Quantcast

Πράγα: Το λεκτικό επεισόδιο στο δείπνο ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν

«Θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Σε ευθείες βολές που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών, στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος στο τέλος της παρέμβασής του «κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί». Κατά τις ίδιες πηγές, το «θερμό επεισόδιο» προκλήθηκε όταν ο Ερντογάν πήρε τον λόγο και εντελώς απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δήθεν ανεβάζει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί, διαστρεβλώνοντας για ακόμα μια φορά την πραγματικότητα. 

Άμεση αντίδραση Μητσοτάκη: «Μην αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών»

Άμεση και σε αυστηρό ύφος ήταν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απαντώντας στον Τούρκο πρόεδρο να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Τόνισε, δε, πως αντί να προκαλεί η Άγκυρα εντάσεις πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική «όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες».

Ερντογάν: «Δεν θέλουμε ένταση με κανέναν»

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, ο Ερντογάν είπε τα εξής: «Βλέπουμε ότι ορισμένες χώρες-μέλη της ένωσης κλιμακώνουν την ένταση αντί να έχουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω το ακόλουθο. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για την κυριαρχία, τη γη, τα δικαιώματα και τους νόμους οποιασδήποτε χώρας. Αγωνιζόμαστε μόνο για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν θέλουμε ένταση με κανέναν από τους γείτονές μας. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες εντάσεις, υπό το πρίσμα της ενότητας. Για μια μόνιμη λύση, τα δεδομένα στο νησί της Κύπρου πρέπει να γίνουν αποδεκτά. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα βήματά μας υπό το φως αυτής της αλήθειας. Εύχομαι οι συναντήσεις μας να είναι καρποφόρες. Θα ήθελα να δηλώσω ότι εμείς, ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι για διάλογο προκειμένου να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις ευρωπαϊκές χώρες και να προωθήσουμε τη διαδικασία ένταξής μας».

Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου δεν είχαν ανταλλάξει καμία κουβέντα, ούτε χειραψία. Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, μιλώντας για την ανάγκη «σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» και «της θεμελιώδους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που «θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια». Σημείωσε δε ότι κοινό χαρακτηριστικό των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι η υιοθέτηση αυτών των κοινών αξιών, «όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Μακρόν σε Ερντογάν για την Ελλάδα: «Σεβάσου το Διεθνές Δίκαιο»

Παράλληλα, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στην Πράγα, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «ανησυχία» του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν επέμεινε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αγωνιστούν οι χώρες ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Υπογράμμισε τη σημασία του καθεστώτος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση (εκ μέρους της Ρωσίας) και ζήτησε να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αντιπροτείνοντας αδιάκοπα τη μεσολάβησή της μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η χώρα, προτιμώμενος προορισμός των Ρώσων, είδε να φτάνουν στο έδαφός της χιλιάδες μετά την έναρξη του πολέμου – τουρίστες, πρόσφυγες και επιχειρηματίες, που από τον Μάιο και μετά έγιναν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία.

Oργή στο Βερολίνο για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Την ίδια ώρα, η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα έχει προκαλέσει οργή στο Βερολίνο, όπως αποκάλυψε στον ΑΝΤ1, ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Δρ. Ερνστ Ράιχελ.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 και στον Νικόλα Βαφειάδη, «όσο πιο συγκρουσιακή γίνεται η τουρκική ρητορική, όσο περισσότερο αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, τόσο πιο ξεκάθαρη και πιο ισχυρή θα είναι η γερμανική αντίδραση και η απόρριψη αυτής της ρητορικής. Και δεν είναι μόνο η Γερμανία που βλέπει με αυτήν την οπτική τα πράγματα, αλλά και οι εταίροι μας στην ΕΕ μοιράζονται αυτήν την κοινή θέση».

Εξαίροντας την συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ο Γερμανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στο 8ο πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας, που βάζει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει τις συνέπειες του πολέμου στις τιμές της ενέργειας και στην οικονομία.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και έρχεται ως αντίδραση στη ρωσική κλιμάκωση της σύγκρουσης με την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή βρισκόμαστε σε συζητήσεις στην ΕΕ για μια δέσμη μέτρων, που σκοπεύουμε να λάβουμε από κοινού, με στόχο να μειώσουμε την πίεση στις οικονομίες και στις κοινωνίες μας, από το γεγονός ότι έχουμε αυτόν τον πόλεμο και οφείλουμε να αντιδράσουμε σε αυτό», σημειώνει ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα.