Quantcast

Σε Σάμο και Χίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης

Την Σάμο και την Χίο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ "ο Στέφανος Κασσελάκης έτυχε θερμής υποδοχής κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Χίου, ενώ αμέσως μετέβη στο Ομήρειο Πολιτιστικό Κέντρο για να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στην πανελλαδική συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, που λαμβάνει χώρα σήμερα στο νησί".

Ο Στ. Κασσελάκης αναμένεται να αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου από τη Χίο, με κατεύθυνση τα Ψαρά και τη Μυτιλήνη.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, μετά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο των επιμελητηρίων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε: "Μέσα σε έξι μέρες, όλο το πρόγραμμά μας έχει αλλάξει εξαιτίας του καιρού, του αποκλεισμού που προκύπτει. Είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα της νησιωτικότητας, το πώς αυτά τα νησιά μπορούν να επικοινωνήσουν το ένα με το άλλο, με την υπόλοιπη Ελλάδα και οι πολίτες να αισθανθούν ισότιμοι με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες".

Αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας στα νησιά: "Οι ελλείψεις, όπου έχουμε πάει, είναι τεράστιες, μιλάμε για σχεδόν 50% υποστελέχωση, με οργανογράμματα τα οποία αντιστοιχούν σε πολύ μικρότερους πληθυσμούς, ειδικά εάν συμπεριλάβεις τους επισκέπτες το καλοκαίρι. Υπάρχουν λύσεις, όπως ανέφερα πάνω, είμαστε εδώ πέρα να στηρίξουμε τη Χίο, να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με ένα φορολογικό πλαίσιο το οποίο θα δίνει μια ανάσα στις μικρές επιχειρήσεις, μειώνοντας το φόρο στο 17%, καταργώντας την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος. Θέλουμε ανοιχτές αγορές αλλά να είναι ρυθμισμένες, ένα κοινωνικό κράτος με πραγματικά αποδοτική δημόσια υγεία, για τα παιδιά μας, τις μαμάδες μας, τους μπαμπάδες, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας. Και θέλουμε κι ένα κράτος δικαίου στο οποίο ο Έλληνας πολίτης να μπορεί να αισθανθεί ότι το τελευταίο του αποκούμπι είναι όντως η δικαιοσύνη".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου "από πού αντλεί την αισιοδοξία ότι θα είναι πρώτο κόμμα" ο Στ. Κασσελάκης απάντησε: "Από τον κόσμο. Βλέπω ένα ρεύμα, βλέπω κόσμο ο οποίος ξέρει ότι υπήρξαν ψέματα στις προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως μειώσεις φόρων και τώρα τεκμαρτό εισόδημα, το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο τώρα ξαφνικά, προεκλογικά, πληρώνεται, με τρία χρόνια καθυστέρησης. Ψέματα όσον αφορά το οικονομικό θαύμα το οποίο θα υπήρχε, και ξαφνικά είμαστε σε αγοραστική δύναμη Βουλγαρίας, με τεράστιους φόρους, με ακρίβεια που έχει ανεξέλεγκτο κόστος ρεύματος, ξέρετε εσείς που είστε στα νησιά καλά. Βλέπω λοιπόν μια μεγάλη αναστροφή στην κοινωνία. Κι αυτό που έχει πραγματικά πληγώσει όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες, είναι αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα στα Τέμπη, που τώρα καταλαβαίνουμε, από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και την παραμονή της υποψηφίου της από τον κ. Μητσοτάκη, ότι τελικά κι εσείς οι νησιώτες ευθύνεστε για το έγκλημα, κι εσείς σκοτώσατε τα παιδιά αυτά, αυτό είπε η Νέα Δημοκρατία κι ο κ. Μητσοτάκης με την υποψηφιότητα αυτή. Κι εσείς σκοτώσατε τα 57 παιδιά, το ξέρατε αυτό;  Εάν όχι, αυτό σας λέει η Νέα Δημοκρατία. Κι είναι ντροπή και αίσχος. Να πάει ο υπουργός του στη δικαιοσύνη. Δύο χρόνια προειδοποιούσανε. Επιτέλους, αυτό το καθεστώς ατιμωρησίας στη χώρα μας να τελειώνει".

Η επίσκεψη στη Σάμο

Προηγούμενος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η Σάμος και συγκεκριμένα το λιμάνι του Καρλόβασου, όπου επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το δημαρχείο της πόλης, όπου είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, τον αναπληρωτή αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου σε θέματα τουρισμού, τον πρώην δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, καθώς και τους προέδρους του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (Ε.Ν.Ι.Σ.).

Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση της Κουμουνδούρου "η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας, με έμφαση στην υποστελέχωση και την έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα, ακόμη και για απλά περιστατικά, οι ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβούν στην Αθήνα"

Στη συζήτηση τέθηκε και το χρονίζον θέμα των σεισμόπληκτων του νησιού, καθώς, όπως αναφέρουν και τοπικά ΜΜΕ, 3,5 χρόνια μετά τον σεισμό υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ζουν σε κοντέινερ, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι των φακέλων τους από τη ΔΑΕΦΚ και δεν έχουν καταβληθεί τα προβλεπόμενα ενοίκια στους σεισμοπλήκτους.

Στη σύσκεψη, οι τοπικοί φορείς τόνισαν ακόμα την ανάγκη να δοθούν κίνητρα, ώστε οι νέοι και οι επιστήμονες να παραμείνουν στο νησί, επισημάνθηκε η ανάγκη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες, η ανάγκη ενίσχυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η υψηλή τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων