Quantcast

Το σχέδιο για σχολεία, Πανελλαδικές, μετακινήσεις και σταδιακό άνοιγμα της αγοράς - Τι λένε κυβερνητικά στελέχη

Εκδηλη είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση για την πορεία της πανδημίας και τα σχέδια για την σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, με δεδομένη την κούραση της κοινωνίας και το τέλμα της οικονομίας, λόγω των σκληρών περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Είναι πρόωρο να βάλουμε ημερομηνίες. Σταδιακά και όχι απότομα θα γίνει η άρση των μέτρων, όχι με άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε ένα κύμα. Θα δούμε αν αυτό θα είναι από τις 5 Απριλίου και μετά», διευκρίνισε στον ΑΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών προσέθεσε ότι «βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ από διασωληνωμένους και εισαγωγές. Η πρόθεση είναι πρόθεση, αλλά και τα στοιχεία είναι στοιχεία».

Συμπλήρωσε ότι «και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ανοίξουν, για να εκμεταλλευθούμε την περίοδο μέχρι το Πάσχα, αλλά όλα είναι σχετικά και με τα δεδομένα».

Αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Πέτσας είπε «δεν είμαστε σήμερα στην κατάσταση που ήμασταν πριν έναν χρόνο ούτε τον Μάιο – Ιούνιο θα είμαστε σε ίδια κατάσταση με τους ίδιους μήνες του 2020. Το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ στους εμβολιασμούς, εδώ στην Ελλάδα έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και εντείνεται η διαδικασία, προς όφελος και του τουρισμού και όλα αυτά συνυπολογίζονται».

Για τα δημοτικά τέλη

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, «Οι Δήμοι έχουν απώλεια εσόδων από την αναστολή καταβολής των δημοτικών τελών και έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πέρσι δώσαμε πάνω από 180 εκ. ευρώ και πριν λίγες ημέρες δώσαμε έκτακτη επιχορήγηση 50 εκ. ευρώ προς τους Δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Η απόφαση για συνέχιση στην μείωση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων είναι εν πολλοίς απόφαση των Δήμων, εμείς κάνουμε ότι μπορούμε προς την κατεύθυνση να υπάρχει ομοιόμορφη εφαρμογή».

Σημείωσε ακόμη ότι «Θα υπάρξει ρύθμιση για τα δημοτικά τέλη που οφείλονται από επιχειρήσεις εστίασης».

Ακόμη, ο Αν. Υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι με διάταξη τις επόμενες ημέρες θα ορίζεται παράταση στα μισθώματα για 3 χρόνια στις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ιδιοκτησίας των Δήμων, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.

Για τα self test

«Όταν έχουμε μια μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, το self test είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, ώστε το άτομο να γνωρίζει εάν είναι θετικό και να αυτοπεριορίζεται. Σε συνδυασμό με τα μοριακά τεστ, όταν ανοίξει η αγορά και ο τουρισμός, θα μας βοηθήσουν να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και μικρότερη διασπορά», είπε ο κ. Πέτσας.

Ερωτηθείς γιατί δεν συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ, που είναι πιο αξιόπιστα, ο Αν. Υπ. Εσωτερικών απάντησε ότι «δεν υπάρχει διαθεσιμότητα τόσων πολλών μοριακών τεστ, ενώ παράλληλα είναι πολλαπλάσιο το κόστος τους. Όλα αυτά συντείνουν στο να έχουμε όλα τα εργαλεία στην φαρέτρα μας: και τα μοριακά και τα άλλα τεστ και τα self test. Είναι σημαντικό ενόψει Πάσχα να γίνει ότι περισσότερο μπορούμε».

Ερωτηθείς αν το Πάσχα θα είναι διαφορετικό από του 2020, ο κ. Πέτσας είπε «εγώ ψυχολογικά προετοιμάζομαι για Πάσχα στο χωριό, αλλά αυτό εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων και από την πρόοδο του εμβολιασμού και της γενικότερης εικόνας. Εύχομαι να τα καταφέρουμε».

Πελώνη: Στα μέσα της εβδομάδας οι αποφάσεις για ελεγχόμενη επανεκκίνηση λιανεμπορίου - σχολείων 

«Tις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, η οποία είναι ένα θετικό δείγμα. Το λέω γιατί είχαμε τεράστια πίεση όλες τις τελευταίες μέρες, δηλαδή υπήρχαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι και 240 εισαγωγές στην Αττική μέσα σε ένα βράδυ. Το νούμερο αυτό δείχνει σταθερά ότι μειώνεται τις τελευταίες μέρες. Χθες είχαμε 175, προχθές 169 εισαγωγές στην Αττική. Αν συνεχιστεί αυτή η μείωση και τις επόμενες μέρες, θα είναι ένας καλό δείκτης», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο OPEN.

Αναφερόμενη στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων και για το αν αυτή θα γίνει στις 5 ή στις 12 Απριλίου, η κ. Πελώνη τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει στην Επιτροπή το πλαίσιο της στρατηγική της για το επόμενο διάστημα, για το πώς θα γίνει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα, μία ελεγχόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας και της εκπαίδευσης και με το νέο συμπληρωματικό εργαλείο του self test που θα είναι δωρεάν στη διάθεση κάθε Έλληνα στις αρχές Απριλίου». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι αλλάζει ο καιρός και πολλές δραστηριότητες μπορούν να μεταφερθούν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι η ελεγχόμενη επανεκκίνηση λιανεμπορίου και σχολείων.

«Η επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει το ελεγχόμενο άνοιγμα», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Αναφερόμενη στο συμπληρωματικό εργαλείο του self-test, το οποίο θα προστεθεί στους στοχευμένους και τυχαιοποιημένους ελέγχους που γίνονται ήδη και στους εμβολιασμούς που επιταχύνονται και χτίζουν το τείχος ανοσίας, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «θα βοηθήσει στον εντοπισμό των ασυμπτωματικών ασθενών και θα σπάσει την αλυσίδα της διασποράς».

«Η επιτροπή δημόσιας υγείας εισηγήθηκε τα μαζικά self test, η επιτροπή των ειδικών έθεσε τις προδιαγραφές για τα τεστ και είναι θετική στο πλαίσιο της στρατηγικής, που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση. Τα τεστ είναι αξιόπιστα, ακολουθούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που ακολουθούν και τα rapid τεστ. Είναι επίσης σημαντικό ότι μπορεί ο κάθε πολίτης να ελεγχθεί στο σπίτι με οδηγίες που θα παίρνει από το φαρμακείο. Θυμίζω ότι κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα δείχνοντας τον ΑΜΚΑ του» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής είναι και ο εμβολιασμός, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «κάθε εβδομάδα που περνάει έχουμε 200.000 περισσότερους εμβολιασμούς που προστίθενται και χτίζεται σταδιακά το τείχος της ανοσίας. Αυτό θα συνεχιστεί και τον Απρίλιο, θα έχουμε 1,5 εκατομμύριο περισσότερους εμβολιασμούς. Προχωρούν οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου, άνοιξε τις προηγούμενες μέρες η διαδικασία για τους Έλληνες ηλικίας 70 έως 74 ετών και σε λίγες μέρες θα ανοίξει και η επόμενη ηλικιακή ομάδα».

«Μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν στις πολύ ευπαθείς ομάδες», τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι από τον Ιούνιο και μετά θα μπούμε σε φάση εμβολιασμού του μαζικού πληθυσμού με βάση την ηλικία.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και θα συνεχίσει να στηρίζει στοχευμένα όσους πλήττονται» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ πρόσθεσε ότι το βλέμμα θα πρέπει να στραφεί και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Θύμισε ήδη τα μέτρα στήριξης ήταν 24 δισ για το 2020 ήδη τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για το 2021 έχουν φθάσει τα 11,6 δισ.

Αναφερόμενη στα σκληρά περιοριστικά μέτρα, τόνισε, ότι αν δει κανείς τι συμβαίνει και στην Ευρώπη, «σταδιακά τα μέτρα αυτά εξαντλούν την αποτελεσματικότητα τους» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα για το Πάσχα και η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε συγνώμη. Γι' αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι, πιο στοχευμένοι, να δοθούν ανάσες ελευθερίας για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, η κόπωση δεν είναι καλός οδηγός».Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι είναι ακόμα νωρίς, θα κριθεί το επόμενο διάστημα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εξαιρετικό κλίμα στη συζήτηση Μητσοτάκη και Μπάιντεν - Πιθανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον εντός του 2021

Για την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για «μια πολύ θερμή συζήτηση που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και η οποία αποτυπώνει και το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται η ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

«Όπως γνωρίζετε υπήρξε και μία εκδήλωση διαδικτυακή στην οποία μίλησε κύριος Μπάιντεν σε μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Εκεί είπε κάποια πράγματα ο κύριος Μπάιντεν» επεσήμανε. Ερωτηθείσα για ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «είναι λογικό μια τέτοια επίσκεψη να λάβει χώρα εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις της πανδημίας και επειδή έχουμε και το ορόσημο των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση».

Μακρή: Προτεραιότητα στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων - Στην ώρα τους οι Πανελλαδικές

Προτεραιότητα στην επαναλειτουργεία των γυμνασίων και των λυκείων δίνει το υπουργείο Παιδείας υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Όταν μας δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην δια ζώσης εκπαίδευση. Γυμνάσια και Λύκεια έμειναν κλειστά περισσότερο χρόνο κλειστά. Γι’ αυτό και για άλλους λόγους βρίσκονται στην προτεραιότητα του υπουργείου» δήλωσε, σημειώνοντας πως εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή, προτεραιότητα θα έχουν αυτά τα δύο.

Ακόμα, υποστήριξε, ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν «στην ώρα τους, μέσα στον Ιούνιο, όπως έγιναν και πέρυσι», δίχως να προσδιορίσει ημερομηνία.

Self – test και εμβολιασμοί

Σύμφωνα με την κ. Μακρή, αν αποφασιστεί από τους ειδικούς η επαναλειτουργία των σχολείων στις 5 Απριλίου, αυτό θα γίνει με self – test. Όπως είπε, υπάρχει σχέδιο να γίνεται τεστ σε καθηγητές και μαθητές κάθε Δευτέρα. «Επιθυμία μας να γυρίσουν με ασφάλεια στην τάξη τους παιδιά και εκπαιδευτικοί».

Αν κάποιος βρίσκεται θετικός στον ιό, συμπλήρωσε, ενδεχομένως να πραγματοποιεί επαναληπτικό τεστ σε δημόσια δομή υγείας.

«Το υπουργείο ζήτησε και πέτυχε» υπογράμμισε, «να γίνει κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών στα ειδικά σχολεία, αλλά και των παιδιών και του βοηθητικού προσωπικού σε αυτά». Μάλιστα, έκανε λόγο, ότι υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, ώστε οι αδιάθετες δόσεις εμβολίων να αξιοποιούνται τόσο σε εκπαιδευτικούς ειδικών σχολείων όσο και σε εν γένει εκπαιδευτικούς.

Voucher 200 ευρώ

Αναφορικά με το voucher των 200 ευρώ για τους μαθητές, τόνισε πως «το ότι θέλουμε όλος ο μαθητικός πληθυσμός να αποκτήσει τεχνολογικό εξοπλισμό, δεν σημαίνει ότι η τηλεκπαίδευση θα μείνει. Αλλά αλίμονο αν ψηφιακά δεν βοηθήσουμε αυτό το κεκτημένο που αποκτήθηκε λόγω πανδημίας, να βελτιωθεί και να παραμείνει ως ένα όπλο».

Σχετικά δε με τα κριτήρια του voucher, υποστήριξε ότι δεν έγινε αδικία. «Προτιμήθηκαν οι περισσότερο αδύνατοι οικονομικά, και αφού υπάρξει περιθώριο θα επεκταθεί και σε άλλους, οι οποίοι χωρίς να είναι τόσο αδύναμοι, έχουν εξίσου μεγάλη ανάγκη».