Quantcast

Τζέφρι Πάιατ στη Realnews: «Είμαστε δεσμευμένοι στον ενεργειακό πυλώνα ΗΠΑ - Ελλάδας»

Συνέντευξη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και για τις προκλήσεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σε «συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου προτρέπει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Τζέφρι Πάιατ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στη Realnews, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουν μια εταιρική δυναμική για να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται με ένα οικονομικό κόστος».

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο μακροβιότερος Αμερικανός διπλωμάτης σε αυτό το πόστο, γνωρίζει άριστα τα ενεργειακά projects της περιοχής μας, αφού την τελευταία εξαετία έχει εμπλακεί σε όλες τις συζητήσεις για τη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της ανατολικής Μεσογείου. Τα μηνύματά του προς Αθήνα και Αγκυρα στέλνονται με φόντο την πρόσφατη οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, μια συμφωνία-μοντέλο πιθανότατα για την επίλυση της διαμάχης της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την άντληση και τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα νερά μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, ρυθμίζοντας διαφωνίες δεκαετιών. Για την υπογραφή της πρωτοστάτησε ο Αμερικανός πρώην ειδικός απεσταλμένος του Bureau of Energy Resources και νυν ανώτερος σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αμος Χοκστάιν, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ενεργοποιηθεί στο μέλλoν για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Αθήνας, Αγκυρας και Λευκωσίας.

Η συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μπορεί να είναι ένα μοντέλο επίλυσης των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτών που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή Κύπρου και Τουρκίας;

Νομίζω ότι κάθε διμερής κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως το μέλλον έγκειται στη συνεργασία. Είτε πρόκειται για συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, τον μηχανισμό συνεργασίας «3+1», ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, είτε για τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. Υπάρχει μεγάλη ευκαιρία σήμερα να αυξηθεί η συλλογικότητα στην περιοχή, υπάρχουν αξιόλογες πηγές αερίου που θα ανακαλυφθούν ενόσω η Ευρώπη αναζητεί εναλλακτικές από τις αντίστοιχες ρωσικές και υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές σε αυτή τη νέα ενεργειακή οικονομία. Από το υδρογόνο έως τις συνδέσεις ανάμεσα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οπότε, οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουμε αυτή την εταιρική δυναμική και στο να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται από ένα οικονομικό κόστος».

Πρόσφατα, η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης κατήγγειλε την Ελλάδα για τις έρευνες που διεξάγει νοτίως της Κρήτης. Πως το σχολιάζετε;

Η θέση μας είναι ότι αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να γίνονται με έναν τρόπο που να είναι διαφανής, που να ευθυγραμμίζεται με την κείμενη νομοθεσία και να βασίζεται στη διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών.To μέλλον -ειδικά στον ενεργειακό τομέα- βρίσκεται στη συνεργασία.

HΠΑ και Ελλάδα συνεργάζονται στενά στα ενεργειακά projects της περιοχής

H Ελλάδα είναι ένας σπουδαίος εταίρος στα ενεργειακά, για τα οποία δουλεύουμε στην Ουάσιγκτον σε επίπεδο ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, οικοδομώντας νέες βάσεις και νέες επιλογές για να βοηθήσουμε την Ευρώπη να βρει νέους ενεργειακούς πόρους και να αντεπεξέλθει στο γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τους δικούς της. Επεκτείνουμε την ενεργειακή μετάβαση, δημιουργούμε νέες εγκαταστάσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χτίζουμε νέες διασυνδέσεις στην περιοχή και δημιουργούμε νέες τεχνολογίες, που θα είναι πολύ σημαντικές για τις οικονομίες μας. Ολα αυτά αποτελούν μια έκφραση της δέσμευσής μας στον ενεργειακό πυλώνα των στρατηγικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Σε αυτήν την ενεργειακή μετάβαση, ποια είναι τα παραδείγματα;

Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά παραδείγματα ελληνικής πρωτιάς στην ενεργειακή μετάβαση, από την τολμηρή απόφαση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη μέχρι το πρωτοποριακό παράδειγμα του έργου υδρογόνου Green HiPo της Advent Technologies στη Βοστώνη και την αύξηση των επενδύσεων αιολικής ενέργειας από αμερικανικές εταιρείες, όπως η 547 Energy και η Ameresco. Εν τω μεταξύ, η ελληνική εταιρεία μπαταριών Sunlight επεκτείνει τις παραγωγικές της δραστηριότητες στις ΗΠΑ για να προμηθεύσει την ακμάζουσα αγορά αποθήκευσης ενέργειας και η Hellenic Cables επενδύει σε ένα αναξιοποίητο εργοστάσιο παραγωγής στο Μέριλαντ, που θα δημιουργήσει παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Κόρινθο. Αυτές οι διατλαντικές επενδύσεις καταδεικνύουν πως η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι επωφελής για όλες τις οικονομίες μας και για τον πλανήτη.

Ολες αυτές οι επενδύσεις τι στόχευση έχουν;

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας συνεχίζουν να είναι ισχυρές - πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. H χαρά μας είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τις επενδυτικές συνεργασίες Ελλάδας - ΗΠΑ. H Ελλάδα θεωρείται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανυπομονεί να εργαστεί για να υποστηρίξει αμερικανικές ενεργειακές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή να δημιουργήσουν κοινοπραξίες στην Ελλάδα.