Quantcast

Έκρηξη αδρεναλίνης στη Στέγη

Onassis_Dance_Days_2024

Onassis_Dance_Days_2024 

Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού επιστρέφει για 11η χρονιά και βάζει τη μουσική... στη διαπασών! 

Ποια είναι τα επόμενα μεγάλα ονόματα του σύγχρονου χορού; Το φεστιβάλ “Onassis Dance Days 2024 – ODD” επιστρέφει με πυκνό πρόγραμμα από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου, δίνοντας το προβάδισμα στον ήχο και απογειώνοντας την έννοια του sound design, με τη νέα γενιά Ελλήνων χορογράφων να καταλαμβάνει τη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

“One Song” της Μιτ Βάρλοπ ⒸMichiel-Devijver

“One Song” της Μιτ Βάρλοπ ⒸMichiel-Devijver

Όπως και πέρσι η εκρηκτική διοργάνωση, θα συστήσει στο ελληνικό κοινό ένα διεθνές όνομα που φιγουράρει σε όλα τα σπουδαία φεστιβάλ της Ευρώπης: η Βελγίδα εικαστικός Μιτ Βάρλοπ έρχεται με το “One Song”, μια εκστατική περφόρμανς χορού που είναι συγχρόνως ζωντανή συναυλία και αθλητικός μαραθώνιος. Αφού θριάμβευσε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, περιοδεύει διεθνώς και εμφανίζεται με τους ακαταπόνητους χορευτές της στις 24 και 25 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Φυσικά, το ODD 2024 ρίχνει φως στους Έλληνες χορογράφους που ήδη παρελαύνουν στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ ή θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Φέτος, επανασυστήνει την πιο ανερχόμενη Ελληνίδα χορογράφο, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, που πέρσι απέσπασε τη διάκριση του διεθνούς δικτύου “Aerowaves”, παρουσιάζοντας δύο ηχοκινητικά έργα της: το βραβευμένο “Mos” (24 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου) και, σε παγκόσμια πρεμιέρα, το νέο, άκρως προσωπικό της πρότζεκτ “All of My Love” (24 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου), το οποίο “κλείνει το μάτι” στο αγαπημένο τραγούδι των Led Zeppelin (και οι δύο παραγωγές της Παρασκευοπούλου ανοίγουν στο φεστιβάλ και συνεχίζονται για μία ακόμα εβδομάδα).

“Slamming work in progress” της Ξένιας Κογχυλάκη ⒸPinelopi_Gerasimou_for_Onassis_Stegi

“Slamming work in progress” της Ξένιας Κογχυλάκη ⒸPinelopi_Gerasimou_for_Onassis_Stegi

Τρία ακόμη νέα έργα κάνουν πρεμιέρα (23 έως 25 Φεβρουαρίου), με τους ερμηνευτές τους να ιδρώνουν τις φανέλες τους σαν αληθινοί ροκ σταρ, έχοντας στο πλευρό τους –αντί για προπονητές– τους μουσικούς συνεργάτες τους. Το “Slamming work in progress” της Ξένιας Κογχυλάκη, με τον Γιώργο Πούλιο στη μουσική, το “We all need therapy” του Πάνου Μαλακτού σε συνεργασία με τον Die Arkitekt και  το “Runway” της Χριστιάνας Κοσιάρη με τον Γιαν Βαν Αγγελόπουλος στον σχεδιασμό του ήχου.

“Runway” της Χριστιάνας ΚοσιάρηⒸPinelopi_Gerasimou_for_Onassis_Stegi

“Runway” της Χριστιάνας ΚοσιάρηⒸPinelopi_Gerasimou_for_Onassis_Stegi

Παράλληλα το ODD περιλαμβάνει ένα αξιοσημείωτο παράλληλο πρόγραμμα. Εκτός από τον σπουδαίο χορογράφο, εικαστικό καλλιτέχνη και επιμελητή, Κριστιάν Ριζό, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει σε ρόλο μέντορα των Eλλήνων χορογράφων, ακολουθεί μια σειρά από αξιοσημείωτες στιγμές.

Στις 23 Φεβρουαρίου, θα κάνει masterclass o Νταμιέν Ζαλέ, o εικονοκλάστης χορογράφος και χορευτής, με τις μνημειώδεις χορογραφίες, που λειτουργούν ως εικαστικές εγκαταστάσεις – από το “Skid”, στο οποίο οι 17 περφόρμερ αψηφούν τη βαρύτητα χορεύοντας πάνω σε μια επικλινή πλατφόρμα δέκα μέτρων, έως το εμβληματικό “Chiroptera” με τη συμμετοχή 154 χορευτών. Χορογράφος της Μαντόνα, των ταινιών “Suspiria” του Λούκα Γκουαντανίνο και “Anima” του Πολ Τόμας Άντερσον και συνεργάτης καλλιτεχνών όπως ο Τομ Γιορκ και η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, στο masterclass που θα δώσει στη Στέγη θα εστιάσει στη δημιουργική συνεργασία του με συνθέτες όπως οι Τιμ Χέκερ, Ρουίτσι Σακαμότο και Τομά Μπανγκαλτέρ.

Στις 24 Φεβρουαρίου, από τις 22.30 και μετά, η Μιτ Βάρλοπ και οι συντελεστές του “One Song” καταλαμβάνουν τα decks του κεντρικού φουαγιέ της Στέγης για ένα πάρτι με ελεύθερη είσοδο.

Aπό τις 26 Φεβρουαρίου στις 12.00 θα πρoβάλλεται στο Onassis Channel στο YouTube η πρώτη ταινία μικρού μήκους του χορευτή και χορογράφου Γιάννη Νικολαΐδη, "Cabin 9", ένα χειροποίητο, φιλμ επιστημονικής φαντασίας με σχεδιασμό ήχου του Μανώλη Μανουσάκη,

Τέλος, το Σάββατο 2 Μαρτίου, η παράσταση "Mos" της Ιωάννας Παρασκευοπούλου παρουσιάζεται με υπέρτιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη.