Quantcast

Εβελίνα Πρεβέντη: «Οι εκδόσεις είναι ομαδική δουλειά»

Η συμπερίληψη είναι η κεντρική ιδέα πίσω από τον νέο εκδοτικό οίκο και πολυχώρο που άνοιξε η Εβελίνα Πρεβέντη στη Λάρισα, μια πόλη που, όπως διαβεβαιώνει το Real.gr, “αγκαλιάζει τον πολιτισμό και τα παιδιά της”.

Όταν το 2018 η νεαρή Εβελίνα Πρεβέντη βρέθηκε στον εκδοτικό οίκο “Γαβριηλίδης”, για να εκδώσει την πρώτη της ποιητική συλλογή “Σκιές στον Ενικό”, εντυπωσιάστηκε και συγκινήθηκε. “Ένιωσα σεβασμό για τον κύριο Σάμη Γαβριηλίδη”, λέει στο Real.gr. “Αυτό που έκανε, το ότι είχε ένα καφέ στον χώρο, όπου μπορούσε να πάει ο οποιοσδήποτε και να γνωρίσει τον εκδότη ή τους επιμελητές, το βρήκα ζεστό και απίστευτα πρωτοποριακό”.

Ο αξέχαστος εκδότης την ενέπνευσε και, κατά κάποιον τρόπο, ακολούθησε τα βήματά του όταν αποφάσισε να ανοίξει τον δικό της εκδοτικό οίκο, στη Λάρισα, την πόλη όπου γεννήθηκε.

Πώς αποφασίσατε το βήμα αυτό;

Το εγχείρημα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Εκείνη την περίοδο έφυγα από τη δουλειά όπου βρισκόμουν -είμαι ψυχολόγος και εργαζόμουν σε κέντρο για άτομα με αναπηρίες- και πήγα πρώτα στην Αθήνα, όπου βρήκα τη γραφίστριά μου και άλλους συνεργάτες και αρχίσαμε. Βάδιζα, κυριολεκτικά, στο άγνωστο. 

Και κάπως έτσι στήσατε τον δικό σας εκδοτικό οίκο στην πόλη σας, στον Λόφο του Φρουρίου, για τον οποίο, όπως διάβασα, ευελπιστείτε  πως θα είναι ο πρώτος 100% προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρίες.

Αποφάσισα να συνδυάζει τις δύο μεγάλες μου αγάπες: τη συγγραφή και την ψυχολογία, εκείνη που εστιάζει στα άτομα με αναπηρίες και στη συμπερίληψη, για την οποία προσπαθώ πάρα πολύ. Στις “Εκδόσεις Πρεβέντη”, λοιπόν, ο συγγραφέας υποχρεούται, βάσει ειδικού συμβολαίου, πέρα από την κλασσική έκδοση του βιβλίου του, να το εκδώσει και σε μία άλλη μορφή, την οποία θα επιλέγουμε μαζί, είτε σε κώδικα Βraille, είτε σε audio book ή σε e-book, ώστε να μπορέσουν να το διαβάσουν όσοι περισσότεροι γίνεται.

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που εκδώσατε;

Έχουμε βγάλει ένα ημερολόγιο για το 2024, με τίτλο “ Sempreviva”, το οποίο εμπεριέχει 12 έργα τέχνης της εικαστικού και θεραπεύτριας Έλενας Τονικίδη,  αφιερωμένα στην Ελλάδα. Το ημερολόγιο κυκλοφόρησε και σε Βraille. Προγραμματίζουμε σύντομα να εκδώσουμε παραμύθια, κάποια διαδραστικά βιβλία με παιχνίδια, ποίηση, ένα βιβλίο μοναστηρικής κουζίνας και άλλα. Ουσιαστικά τώρα ξεκινάμε και, ταυτόχρονα, δουλεύουμε και τον πολυχώρο.

Πέρα από τον ενθουσιασμό που νιώθετε για το φρέσκο, δημιουργικό αυτό εγχείρημα, έχετε εντοπίσει ίσως και ορισμένες δυσκολίες, ως εκδοτικός οίκος της περιφέρειας;

Οι δυσκολίες στο εκδοτικό κομμάτι πάντα υπάρχουν. Απαιτείται τρομερή οργάνωση και συντονισμός πολλών ανθρώπων, γιατί η έκδοση είναι ομαδική δουλειά. Όμως, η ομάδα μας έχει πάρα πολλή όρεξη! Επιπλέον, η Λάρισα έχει αγκαλιάσει το εγχείρημά μας πολύ θερμά. Και όχι μόνο η Λάρισα, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Δεν το περίμενα και τους ευχαριστώ πολύ! Αυτή η ένωση, η σύνδεση, με χαροποιεί πάρα πολύ.

Ο πολυχώρος σας είναι φτιαγμένος με γούστο, με μίνιμαλ αισθητική αλλά και με πολλή ζεστασιά. Με ποιους τρόπους σκέφτεστε να λειτουργήσει;

Καταρχάς, σκέφτηκα ότι θα ήταν υπέροχο και αναγκαίο ο εκδοτικός οίκος να είναι επισκέψιμος από άτομα με αναπηρίες, εξ ου και διαθέτει τουαλέτες ΑΜΕΑ και ράμπες, είναι 100% προσβάσιμος σε όλους. Εκεί θα μπορέσει κάποιος να γνωρίσει συγγραφείς και επιμελητές, θα γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών. Θα τον διαθέτουμε για meetings και για οποιαδήποτε δράση αφορά τον πολιτισμό και την τέχνη.

Πιστεύετε ότι γίνονται αρκετά πράγματα στον χώρο του πολιτισμού για ανθρώπους που έχουν διαφορετικές ανάγκες από την πλειοψηφία;

Το τελευταίο διάστημα ναι. Στην Αθήνα υπάρχουν κορυφαία ιδρύματα σε αυτό το κομμάτι, όπως η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για παράδειγμα, που μας εμπνέουν. Όσο για τη Λάρισα, προσπαθεί πάρα πολύ να είναι τόπος συμπεριληπτικός. Είναι μια πόλη που αγκαλιάζει τα παιδιά της και υπάρχει μια τρυφερότητα εδώ απέναντι σε οτιδήποτε αφορά τον πολιτισμό, όχι μόνο απέναντι σε μένα.

Στις δράσεις περιλαμβάνονται και εργαστήρια;

Ναι, και τα περισσότερα θα ξεκινήσουν από Σεπτέμβριο, μερικά όμως θα αρχίσουν από τώρα- για τη δημιουργική γραφή, τη φωτογραφία, την εικονογράφηση και άλλα. Θέλουμε να είναι ένα σπίτι πολιτισμού, γεμάτο πάντα από κόσμο.

Τα άμεσα σχέδιά σας;

Μόλις τελείωσε η επιμέλεια της δεύτερης ποιητικής συλλογής μου με τίτλο “Φραγή εισερχομένων κλήσεων” Όσο για τον Πολυχώρο Τέχνης Πρεβέντη, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στις 19.00, θα έρθει ο αγαπημένος μου Νικόλας Σμυρνάκης για  να παρουσιάσει το βιβλίο του “Τα γράμματα της αγάπης” των εκδόσεων Διόπτρα. Είμαι χαρούμενη που η πρώτη μας παρουσίαση βιβλίου θα είναι από έναν άνθρωπο που θαυμάζω πολύ. Και θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά.