Quantcast

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Μαδρίτη - Είμαστε έτοιμοι για όλα, λέει η Αθήνα

Αποφασισμένη να απαντήσει σε κάθε τουρκική πρόκληση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είναι η Αθήνα. «Είμαστε έτοιμοι για όλα και θα απαντήσουμε σκληρά», δήλωσαν στη Realnews διπλωματικές πηγές.  Mητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι κατά το δείπνο που παραθέτει απόψε ο Ισπανός Βασιλιάς Φίλιππος στους ηγέτες του ΝΑΤΟ.

«Εμείς δεν πηγαίνουμε στη Μαδρίτη με λυμένο ζωνάρι αλλά, είμαστε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας», διεμήνυσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως κάνουμε σε όλα τα φόρα, απαντούμε με ψυχραιμία, τεκμηριωμένα και με αποφασιστικότητα και με επιχειρήματα αποδομούμε τους παράλογους, ανιστόρητους και έωλους τουρκικούς ισχυρισμούς. Εμείς δεν πηγαίνουμε στη Μαδρίτη με το ζωνάρι λυμένο για καβγά, αλλά δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη, ειμαστε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας» είπε ο εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για το πως θα ενεργήσει η ελληνική αποστολή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εφ όσον ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

  Σε άλλη ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την Τουρκία ότι «δεν έχει σταματήσει λεπτό να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μην τηρώντας την συμφωνία, που έχει υπογράψει με την Ευρωπαική Ένωση». 

  Τo προηγούμενο διάστημα, στον φιλοκυβερνητικό Τύπο στην Τουρκία καλλιεργήθηκε το κλίμα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής θέμα αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.

  Σύμφωνα με τη Realnews, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να σηκώσει το γάντι και σκοπεύει να απαντήσει πολύ σκληρά στον Τούρκο Πρόεδρο. Γι’ αυτό τον λόγο, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν επεξεργαστεί όλα τα πιθανά σενάρια. Οπως επισημαίνουν, μάλιστα, κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα δεν σκοπεύει να μετριάσει την αντίδρασή της για «να μην τινάξει στον αέρα» τη Σύνοδο Κορυφής, παρότι έχει πλήρη επίγνωση πόσο στενάχωρη θα ήταν για τους Αμερικανούς και άλλους εταίρους στο ΝΑΤΟ μια εικόνα ρήξης ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη (την Ελλάδα και την Τουρκία).

  Εχοντας αυτό υπόψη της, η ελληνική διπλωματία κινητοποίησε όλους τους διαθέσιμους διαύλους, ώστε να διαμηνυθεί στην Αγκυρα πως τυχόν ανακίνηση του θέματος των νησιών στη Σύνοδο θα οδηγούσε σε διπλωματικό επεισόδιο. 

Νέες απειλές Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο 

Μία μόλις ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Ερντογάν ρίχνει και πάλι «πυρά» τόσο προς τη διεθνή κοινότητα όσο και προς την Ελλάδα. «Αύριο θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», σημείωσε.

  Ο Τούρκος πρόεδρος μεταξύ άλλων τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλες τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές της δυνατότητες για να πετύχει τους στόχους της για το 2023 και να πραγματοποιήσει το όραμά της για το 2053.

  Αναφερόμενος μάλιστα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, ο Ερντογάν γνωστοποίησε πως «μόλις τελειώσουν οι προετοιμασίες μας για την ολοκλήρωση των ελλείψεων του διαδρόμου ασφαλείας που έχουμε ξεκινήσει να δημιουργούμε στα σύνορά μας με τη Συρία, θα ξεκινήσουμε νέες επιχειρήσεις».

«Η δραστηριότητά μας προκαλεί εμπιστοσύνη στους φίλους μας και φόβο στους εχθρούς μας»

Μιλώντας πιο αναλυτικά για την Άσκηση «Έφεσος 2022», ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Στην περιοχή μας, που πέρασε από ζωτικής σημασίας δοκιμασίες όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση, ο πόλεμος, οι οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, η άσκηση Έφεσος 2022 ολοκληρώθηκε με επιτυχία με μια δραστηριότητα που δίνει εμπιστοσύνη στους φίλους μας και προκαλεί φόβο στους εχθρούς μας».

  Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας πως η Τουρκία δείχνει τη διαφορά της με τη στάση της επί των αρχών στη διεθνή πλατφόρμα, με την υποστήριξη που παρέχει στις φιλικές και αδελφικές χώρες και με τις διασυνοριακές της επιχειρήσεις. «Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οποιαδήποτε δομή δεν σέβεται τις ανησυχίες και τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας μας για την ασφάλεια δεν μπορεί να επωφεληθεί με κανέναν τρόπο από τη δύναμη που έχουμε», υπογράμμισε ο Ερντογάν.