Quantcast

Πολεμικές ιαχές από την Άγκυρα - Γιατί ο Ερντογάν επιμένει στο σκηνικό έντασης

Τα ανθελληνικά παραληρήματα του Τούρκου προέδρου στηλιτεύονται από διεθνή ΜΜΕ, την ώρα που εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει στο real.gr ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν «ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν και οι εταίροι του απειλούν ευθέως πλέον τη χώρα μας με εισβολή, η Αθήνα ενημερώνει τους συμμάχους για την πολεμική ρητορική της Άγκυρας. O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αποστέλλει σχετικές επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων με πρωτοφανείς, όπως χαρακτηρίζονται δηλώσεις. Αυστηρή γλώσσα όμως και από την Κομισιόν που καλεί την Άγκυρα να εγκαταλείψει τον δρόμο των προκλήσεων.

Στο μεταξύ, οι Τούρκοι συνεχίζουν να κατασκευάζουν και νέες κατηγορίες κατά της Αθήνας. Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας με αφορμή τη σύλληψη ενός ατόμου κουρδικής καταγωγής κατηγόρησε την Αθήνα ότι εκπαιδεύει τρομοκράτες.

«Ο Χoυσαμετίν Τανρικουλού εκπαιδεύτηκε στo Λαύριο και ήρθε στην Τουρκία για επιθέσεις σε μεγαλουπόλεις. Συνελήφθη από την ασφάλεια της Πόλης και του Ντιγιάρμπακιρ. Τελικά ενδιαφέρον χρειάζεται και η Ελλάδα και όχι μόνο τα κουρδικά κόμματα που υποστηρίζεις.», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, σε ένα νέο τουρκικό παραλήρημα. 

Nέο παραλήρημα Ερντογάν:  «Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς»

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει στην τακτική της κλιμάκωσης της έντασης με την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος, ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς, ούτε πολιτικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε οικονομικά. Για αυτό το λόγο, δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας».

 

Διεθνή ΜΜΕ επικρίνουν τη ρητορική της Άγκυρας

Παράλληλα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας καταδίκασαν τη ρητορική της Άγκυρας, διεθνή ΜΜΕ στηλιτεύουν τη στάση του Τούρκου προέδρου. Τελευταία -χρονικά- η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία τιτλοφορεί άρθρο «Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο», επικαλούμενη τις απειλές του Ερντογάν προέδρου ότι «μπορεί ξαφνικά να έρθει ένα βράδυ» στη χώρα μας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική Liberation. Με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας σε Άγκυρα και Αθήνα, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις και προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας του Τούρκου προέδρου κατά την ομιλία του το περασμένο Σάββατο στη Σαμψούντα.

Τις κατηγορίες του Ερντογάν κατά της Ελλάδας ότι κατέχει νησιά στο Αιγαίο που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και τις προειδοποιήσεις ότι η Τουρκία είναι έτοιμη «να κάνει ό,τι χρειάζεται όταν έρθει η ώρα», προβάλλει και το Reuters.

Γιατί ο Ερντογάν συντηρεί το σκηνικό έντασης 

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, αναφέρεται στις πολεμικές ιαχές της Άγκυρας και τα «αγκάθια», που αναγκάζουν τον Τούρκο πρόεδρο να συντηρεί την ένταση και τις απειλές.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη τα πράγματα δεν πάνε καλά στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ερντογάν δεύτερο ακόμα κι όταν έχει να αντιμετωπίσει τον... εαυτό του, ενώ η οικονομία ακολουθεί μια καθοδική πορεία, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 100%. Συνεπώς, ο Ερντογάν στην Ελλάδα βρίσκει έναν βολικό εχθρό ώστε να μπορεί να αποπροσανατολίσει το εσωτερικό της χώρας του. 

 

Παράλληλα, υπάρχει έντονος εκνευρισμός και προβληματισμός στην Τουρκία για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εξοπλιστεί, αλλά και λόγω των συμπράξεων που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, ο κ. Φίλης θεωρεί ότι υπάρχει πάντα και η «παράμετρος του πάγιου αναθεωρητισμού». 

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η Άγκυρα θα συνεχίσει το σκηνικό έντασης στα εξής τρία σημεία: 

1. Διεθνοποίηση του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης 

2. Μεταναστευτικό 

3. «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Το γεωτρύπανο θα παραμείνει εντός τουρκικής δικαιοδοσίας έως τις 7 Οκτωβρίου, όπου μετά θα δούμε εάν θα πάει στην Κύπρο, κάτι που είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με τον αναλυτή του ΑΝΤ1. 

Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να καταδικάσει τις προκλητικές απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας το προηγουμενο 48ωρο, κρατώντας ίσες αποστάσεις και νουθετώντας τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικά μέσα αποφεύγοντας –και oι δύο πλευρές – τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση.

Σε ερώτηση του real.gr, όπου παρατέθηκαν οι δηλώσεις Ερντογάν («Ω Έλληνες! Κοιτάξτε την Ιστορία. Αν θα προχωρήσετε άλλο το τίμημα θα είναι βαρύ. Μία μόνο κουβέντα έχουμε για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν δεσμευόμαστε από την κατοχή που κάνατε στα νησιά. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Όπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε») για το πώς σχολιάζει η αμερικανική πλευρά το εθνικιστικό παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε:

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να εργαστούν μαζί για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανησυχητικές οι δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας

«Πηγή μεγάλης ανησυχίας», χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, καλώντας την Τουρκία να απέχει από επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο απάντησε τα εξής:

«Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές».