Quantcast

Σφοδρή αντιπαράθεση για τον κορωνοϊό - Μητσοτάκης: Αναπόφευκτο το lockdown - Τσίπρας: Εγκληματικός ο εφησυχασμός

Σκληρή ήταν η αντιαπράθεση των ποιτικών αρχηγών στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πορεία αντιμετώπισης από την κυβέρνηση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός στο πρώτο μέρος της ομιλίας του κινήθηκε σε ήπιους τόνους, ωστόσο η αντιπαράθεση ξέσπασε στις δευτερολογίες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για συζήτηση στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί χωρίς δεύτερο lockdown παρά το γεγονός ότι αυτό δεν ήταν σε καμία περίπτωση στις προθέσεις της Κυβέρνησης επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν με ήπια μέτρα να ανασχέσουν το β ‘ κύμα της πανδημίας ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό. “Έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα με ήπια μέτρα χωρίς lockdown; Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε. Δεν μπορούμε. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να συγκρατήσουμε ώστε να φτάσουμε σε σημείο να αντιμετωπίζουμε εκθετική αύξηση. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του lockdown όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Δεν δίστασα να το κάνω λίγες ημέρες μετά από το πακέτο μέτρων καθώς τα στοιχεία ειδικών δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. “Σε λιγότερο από μια εβδομάδα είδαμε  δραματική αύξηση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα. Κι επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε ολόκληρη τη χώρα επιλέξαμε τη λύση οριζόντιου lockdown” είπε ο κ. Μητσοτάκης.  

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν έφταιγε ο τουρισμός για την έξαρση της πανδημίας και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς. Υποστήριξε δε ότι αν ακολουθούσε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους τουρίστες θα είχαμε δραματική μείωση των εσόδων από τον τουρισμό. 

“Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε στο μεσοδιάστημα από το α’ κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα για να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας” είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτοντας στα πρακτικά δήλωση της λοιμωξιολόγου κ. Κοτανίδου. “Αν δεν παίρναμε την απόφαση για το lockdown το ΕΣΥ θα δεχόταν κάθε μέρα 1.000 ασθενείς” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη της διάδοσης του ιού στη διασκέδαση και στους νέους. Όχι όπως είπε για να τους στοχοποιήσει αλλά γιατί αυτή είναι η αλήθεια. “Η βασική αιτία διασποράς του ιού ήταν η διασκέδαση των νέων ανθρώπων. Δεν το λέω ως κριτική. Προφανώς είναι πιο επιρρεπείς. Είναι όμως μια αλήθεια και πρέπει να ειπωθεί. Γιατί το μόνο που ακούω είναι μη στοχοποιείτε τους νέους. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα” είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης προετοίμασε την κοινωνία για δέκα πολύ δύσκολες ημέρες αλλά και για δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει εργαζόμενους και ευάλωτα νοικοκυριά κάνοντας λόγο για δεύτερο κύμα ενίσχυσης το οποίο θα αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ σε ένα μήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις του λέγοντας ότι δεν έχει ακούσει καμία γόνιμη πρόταση αλλά και καμία κριτική για το ότι θα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα μέτρα καθολικού αποκλεισμού και περιορισμού της κινητικότητας. “Μας είπατε ότι αν ήμουν εγώ δεν θα άφηνα την κατάσταση με τον κορωνοϊό να εξελιχθεί έτσι. Πράγματι ε; Με έναν νόμο και ένα άρθρο; Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο” είπε απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα. Παράλληλα , επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στοχοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα -είπε χαρακτηριστικά ότι ο Παύλος Πολάκης του χίμηξε- λέγοντας ότι κάμπτοντας τους ειδικούς ο ΣΥΡΙΖΑ στρώνει τον δρόμο στον σκοταδισμό  της άγνοιας και της ημιμάθειας. 

Τα βέλη του Πρωθυπουργού στράφηκαν και στο ΚΚΕ για την αντίδραση στην απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο. “Ρισκάρετε να μετατρέψετε μια πορεία τιμής σε πορεία πόνου προς τις Μονάδες Εντατικής.  Σας το λέμε από τώρα. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει πορείες. Όπως πήρε απόφαση να μην εορταστεί η 28η έτσι δεν θα γίνει και η πορεία . Αυτό θα ήθελαν και οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου” είπε απευθυνόμενος στον γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. 

Με έντονο τόνο αυτοκριτικής ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι θα μπορούσε να έχει λάβει νωρίτερα μέτρα για υποχρεωτική χρήση μάσκας και περιορισμό κίνησης.

Τσίπρας: Εγκληματικός ο εφησυχασμός της κυβέρνησης - Πρότεινε την Αθηνά Λινού για Υπουργό Υγείας

Σφοδρή προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον για στοχοποίηση της κοινωνίας και αδυναμία αντίληψης της κρισιμότητας των στιγμών αλλά και της πίεσης που δέχεται η ελληνική οικογένεια. 

"Πάλι η ευθύνη; Αυτή η χώρα έχει 11 εκατομμύρια ευθύνη ατομική. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ευθύνη. Ήταν διχαστικός, προκλητικός και ασυνάρτητος ο λόγος του. Μίγμα απολογίας  και διχαστικής ρητορικής" είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε ευθύνη στην κυβέρνηση για αλλοπρόσαλλο και χωρίς σχέδιο άνοιγμα του τουρισμού λέγοντας ότι επί οκτώ μήνες ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε  τίποτα άλλο από το να προσπαθεί να πιστωθεί προσωπικά την επιτυχία της χώρας. 

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην προηγούμενη αναφορά του Πρωθυπουργού στην ευθύνη των νέων: " Μόνο στους νέους εντοπίζετε τη διάδοση του ιού; Προφανώς υπάρχει κι εκεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν υπάρχει διάδοση στο ότι καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα λεωφορεία και στο μετρό; Διότι εσείς δεν προνοήσατε οκτώ μήνες, αντίθετα ακυρώσατε διαγωνισμό  για 850 λεωφορεία. Αφήσατε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης. Δεν ξέρετε πως ζει η κοινωνία. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων δεν έχει στο μυαλό της μόνο που θα πάει το βράδυ να κάνει πάρτι. Η πλειονότητα των νέων είναι στην ανεργία. Δεν έχετε επίγνωση ποια χώρα κυβερνάτε" είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν πήρε κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας λέγοντας ότι η αύξηση των κλινών ΜΕΘ ήταν περίπου 200. "Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το θέμα είναι να λειτουργούν κιόλας".

Στην πρόταση του για  πρόσωπο κοινής αποδοχής στη θέση Υπουργού Υγείας επέμεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνοντας μάλιστα την καθηγήτρια κα Αθηνά Λινού. 

“Υπάρχουν επιστήμονες κοινής αποδοχής. Αν συμφωνήσετε  σε κοινή εκπόνηση σχεδίου, σε πάγωμα αντιλαϊκών νομοσχεδίων θα σας δώσουμε χείρα βοηθείας. Θα σας πρότεινα την κα Αθηνά Λινού. Την καθηγήτρια Ιατρικής. Δεν ήταν απούσα. Ήταν παρούσα. Δεν έβγαινε να λέει ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει πρόβλημα. Έλεγε παντού προσοχή, παντού μάσκες. Θέλετε κάποιον άλλον; Σταματήστε όμως αυτή την ανοησία ότι εμείς είμαστε με την επιστήμη. Υπάρχουν δεκάδες αξιόλογοι επιστήμονες στον τόπο μας” είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές για τον κ. Κικίλια και υπαινιγμούς ότι κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το προσωπικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης. “Δεν σας είπαμε να βάλουμε δικό μας στέλεχος. Κύριε Κικίλια δεν έχω κάτι προσωπικό. Κρυφτήκατε πίσω από τον εξαίρετο επιστήμονα τον κ. Τσιόδρα. Κάνει κι αυτός λάθη όμως όπως όλοι μας.  Θα μπορούσε να σας κάνει Υπουργό Αθλητισμού που ήσασταν και μπασκετμπολίστας. Καλύτερος θα ήσασταν από τον Αυγενάκη.  Αλλά Υπουργός Υγείας;” κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Γεννηματά: Το μόνο πράγμα που δεν αλλάζει είναι η εμμονή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχρείαστες κοκορομαχίες

Δριμεία και αρκετά αιχμηρή, σε πολλά σημεία, κριτική στην κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κυρίως για αδυναμία ενίσχυσης του ΕΣΥ, άσκησε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή. Παράλληλα έντονες ήταν οι επικρίσεις της και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε τις τελευταίες μέρες ότι δεν έχει προτάσεις και περιορίζεται να κάνει αντιπολίτευση μόνο για την αντιπολίτευση, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής όλες τις προτάσεις που ανέδειξε και διατύπωσε το Κίνημα Αλλαγής τόσο για την ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων όσο και για τις συνέπειες της κρίσης στην οικονομία από την αρχή της πανδημίας την περασμένη άνοιξη μέχρι τώρα.

   «Όσο μας αφορά θα συνεχίσουμε τη μάχη για να υπάρξει πρόοδος και ελπίδα σε αυτό τον τόπο. Μακριά από λογικές πόλωσης και διχασμού» τόνισε η κ. Γεννηματά και προσέθεσε:

   «Η αλλαγή που πρεσβεύουμε και επιδιώκουμε δεν φέρνει φόβο και ανασφάλεια αλλά ξεβόλεμα από την αδικία, την ανισότητα, το περιθώριο. Χτύπημα στον αυταρχισμό. Ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, είναι για μας μονόδρομος, ζήτημα πατριωτισμού, ευθύνης και τιμής, η υπεύθυνη τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση. Κι έτσι θα συνεχίσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού και μόνο».

   Επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για το ότι δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, σημειώνοντας πως δεν γίνονταν ούτε γίνονται ακόμη τα απαραίτητα tests, ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και στη δημιουργία κλινών ΜΕΘ, ενώ καταλόγισε σημαντικές ευθύνες για τον πλημμελή έλεγχο στα γηροκομεία και για έλλειψη σαφών οδηγιών τι πρέπει να κάνει ένας μαθητής με κορονοϊό.

   Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είχε όλο το χρόνο, τις προτάσεις και τη στήριξη να λάβει γρήγορα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά επαναπαύτηκε στην επιτυχία από την πρώτη φάση ανοίγοντας όλες τις δραστηριότητες της χώρας χωρίς σχέδιο.

   Προσέθεσε πως περίμενε από την κυβέρνηση να κλείσει τις χαραμάδες, αλλά άνοιξε την πόρτα άνευ όρων και άφησε να γίνουν ασύλληπτα πράγματα όλο το καλοκαίρι που συνετέλεσαν στη σημερινή δύσκολη κατάσταση.

   «Δεν ακούσαμε αυτοκριτική γι αυτά. Τι θα γίνει όταν τελειώσουμε με αυτή την κρίση; Τα ίδια;», είπε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε:

   «Το ερώτημα δεν είναι αν είναι αναγκαίο τώρα το lockdown, αλλά γιατί φτάσαμε εδώ; Επιβεβλημένο είναι αλλά ήταν αναπόφευκτο;».

    Διαχώρισε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής από τις προτάσεις του κ. Τσίπρα για συμφωνία των κομμάτων σε κοινή στρατηγική με κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι στη Δημοκρατία δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να προτείνει τέτοια μέτρα αλλά ευθύνη της κυβέρνησης να φέρει τις προτάσεις της και η αντιπολίτευση την ελέγχει.

   «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες πού συμπολίτες μας δίνουν μάχες ζωής στα Ννοσοκομεία και στις ΜΕΘ, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πού αγωνίζεται, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης...

   Στηρίζουμε τις επιλογές της επιστημονικής ηγεσίας της χώρας. Αρνούμαστε τους αρνητές του ιού και της μάσκας. Θεωρούμε πως αυτήν τη δύσκολη περίοδο -παρά τις όποιες διαφωνίες, τις ενστάσεις, την κόπωση και την καχυποψία- πρέπει να στηριχτούν τα μέτρα της Πολιτείας για να αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

   Δεν συμμεριζόμαστε τον πολεμικό λόγο στην πολιτική αντιπαράθεση πάνω από αρρώστους και ανθρώπινες ζωές. Είναι άλλο πράγμα η κριτική στα λάθη και στις παραλείψεις της κυβέρνησης και άλλο πράγμα ο διχασμός του πληθυσμού σε ώρα μάχης. Στο πρώτο, θα συνεχίσουμε να λέμε με θάρρος τη γνώμη και τις διαφωνίες μας. Στο δεύτερο, δεν θα υποκύψουμε. Δεν θα καλλιεργήσουμε πανικό στον κόσμο. Δεν θα συμμετέχουμε στην πόλωση. Είμαστε εδώ με θέσεις, προτάσεις και στάση ευθύνης», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

   Πρότεινε άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και από την άλλη για τη γενναία οικονομική στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Συγκεκριμένα :

   Α) Για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

   1. Ενιαίος συντονισμός, και ηλεκτρονική παρακολούθηση για όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ-ΜΑΦ στα Δημόσια Νοσοκομεία, στο Στρατό, στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας.

   · Ηλεκτρονική αναγγελία διαθεσιμότητας τους σε πραγματικό χρόνο και σύνδεση με το ΕΚΑΒ.

   · Ένταξη όλου του ιατρικού εξοπλισμού που έχει «δωρηθεί» στις μονάδες που μπορούν να τον αξιοποιήσουν. Είναι αδιανόητο στη Θεσσαλονίκη που είναι στο «κόκκινο» να υπάρχουν ακόμη αναπνευστήρες από δωρεές σε κούτες!!

   · Άμεση fast track πρόσληψη 300 ιατρών, ώστε να μην ολοκληρωθούν "κατόπιν εορτής".

   2. Ενεργοποίηση επιτέλους των δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο για εξετάσεις στις δομές της, όσο και για παρακολούθηση των ασθενών που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό ή νοσηλεία.

   Πέρα του δικτύου των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, πρέπει να αξιοποιηθούν και ιδιώτες γιατροί όπου είναι αναγκαίο.

   3. Αύξηση του αριθμού των τεστ. Συνεχή δειγματοληπτικά τεστ για να ερευνηθεί η διασπορά σε κάθε περιοχή.

   · Αξιοποίηση των εργαστηρίων των Πανεπιστημίων. 'Αμεση αγορά μηχανημάτων επεξεργασίας για την επιτάχυνση τους.

   4. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια Ιατρικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Ιατρικής.

   Αυτή υλοποιεί τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ σε θέματα-πρόληψης και προαγωγής της υγείας, του παρέχει στοιχεία και έχει την ευθύνη της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στην περιφέρεια.

   Β) Προτάσεις για μέτρα αποτροπής συνωστισμού

   1. Στη λειτουργία των σχολείων: Κατανομή των μαθητών των δημοτικών (που λειτουργούν) στις κενές αίθουσες των Γυμνασίων/Λυκείων. Αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

   2. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

   · Επιτάχυνση των προσλήψεων των οδηγών και τεχνικών που έχουν καθυστερημένα προκηρυχθεί.

   · Συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, για ενιαίο σχεδιασμό και αξιοποίηση των δημοτικών συγκοινωνιών. «Τα λεωφορεία που φέρατε από τα ΚΤΕΛ, αν είναι δυνατόν … δεν έχουν παράθυρα».

   · Άμεση προμήθεια ανταλλακτικών για να λειτουργήσουν τα 270 σήμερα ακινητοποιημένα λεωφορεία-τρόλεϊ.

   3. Προσοχή στη μετακίνηση των νεοσύλλεκτων στις ΕΣΣΟ Νοεμβρίου, προς τις μονάδες τους, που έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες ώστε να φθάσουν με ευθύνη του Υπουργείου Άμυνας οργανωμένα και με προστασία της υγείας τους. «Υπάρχει κίνδυνος αν κάποιοι είναι θετικοί στον ιό, να υπάρξει μεγάλη διασπορά».

   Γ) Για τη στηριξη της οικονομίας:

   1. Αύξηση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής στο ύψος των 4 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθεί ως το τέλος του 2020, με κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

   2. Στις επιχειρήσεις που πλήττονται επιδότηση εργασίας από το κράτος με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών.

   3. Αναστολή για 6 μήνες των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται προς εφορείες, ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες. Επιδότηση του 40% των ενοικίων για επαγγελματική στέγη από το κράτος για 6 μήνες.

   4. Αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών Α' κατοικίας. «Ο πτωχευτικός σας νόμος και οι πλειστηριασμοί Α' κατοικίας τίθενται σε άμεση εφαρμογή από την κυβέρνησή σας, μην δυσαρεστήσετε τις τράπεζες και τα funds».

   5. Καταβολή στους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή εργασίας του 100% του μισθού τους, με όριο τα 1.000 ευρώ. Ανακοινώσατε ότι κάνετε το επίδομα από 534 σε 800 ευρώ αλλά η αλήθεια είναι ότι γίνεται 640.

   6. Ενίσχυση όλων των ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, με επίδομα ανεργίας ως τουλάχιστον τις 30/04/2021.

   7. Αναστολή κατάθεσης του ,όμου για το ωράριο και τις απλήρωτες υπερωρίες. Άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των εργαζόμενων με τηλεργασία.

   8. Ένταξη των αγροτών-κτηνοτρόφων-αλιέων που πλήττονται στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και αναστολή των υποχρεώσεών τους για όσο διαρκεί η πανδημία. Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών τον χειμώνα. Άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων στον αγροτικό κόσμο.

   9. Αγορά από το κράτος και δωρεάν διάθεση σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ποσοτήτων των φρούτων και των λαχανικών, που δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά.

   10. Δημιουργία ειδικού Ταμείου Αρωγής για τους ανθρώπους του Πολιτισμού που μπορεί να χρηματοδοτηθεί κατ' αρχήν από τα αδιάθετα των πόρων που έχουν ήδη δοθεί στην Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικές δράσεις (87 εκατ. ευρώ).

Κουτσούμπας: Μπορούσατε να πάρετε έκτακτα μέτρα από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν τα πήρατε από συνειδητή επιλογή

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες, στιγμές. Με ορατό τον κίνδυνο η εξάπλωση της πανδημίας να πάρει μεγάλες διαστάσεις και το ΕΣΥ να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση για την κατάσταση στη χώρα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη» την κατάσταση «γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στα όριά τους» και πως πλέον δεν μετράμε κρούσματα, αλλά «πλέον στεκόμαστε στους δεκάδες νεκρούς καθημερινά», ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Μέτρα, που η κυβέρνησή σας θα έπρεπε να είχε πάρει από την πρώτη στιγμή. Μπορούσατε αλλά δεν τα πήρατε από συνειδητή επιλογή», είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε πως «η κριτική μας δεν αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά τις δικές σας πολιτικές επιλογές» και εξήγησε «Μπορούσατε να θωρακίσετε το ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, όπως σας φώναζαν οι γιατροί και οι υγειονομικοί. Αντί για αυτό βαφτίσατε θωράκιση τα μπαλώματα και την ανακύκλωση του προσωπικού.

Μπορούσατε να πάρετε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με βάση τις προτάσεις των σωματείων. Δεν το κάνατε γιατί την προστασία την θεωρείτε κόστος. Και το κόστος απειλεί την καπιταλιστική κερδοφορία.

Μπορούσατε να προχωρήσετε σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, αντί αυτού αυξήσατε τους μαθητές στους 27 ανά τάξη.

Μπορούσατε να πάρετε μέτρα για τα ΜΜΜ. Αλλά εσείς απαντήσατε με κυνισμό: τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είπατε κ. πρωθυπουργέ και ο κόσμος είναι στοιβαγμένος σαν την σαρδέλα σε αυτά»…

«Αντί να πάρετε τα αναγκαία μέτρα εννιά μήνες τώρα, επιλέγετε να πορεύεστε με σημαία την ατομική ευθύνη» συμπλήρωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βελόπουλος: Στείρα αντιπαράθεση η σημερινή συζήτηση, δεν ακούγονται ουσιαστικές προτάσεις

Με μια παρατήρηση ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την πανδημία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφέροντας ότι δεν είναι ευγενικό, την ώρα που μιλάει κάποιος πολιτικός αρχηγός, οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί να αποχωρούν. 

«Έχω πάει σε τρία κοινοβούλια του εξωτερικού και είδα ότι εκεί οι αντίπαλοι πολιτικοί αρχηγοί κάθονται και ακούνε τις ομιλίες». Αν δεν το κάνουν, είπε, προσβάλουν τους ψηφοφόρους των κομμάτων αυτών.

Ευχαριστώντας – στη συνέχεια - τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό, «γιατί αυτοί εργάζονται για το καλό όλων μας», ο κ. Βελόπουλος σημείωσε πως η σημερινή συζήτηση εξελίσσεται σε μια στείρα αντιπαράθεση γιατί δεν ακούγονται ουσιαστικές προτάσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις» όπως εξήγησε.

«Κύριε πρωθυπουργέ μας ζητήσατε σήμερα να σας πούμε αν θέλουμε ή όχι lockdown. Είναι ψευτοδίλλημα» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς να ζητάς από τα πολιτικά κόμματα, αν θέλουν lockdown όταν στην διαδρομή μέχρι το lockdown δεν μας ακούσατε ποτέ».

Κατηγόρησε επίσης των πρωθυπουργό ότι «δεν ακούει κανέναν» και σημείωσε πως όπως αποδεικνύεται στην πράξη, δεν είμαστε έτοιμοι να αντικρούσουμε το δεύτερο κύμα, εκφράζοντας τον φόβο ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας.

Χαρακτήρισε επίσης υποκριτική την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, «να κουνά το δάχτυλο» τώρα, όταν «πέντε χρόνια δεν έκανε τίποτα» ως κυβέρνηση.

Και όταν κουνάμε το δάκτυλο σε έναν πρωθυπουργό, πρέπει να έχουμε και τις δικές μας προτάσεις, συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι στην δευτερολογία του θα καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Βαρουφάκης: Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει σήμερα

Την άμεση ανάγκη «επίταξης των ιδιωτικών Μονάδων Υγείας της Θεσσαλονίκης», για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση εκεί, τόνισε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για την πανδημία. 

«Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει σήμερα, πριν τελειώσει αυτή η συζήτηση» είπε και αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη του καθηγητή Δερμιτζάκη, ο οποίος – όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης – αναρωτιόταν, αν η Θεσσαλονίκη θα γίνει νέα Ιταλία με εκατόμβες νεκρών.

«Είναι απαράδεκτο ότι παρακαλάτε τον ιδιωτικό τομέα. Επίταξη αυτή τη στιγμή» είπε με έμφαση ο γραμματέας του ΜεΡΑ25.

«Δεν είναι ώρα να διαφωνούμε για τους αριθμούς. Έχουμε μια εκθετική εκδήλωση της πανδημίας. Δεν είμαστε εδώ για κοκορομαχίες» επισήμανε και συμπλήρωσε πως «Τον Μάρτιο σας στηρίξαμε γιατί αντίθετα με άλλους συντηρητικούς πρωθυπουργούς στην Ευρώπη, εσείς κινηθήκατε γρήγορα. Σας είχα πει όμως χρησιμοποιήσετε τους μήνες του πρώτου lockdown για να βελτιώσετε το σύστημα υγείας. Και δεν το κάνατε», συμπλήρωσε.