Quantcast

Σεισμικές έρευνες σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Απειλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Το διπλό μήνυμα της Αθήνας -Βίντεο

Πολεμικές «ιαχές» από τα τουρκικά ΜΜΕ εν μέσω «σιωπής» από την Άγκυρα. 

Στην Τουρκία παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα ειδικά για το θέμα των ερευνών φυσικού αερίου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Ειδικά η Κρήτη είναι πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων με το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν δύο χρόνια δηλαδή μέχρι το 2024 στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διερευνητικές γεωτρήσεις και αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, εκτιμάται ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Βάσει όσων αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, φαίνεται πως στην Άγκυρα θεωρούν ότι η Ελλάδα παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι στην Κρήτη» και το κλίμα που καλλιεργούν κανάλια και Τύπος είναι ότι θα υπάρξει αντίδραση από την Άγκυρα, δηλαδή ότι θα στείλει πλοία στη Λιβύη ή ότι η Τουρκία θα βάλει την Τρίπολη να αντιδράσει εναντίον της Ελλάδας, εφόσον δεν έχει οριστεί ΑΟΖ στις περιοχές που θα γίνουν οι έρευνες.

Η μεγάλη αντίδραση και η μεγάλη συζήτηση, ωστόσο, στην Τουρκία είναι για το θέμα των 12 μιλίων. Θεωρείται βέβαιο ότι αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, έστω μόνο στην Κρήτη, σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα αντιδράσει άμεσα.

Προτρέπουν, μάλιστα, κάποιοι την κυβέρνηση να μην δεχτεί επέκταση χωρικών υδάτων κάτω από την Κρήτη, ούτε πουθενά, διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προηγούμενο, εναντίον της Τουρκίας, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η παρουσία της Αμερικής δεν πρόκειται να τρομάξει την Τουρκία.

«Οι έρευνες της Ελλάδας παραβιάζουν την τουρκολιβυκή συμφωνία»

Τουρκικά ΜΜΕ εν μέσω στοχευμένων διαρροών τονίζουν ότι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης θα ενεργοποιήσει το casus belli, δηλαδή την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της Milliyet το οποίο ανέφερε ότι «τα νερά της περιοχής των ερευνών είναι αμφισβητούμενα», ενώ το CNN Turk «προανήγγειλε» αντίδραση της Λιβύης.

«Οι συντεταγμένες που ανακοίνωσε η Ελλάδα για την περιοχή έρευνας καλύπτουν μια έκταση περίπου 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αν και οι καθορισμένες περιοχές δεν δημιουργούν πρόβλημα για την Τουρκία, παραβιάζει ωστόσο την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης σύμφωνα με το μνημόνιο για τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Το ζήτημα είναι αν η Λιβύη θα αντιδράσει ή όχι» αναφέρει απόσπασμα του ρεπορτάζ του CNN Turk.

«Η Ελλάδα προκαλεί την αντίδραση της Τουρκίας»

«Η Ελλάδα προσθέτει ένα ακόμη βήμα σε αυτά που μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας» επισημαίνει το Haber Global, με αφορμή τις ελληνικές έρευνες για φυσικό αέριο στ’ ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. «Ομως, η περιοχή όπου θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες, παραβιάζει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της συμφωνίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη. Διότι βρίσκεται εντός της πλευράς που αναλογεί στη Λιβύη» τονίζεται σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ.

Το διπλό μήνυμα της Αθήνας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Open, η Αθήνα θεωρεί ότι αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς «βλέπει» ότι η Τουρκία επιλέγει τις προκλήσεις, επιδιώκει επιβολή θέσεων, αγνοεί τη γεωγραφία και αγνοεί την κοινή λογική. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε διπλό μήνυμα το ένα προς την Τουρκία και το άλλο προς τη Λιβύη.

Το μήνυμα Δένδια προς την Τουρκία ήταν ότι δεν θα γίνει κανένας διάλογος μέχρι να γίνουν οι εκλογές στη γείτονα χώρα και μετά τις εκλογές μοναδικό θέμα διαλόγου θα είναι το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Το δεύτερο μήνυμα προς την Λιβύη ήταν ότι όταν και εφόσον οριοθετηθεί ΑΟΖ με τη Λιβύη - όταν αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση - τότε θα υπάρξει και τριμερή συμμαχίας Ελλάδας, Λιβύης, Αιγύπτου.

Με το «Sanco Swift» οι σεισμικές έρευνες 

Στο παρακάτω βίντεο ακολουθεί ρεπορτάζ του Star δίπλα από το νορβηγικό ερευνητικό Sanco Swift. Σημειώνεται ότι 70 μίλια από τις νοτιοδυτικές ακτές της Πελοποννήσου το σκάφος έχει ήδη ποντίσει καλώδια και ξεκινά τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου. 

Το ερευνητικό πλοίο κάνει μετρήσεις στον πυθμένα του Ιονίου πελάγους προκειμένου να διερευνηθεί αν είναι πλούσιος σε υδρογονάνθρακες.