Quantcast

Το συνταγματικό κώλυμα στην πιθανή υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη - Η υποχρέωση ελληνικής ιθαγένειας και πώς θα ξεπεραστεί

Μικρό συνταγματικό κώλυμα, το οποίο ωστόσο εύκολα θα ξεπεραστεί προκύπτει σε πιθανή υπουργοποίηση του πρώην Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη στην Πολιτική Προστασία . 

Το Σύνταγμα είναι σαφές και στο άρθρο 81 προβλέπει ότι κανένας δεν μπορεί να διοριστεί μέλος της Kυβέρνησης ή Yφυπουργός, αν δεν συγκεντρώνει τα προσόντα που ορίζει το άρθρο 55 για τον βουλευτή, στα οποία ορίζεται ότι πρέπει υποχρεωτικά να είναι Έλληνας πολίτης.

Με δεδομένο ότι ο κ. Στυλιανίδης έχει την κυπριακή και όχι την ελληνική υπηκοότητα το πρόβλημα φαίνεται πως θα λυθεί άμεσα με τη διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης.

Όπως προβλέπεται στον νόμο για την ιθαγένεια, η σχετική διαδικασία προβλέπεται και για άτομο του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας και περατώνεται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών.