Quantcast

Σχοινάς: Τώρα στην απανεμιά να προετοιμαστούμε για φουρτούνες που θα ξαναέρθουν στο μεταναστευτικό

Κώδωνα κινδύνου πως το ζήτημα του μεταναστευτικού θα πρέπει να λυθεί πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία τον προσεχή Σεπτέμβριο αλλά και τις γαλλικές προεδρικές έκρουσε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Απευθυνόμενος στα μέλη των αρμοδίων επιτροπών σχετικά με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ο κ. Σχοινάς τόνισε  ότι με το Σύμφωνο δίνουμε στην Ευρώπη μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη και ότι η κάθετη μείωση παράτυπων αφίξεων συνιστά ευκαιρία. “Τώρα στην απανεμιά πρέπει να προετοιμαστούμε για τις φουρτούνες που σίγουρα θα έρθουν. Η ελπίδα μου είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να συμφωνήσει για το μεταναστευτικό πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και τη γαλλική προεδρική εκλογή. Εκεί θα δοθούν σκληρές μάχες με ευρωφοβικούς σκεπτικιστές . Είναι αυτοί που επιτίθενται στην πρόταση μας γιατί αυτούς ξεβολεύει η λύση του μεταναστευτικού” είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Σχοινάς παρομοίασε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση ως μια τριώροφη πολυκατοικία για την κατασκευή της οποίας θα πρέπει να συνεργαστούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε και τρίτες χώρες.

Στον  πρώτο όροφο ενέταξε τη σχέση εμπιστοσύνης με τρίτες χώρες. Στο σημείο εκείνο ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η δήλωση Ε.Ε -Τουρκίας το 2016 παραμένει στο τραπέζι και συνεχίζει να εφαρμόζεται: “Αυτό το μήνυμα μετέφερα στον Πρόεδρο Ερντογάν και στον κ. Τσαβούσογλου.

Ο δεύτερος όροφος της πρότασης για το Σύμφωνο είναι η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. “Πριν από έναν χρόνο στον Έβρο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στείλαμε ξεκάθαρο πολιτικό ηχηρό μήνυμα έναντι όλων ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Η Ευρώπη δεν απειλείται και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την πολιτική εργαλειοποίηση της μετανάστευσης.Η εικόνες  ήδη αλλάζει και τα εργαλεία μας ενισχύονται” είπε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ευχαριστώντας τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, τους εθελοντές, τις τοπικές κοινωνίες και τις ελληνικές αρχές για τη συνεργασία. 

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι χάρη στις κοινές προσπάθειες και τη στήριξη της Ευρώπης η υπερβολική συμφόρηση στα νησιά μειώθηκε τονίζοντας ότι από 42.000 μετανάστες διαμένοντες στα νησιά στις αρχές του περασμένου έτους , μόλις 15.000 βρίσκονται τώρα στα νησιά, ενώ το πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης επίσης προχωρά κανονικά. 

Στον τρίο όροφο -είπε ο κ. Σχοινάς- βρίσκονται οι ισχυροί και δίκαιοι κανόνες αλληλεγγύης. “Χρειαζόμαστε κανόνες που θα εξασφαλίζουν ότι κράτη μέλη , που η γεωγραφία τα καταδίκασε να είναι υπό πίεση θα λαμβάνουν στήριξη κάθε φορά που τη χρειάζονται. Η αλληλεγγύη και ο επιμερισμός βαρών είναι ο κανόνας στην Ευρώπη” είπε ο κ. Σχοινάς στέλνοντας έτσι ηχηρό μήνυμα σε χώρες που αρνούνται να συνεισφέρουν. Πρόσθεσε μάλιστα πως με το νέο Σύμφωνο αυτό που θα μπορούν να κάνουν τα κράτη μέλη είναι να επιλέξουν πως θα συνεισφέρουν και όχι αν θα συνεισφέρουν: “Έξοδο κινδύνου δεν προβλέπουμε για κανέναν “ είπε χαρακτηριστικά.