοχείο που ανοίγει, δίπλα σε κάθε επισκέπτη που έρχεται. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που υπηρετεί την εθνική τουριστική βιομηχανία όπως το Kilada, που θεμελιώθηκε σήμερα. Καλή επιτυχία!»

Νίκος Παπαθανάσης:

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, θέλω να σας πω ότι ο βασικός κανόνας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων ήταν ότι κανένα σπουδαίο έργο δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του. Δηλαδή κανένα έργο, καμία μεγάλη επένδυση, δεν μπορεί να αφεθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Επομένως, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε κοντά σε όλα τα μεγάλα έργα και γι’ αυτό, όλα τα μεγάλα έργα, τα οποία θα επανεκκινήσουν και θα εγκαινιαστούν πολύ σύντομα, έχουν τη δική του σφραγίδα. Σαφώς και των άλλων Υπουργών αλλά ο Υπουργός μου εδώ είναι καταπληκτικός και κάνει φοβερή δουλειά.

Τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Είμαστε μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Περάσαμε καταπληκτικά μέσα από το θέμα του Covid-19, θα έλεγα ότι περάσαμε καλύτερα από όλες τις άλλες χώρες. Μπορέσαμε και καταφέραμε και κρατήσαμε μία κοινωνία σε μία λειτουργία βασική, είχαμε κανονική ροή της τροφοδοσίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε και πρέπει να συνεχίσουμε, παρότι έχουμε κάνει βηματισμό αρκετά σημαντικό, είναι να κόβουμε αυτό τον θανάσιμο εναγκαλισμό της ελληνικής γραφειοκρατίας και αν το πετύχουμε αυτό, πολλά έργα σαν και αυτό θα ξεκινήσουν και η Ελλάδα θα έχει μία τελείως διαφορετική εικόνα παντού.

Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία, κύριε Καμπουρίδη, σε όλες τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές σας δραστηριότητες».

Μίλτος Καμπουρίδης:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μαζί με τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Τουρισμού και πλήθος άλλων αντιπροσώπων της κεντρικής και τοπικής διοίκησης βάλαμε το θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του μεγάλου έργου. Πρόκειται για την πρώτη τουριστική επένδυση που εντάχθηκε στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων και την πρώτη που άρχισε να υλοποιείται. Η επένδυση στο σύνολο της θα υπερβεί τα 400 εκατομμύρια ευρώ και είναι το 4ομ μεγάλο έργο που κατασκευάζει ο όμιλος Dolphin Capital στην Ελλάδα, μετά το Amanzoe, το Nikki Beach και το One & Only στην Τζια. Και τα τέσσερα αυτά έργα είναι πρωτοποριακά και συμβαδίζουν με τον στόχο του ομίλου μας που ήταν πάντα οι υψηλού επιπέδου αναπτύξεις σε συνεργασία με παγκοσμίου εμβελείας σχεδιαστές και brands, που σέβονται το περιβάλλον και αναδεικνύουν την Ελλάδα. Στις δύσκολες αυτές μέρες που είμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα εμπόδια και που όλα είναι υπό αμφισβήτηση, εμείς επενδύουμε στη ποιότητα και στην υποδομές που θα υπερισχύσουν».

Μετά την τελετή θεμελίωσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, έκανε την εξής δήλωση (on camera):

«Η επένδυση στην Κοιλάδα είναι η πρώτη επένδυση που αδειοδοτήσαμε με τις νέες διαδικασίες fast track, σε διάστημα λιγότερο των 15 ημερών.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχει καταστεί έτσι κεντρική αδειοδοτική αρχή για όλες τις στρατηγικές επενδύσεις και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε με την εδώ παρουσία μας είναι ότι πλέον οι επενδυτές θα ξέρουν ότι θα βρίσκουν εύκολες λύσεις και δεν θα ταλαιπωρούνται από τη συνήθη ελληνική γραφειοκρατία.

Θέλω αν ευχαριστήσω τη Dolphin για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στην Ελλάδα και να μεταφέρω τις ευχές του Πρωθυπουργού ο οποίος θα ήθελε να είναι παρών αλλά ανειλημμένες υποχρεώσεις τον κράτησαν στην Αθήνα».