Quantcast

Αύρα ελληνικών νησιών στο Λονδίνο

Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προσκαλεί σημαντικές προσωπικότητες  της τέχνης και του πολιτισμού στη βρετανική πρωτεύουσα για να φωτίσει το “Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου” και το νεοσύστατο “Σαπφώ Φεστιβάλ Λέσβου”.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 24 Απριλίου στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο,  με σκοπό την προβολή των καλοκαιρινών πολιτιστικών δρώμενων με κύριους άξονες το «Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου» και το νεοσύστατο «Σαπφώ Φεστιβάλ Λέσβου».

Βικτόρια Χίσλοπ

Βικτόρια Χίσλοπ

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης έχει προσκαλέσει εκλεκτούς ομιλητές και καλεσμένους σε μια βραδιά Τέχνης και Πολιτισμού, εμπνευσμένη από την ομορφιά και την ιστορία της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου και της Ικαρίας.

Το «Φεστιβάλ Χίου» θα πραγματοποιηθεί φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, από τις 28 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ  το Φεστιβάλ της Σαπφούς στη Λέσβο θα διεξαχθεί φέτος, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο.

Εύα Νάθενα

Εύα Νάθενα

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Βρετανός Πρέσβης, η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, ο καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας του Κέιμπριτζ Τιμ Γουίτμαρς, ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, η ιστορικός και παραγωγός του BBC Μπέτανυ Χιούζ, ο γ.γ. της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός (τον οποίο θα προλογίσει ο Προέδρος της Ακαδημίας Σταμάτης Κριμιζής), η Μιμή Ντενίση, η Εύα Νάθενα, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιώργος Λεμός και η διεθνούς φήμης εικαστικός Καλλιόπη Λεμού, που θα παρουσιάσει έκθεση της στο Χαμιδιέ Τζαμί, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου. Χαιρετισμό στους καλεσμένους θα απευθύνει η Α.Ε. Πρέσβης της Ελλάδας στη Βρετανία Γιάννης Τσαούσης.

Λάκης Λαζόπουλος

Λάκης Λαζόπουλος

Η διάσημη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα την «Ελλάδα και την Ιστορία της», κυρίαρχο θέμα των βιβλίων της.

Ο Χιώτης ιστορικός Μιχάλης Μόσχος, Director, The London Hellenic Prize, θα παρουσιάσει στιγμιότυπα από το Φεστιβάλ Χίου 2022 και 2023, καθώς και τους βασικούς άξονες της διοργάνωσης για το 2024.

Μιμή Ντενίση

Μιμή Ντενίση

Η πολυβραβευμένη σκηνοθέτις- ενδυματολόγος και σκηνογράφος Εύα Νάθενα, θα μιλήσει για τη συμμετοχή της στο φετινό Φεστιβάλ Χίου .

Το παρών στο βήμα της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης θα δώσει και ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του «Σαπφώ Φεστιβάλ Λέσβου».

Την εκδήλωση θα συντονίσει η επικοινωνιολόγος Ανδριανή Μανέττα, ενώ η βραδιά θα πλαισιωθεί από το συγκρότημα ελληνικής μουσικής «Ρεμπέτικο», που θα παίξει τραγούδια των: Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρου Ξαρχάκου.