Quantcast

Σκληρό μπρα ντε φερ για τον προϋπολογισμό -Νέα συμβιβαστική πρόταση Σάρλ Μισέλ - Η ανάρτηση Μητσοτάκη

Δύο παράλληλες συνεδριάσεις διεξάγονται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, παράλληλα με τις διμερείς επαφές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η πρώτη συγκέντρωσε τα Κράτη Μέλη τα οποία μετέχουν στην ομάδα των «φίλων της συνοχής» και η δεύτερη, υπό τον Εμ. Μακρόν και την  Αγ. Μέρκελ συγκεντρώνει τους «τέσσερις ολιγαρκείς» (Σουηδία, Δανία,  Αυστρία, Ολλανδία).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχαν στη συνεδρίαση των «φίλων της συνοχής».

Στόχος παραμένει ο προσδιορισμός μιας συμβιβαστικής τελικής διαπραγματευτικής πρότασης, ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν, με κυριότερη αυτή των τεσσάρων που δεν έχουν μετακινηθεί μέχρι στιγμής από την απαίτηση για περιορισμό του προϋπολογισμού στο 1% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Μια τέτοια πρόταση δυσχεραίνει εξαιρετικά την επίτευξη των στόχων που έχουν θέση τα υπόλοιπα 23 κράτη Μέλη, όχι μόνο στις νέες πολιτικές (ασφάλεια, σύνορα, προσφυγικό), αλλά περισσότερο στις αγροτικές ενισχύσεις (ΚΑΠ).

Στο 1,059% του κοινοτικού ΑΕΠ, αντί 1,074% κινείται η νέα συμβιβαστική πρόταση Σάρλ Μισέλ

Στο 1,059% του κοινοτικού ΑΕΠ κινείται η τελική, μέχρι στιγμής, νέα συμβιβαστική πρόταση του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμός της ΕΕ, μειωμένη από τον αρχικό υπολογισμό για 1,074% του ΑΕΠ.

Αυτό στην πράξη σημαίνει μια μείωση 41 δις από την πρώτη πρόταση της Κομισιόν και μια δεύτερη μείωση 26 δις από την πρώτη πρόταση Μισέλ. Το 1,059% μεταφράζεται σε 1,068 τρισεκατομμύρια Ευρώ για την επόμενη επταετία, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν στις Βρυξέλλες, διπλωματικές πηγές του Συμβουλίου.

Η πρόταση θα τεθεί ξανά στην ολομέλεια που θα συγκληθεί στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Κύπρου).

Oρμπάν: Δεν θα έχουμε συμφωνία σήμερα

Την εκτίμηση ότι δεν θα επιτευχθεί ούτε σήμερα συμφωνία για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ 2021- 2027), αλλά μια ύστατη προσπάθεια του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να πετύχει μια, μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα και υποστηρίζει τους στόχους που έχουμε θέσει

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε για τις διαπραγματεύσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ:

«Συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας».