Quantcast

«Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience» - 150 χρόνια σε 20 μαγευτικά λεπτά

Το Real.gr ταξίδεψε στον χρόνο και στη  Ιστορία, μέσα από μια πρωτοποριακή οπτικο-ακουστική εμπειρία που συμπυκνώνει ενάμιση αιώνα λειτουργίας του ξενοδοχείου «Grande Bretagne».

Η έκθεση «Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience» είναι, στην πραγματικότητα, μια θεαματική οπτικο-ακουστική εμπειρία, η οποία σε βυθίζει σε ένα ονειρικό σύμπαν. Ο επισκέπτης βρίσκεται στο θρυλικό Grand Ballroom του ξενοδοχείου, επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της Αθήνας για 150 χρόνια, και γύρω του ξετυλίγεται κομμάτι-κομμάτι η διαδρομή του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του μέχρι σήμερα- μια διαδρομή άρρηκτα δεμένη με όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιόδου αυτής. Το πολυδιάστατο περιβάλλον που στροβιλίζεται και ρέει μαγικά γύρω από τον θεατή, ο οποίος μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στον χώρο, δημιουργείται με τη χρήση projection mapping σε πολλαπλές επιφάνειες. Οι εικόνες εναλλάσσονται με γρήγορο ρυθμό και εμπλουτίζονται από ήχο και αφήγηση, ενώ η όλη εμπειρία διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Αφετηρία της διήγησης είναι το 1874, έτος ίδρυσης του ξενοδοχείου. Σπάνια ντοκουμέντα, πρωτοσέλιδα εποχής και ιστορικές φωτογραφίες, σε συνδυασμό με την ψηφιακή τεχνολογία, φωτίζουν, μεταξύ άλλων, την πρωταγωνιστική θέση του αθηναϊκού τοπόσημου (ένα από τα πρώτα κτήρια της πρωτεύουσας που ηλεκτροδοτήθηκαν, το 1888)  στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, τη συμβολή του στην ανάπτυξη του κλάδου της φιλοξενίας στη χώρα, την κρίσιμη σχέση του με τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον κίνδυνο που διέτρεξε να εξαφανιστεί από τον χάρτη όταν, στα τέλη του 1944, αντάρτες τοποθέτησαν εκρηκτικά στα θεμέλια, με σκοπό να το ανατινάξουν, δολοφονώντας ταυτόχρονα και τον Τσόρτσιλ, ο οποίος υποτίθεται ότι διέμενε εκεί. Μπροστά από τα μάτια μας περνούν εικόνες από την συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας το 1974, αλλά και από γιορτές, χοροεσπερίδες, καλλιστεία και διεθνείς προσωπικότητες που επισκέφθηκαν τη “Μεγάλη Βρεταννία” όλα αυτά τα χρόνια.  

Η έκθεση εγκαινιάζει μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 2024, με γενικό τίτλο «150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Always Grand».