Quantcast

Σπυρόπουλος στον Realfm 97,8: Παραβιάζεται ευθέως η Συμφωνία των Πρεσπών – Η κυβέρνηση να πιέσει Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για κυρώσεις

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία, τη φιέστα του Ράμα στην Αθήνα, την προκλητικότητα από πλευράς της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και για την ακρίβεια μίλησε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελατόλλα.

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής τόνισε σε σχέση με την Τουρκία ότι «ο Ερντογάν πάντα πριν από κάθε συνάντηση με Έλληνα Πρωθυπουργό δίνει συνέντευξη όπου στην ουσία επιβεβαιώνει την πάγια θέση της Τουρκίας ότι όλα τα ζητήματα είναι πάνω στο τραπέζι. Για εμάς δεν είναι όλα τα ζητήματα πάνω στο τραπέζι. Δεύτερον επιβεβαιώνουμε ότι είναι απαραίτητοι οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας.

Όμως, η επικοινωνία αυτή πρέπει να έχει κάποιες προϋποθέσεις όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και η εγκατάλειψη της επιθετικής ρητορείας από την Τουρκία. Η υπεραισιοδοξία της ΝΔ συνάδει με τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα; Όλες οι τουρκικές προκλήσεις όσον αφορά στην Κύπρο, τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, η έκδοση της τουρκικής NAVTEX και η στρατιωτική άσκηση συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας; Όχι. Πρέπει και η Ε.Ε. να καταλάβει ότι η χώρα μας πρέπει να στηριχθεί όσον αφορά στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμφωνίες. Εγώ επαναφέρω την πρόταση στο τραπέζι που μιλάει για εμπάργκο όπλων απέναντι στην Τουρκία. Δεν μπορούμε εμείς να μπαίνουμε σε ένα ράλι εξοπλισμών και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία. Επίσης να προχωρήσει η δημιουργία του Ευρωστρατού».

Για τον Έντι Ράμα ο κ. Σπυρόπουλος υποστήριξε ότι «το θέμα των Τσάμηδων τα ακούω από μικρό παιδί. Η προκλητικότητα από την πλευρά της Αλβανίας κρατάει πολλά χρόνια. Είναι ξεκάθαρη η ελληνική θέση για αυτά τα ζητήματα και πάγια η άποψή μας για το τι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Ο Ράμα δεν ήρθε μια τυχαία ημερομηνία στην Ελλάδα, αλλά έναν χρόνο μετά τη φυλάκιση Μπελέρη και ως αποτέλεσμα της επιλογής του κ. Μητσοτάκη να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας. Ένα θέμα εθνικό ο κ. Μητσοτάκης το κομματικοποίησε και το μετέτρεψε σε ζήτημα της ΝΔ με την Αλβανία δυστυχώς. Στο θέμα Μπελέρη η κυβέρνηση έπρεπε να εξαντλήσει τους διπλωματικούς τρόπους για να αποφυλακιστεί. Ο κ. Ράμα ήρθε για να κάνει σόου στην Αθήνα».

Για την Βόρεια Μακεδονία ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι «παραβιάζεται ευθέως η Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που είχε έτσι κι αλλιώς δεδομένες επικίνδυνες ρυθμίσεις αλλά πλέον αναιρείται στο θεμέλιό της με την απαράδεκτη στάση της Προέδρου όσον αφορά στην ονομασία. Το ερώτημα είναι τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση ως προς τις διεθνείς επαφές για την προκλητικότητα. Η γειτονική χώρα πήρε την είσοδο στο ΝΑΤΟ και αμέσως μετά αλλάζει τη στάση της. Η όλη συμφωνία ήταν με μια φιλική κυβέρνηση από την πλευρά των Σκοπίων και δεν δέσμευε μια μελλοντική κυβέρνηση που είναι εθνικιστική και θέλει στην ουσία να επιβάλει άλλους όρους για το πώς θα αναγράφεται η γειτονική χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πιέσει και το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. για κυρώσεις απέναντι στα Σκόπια».

Για την ακρίβεια

«Οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες έχουν σωρευτικά αυξηθεί 30-40% και εδώ πλέον δεν μιλάμε για ακρίβεια αλλά για κόστος ζωής. Αφορά στα τρόφιμα, στις τηλεπικοινωνίες, στη στέγαση, ακόμη και στο ζήτημα της Υγείας. Είναι ένα εκρηκτικό μείγμα όλο αυτό» υπογράμμισε ο κ. Σπυρόπουλος και συνέχισε λέγοντας:

«Πρέπει να δοθεί έμφαση στους ελέγχους στην αγορά. Είναι ελάχιστοι οι έλεγχοι και μικρά τα πρόστιμα σε σχέση με τον όγκο των υπερκερδών των εταιρειών. Δεν μπορούν κάποιες εταιρείες να επιβάλουν με μη θεμιτούς όρους στους Έλληνες πολίτες προϊόντα που πωλούνται σε εξευτελιστικά υψηλές τιμές και το κράτος να μην κάνει κάτι. Χρειάζονται και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ενίσχυσης του εισοδήματος, όπως γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με νέο ΕΚΑΣ κλπ.

Δυστυχώς η ΝΔ έχει υιοθετήσει τις επιδοτήσεις, τα Pass που εγκαταλείφθηκαν μετά τις εκλογές. Δεν αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο η ακρίβεια».