Quantcast

Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Κάνουμε στέρεο συνταγματικό βήμα

Σε κλίμα μεγάλης έντασης με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν απόσυρση και τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να τα κατηγορεί για φεστιβάλ υποκρισίας άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. 

Με την έναρξη της συζήτησης ο ένας μετά τον άλλον οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης -πλην ΠΑΣΟΚ και Σπαρτιατών οι οποίοι δεν τοποθετήθηκαν καθόλου- επέμειναν στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Ο κ. Καλαματιανός από τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως το Σύνταγμα λέει πως οι καθηγητές πανεπιστημίου είναι δημόσιοι λειτουργοί ενώ μίλησε για πολιτειακή εκτροπή, φράση με την οποία συμφώνησε και η εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη μιλώντας για πολιτειακή κρίση. 

Τα αίματα “άναψαν” όταν ο βουλευτής της Ν.Δ Ευριπίδης Στυλιανίδης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται σε ίδρυση πανεπιστημίων αλλά σε εγκατάσταση παραρτημάτων ήδη λειτουργούντων ιδρυμάτων στο εξωτερικό. Ο κ.Αυλωνίτης του ΣΥΡΙΖΑ σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να φωνάζει. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Κέλλας τον κάλεσε να ηρεμήσει και να καθίσει κάτω : “Δεν υπάρχει ηρεμία όταν παραβιάζεται το Σύνταγμα” φώναξε ο Χρ.Αυλωνίτης. 

 Υπέρ της άποψης πως το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό  τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ , Νίκη και Νέα Αριστερά. 

Απαντώντας ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για φεστιβάλ υποκρισίας καθώς κάνει ότι δεν βλέπει μια πραγματικότητα που ήδη υπάρχει . “Ήρθε η Κομισιόν η οποία ήρθε και ζήτησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα κολλέγια. Τους δίνει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, τους δίνει μόρια για το ΑΣΕΠ κι εσείς κάνετε πως δεν το βλέπετε” είπε. Στη συζήτηση παρενέβη ο Παύλος Πολάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί συμφέροντα και πελάτες. “Κάνετε ότι δεν βλέπετε την πραγματικότητα. Έγινε ερήμην μας η ρύθμιση  επειδή μείναμε σε έναν  ιδεοληπτικό οριτζιναλισμό. Το κράτος πρέπει να ασκήσει κυριαρχία με τρόπο συμβατό με το συνταγματικό κείμενο. Αυτό είναι αυτό το νομοσχέδιο. Κάνουμε στέρεο συνταγματικό βήμα. Όποιος λέει ότι δεν έχουμε πρακτικά ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση  λέει ψέματα. Το έχουμε ήδη. Θέλουμε να το λύσουμε; Να βάλουμε εθνικά κυρίαρχους κανόνες πάνω σε αυτό;” απάντησε ο Κ.Πιερρακάκης και προέβη σε τρεις παραδοχές: 

Παραδοχή πρώτη: Έχουμε 40.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό. Είναι αναντίστοιχο με τον πληθυσμό μας . Η Πορτογαλία έχει 13.000. Είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε να το δούμε,  το πρόβλημα είναι εκεί.

Παραδοχή δεύτερη: Η Κύπρος με πολιτική συναίνεση κατάφερε να  περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. 

Παραδοχή τρίτη: Είναι η πραγματικότητα που κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Κολλέγια. Στην Ελλάδα έχουμε αυτή τη στιγμή 33 κολλέγια.  Δίνουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα 

 “Τέλος θεωρούμε ότι αυτή η ρύθμιση πέρα από τα τοτεμικά θέματα και τα θέματα ταμπού θα δράσει απολύτως ευεργετικά για τη χώρα μας. θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες συνολικά . Θα πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να τελειώσει η εποχή της αυταρέσκειας” είπε.