Quantcast

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Πάμε για ήσυχο καλοκαίρι φέτος λέει και ο Τούρκος πρόεδρος

Ένα βήμα προς την εξασφάλιση της μείωσης της έντασης το ερχόμενο καλοκαίρι πραγματοποίησαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν μετά την κατ’ ιδίαν τους συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, η συνάντηση κράτησε 50 λεπτά και ήταν κατ’ ιδίαν μόνο με τη συμμετοχή μόνο του Ιμπραήμ Καλίν από πλευράς Τουρκίας καθώς αυτός έκανε τη μετάφραση, όποτε και εκ τον πραγμάτων μετείχε και η Ε.Σουράνη από ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε αμοιβαία συμφωνία κατανόηση ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση του 2020 και πως πρέπει να αποφεύγονται οι προκλήσεις που οδηγούν σε καταστάσεις που είναι δύσκολα διαχειρίσιμες.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει με τη θετική ατζέντα παρά τις όποιες διαφορές.

Ως διαφορές κατέγραψε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τις οποίες η Ελλάδα θα συζητήσει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των μέσων που έχουν επιλεγεί, όπως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, διερευνητικές επαφές, και πολιτικές διαβουλεύσεις πλαίσιο συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο προσφυγικό, αλλά πρέπει να αποφεύγονται προκλήσεις τύπου Μαρτίου 2020.

Θα ήταν ένδειξη καλής θέλησης από την Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450 μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί.

Ερντογάν: Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε να συνεχίσει να χρησιμοποιήσει διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν χρειάζονται μεσολαβητές με την Ελλάδα, θα συναντιέμαι απευθείας με τον πρωθυπουργό», δήλωσε.

«Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η ανάρτηση Μητσοτάκη

"Αν και οι διαφορές παραμένουν, η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε στην ανάρτησή του η οποία έγινε στα αγγλικά:

"Συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ σήμερα. Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός".