Quantcast

Κινηματογραφική εμπειρία στα χωράφια της Μαλακάσας

Ανάμεσα στο σινεμά, στο θέατρο και στο ρέιβ πάρτι, σε ένα σκηνικό-εγκατάσταση, σαν πλατό σινεμά, με σάουνες, πίστα χορού, φαγητό, μπαρ και lounge, κοινό και περφόρμερ θα ενωθούν σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, με την υπογραφή του Λούκας Τβαρκόβσκι και της Στέγης.

Για δύο συνεχόμενες χρονιές, ο Πολωνός σκηνοθέτης Λούκας Τβαρκόβσκι μας γοήτευσε με την διπλά sold out παράσταση «Rohtko» στη Στέγη. Τώρα, μας καλεί στο “Respublika”, μια εμπειρία που δεν είναι ακριβώς παράσταση, αλλά...κατάσταση.

Ενώ λίγες θέσεις μένουν ακόμα διαθέσιμες για την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Ιουνίου (οι θέσεις για την παράσταση του Σαββάτου 15 Ιουνίου έχουν εξαντληθεί, αλλά υπάρχει διαθεσιμότητα για το dj set που ακολουθεί), ο σκηνοθέτης έρχεται, με ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, να στήσει, για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, στο «Terra Vibe Park» στη Μαλακάσα, μια κοινότητα που όμοιά της δεν έχουμε ξαναζήσει.

Στο «Respublika» θα πάρουμε μέρος σε μια συνθήκη που αλλάζει όσα θεωρούσαμε ότι είναι θέατρο.

Ενώ ξεκίνησε ως πείραμα στα δάση της Λιθουανίας, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ως σκηνικό γεγονός σε ανοιχτό χώρο. Διαρκεί 6 ώρες συνολικά, αλλά τα 45 πρώτα λεπτά ξεναγούμαστε στους χώρους, δυόμισι ώρες ζούμε τη δράση και επί μιάμιση ώρα χορεύουμε όσο και όπως θέλουμε.

Μπορεί το «Respublika» να μας μιλάει για μια ουτοπική κοινωνία, αλλά ο καθένας μας έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της. Μπορούμε να συνυπάρξουμε με τους ηθοποιούς στη σάουνα ή δειπνώντας στην κοινόχρηστη κουζίνα. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα πάντα από μια αναπαυτική θέση, να περιπλανιόμαστε στα δωμάτια, να χαλαρώσουμε στο μπαρ ή να χορέψουμε μέχρι τελικής πτώσης στο κλαμπ. Το σίγουρο είναι πως αυτή η γιορτή εικόνων, αφήγησης, μουσικής και χορού δεν συμβαίνει κάθε μέρα.

«Η χαρά μετράει»

Το σκηνικό που θα δούμε στο Terra Vibe είναι μια προσομοίωση της κοινότητας που δημιούργησε η ομάδα του «Respublika» στο πείραμα συμβίωσής της, το οποίο είχε διάρκεια σχεδόν ενός χρόνου, το 2020. Τότε, εν μέσω της πανδημίας, ηθοποιοί διαφορετικών φύλων, εθνικοτήτων και ηλικιών αποφάσισαν να ζήσουν για ένα διάστημα στη φύση, κόντρα στις έννοιες της κανονικότητας και της παραγωγικότητας, αποκομμένοι από την κοινωνία και τον βασικό κανόνα επιβίωσης σε αυτήν: την εργασία και το βασικό εισόδημα.

Διερεύνησαν εναλλακτικές προοπτικές εργασίας, αλλά δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι εκείνα που πάντα τους ένωναν ήταν η ρέιβ μουσική και ο χορός.

Μέσα από αυτήν την εμπειρία, ο Τβαρκόβσκι αναρωτιέται αν η μουσική και ο χορός μπορούν να ενδυναμώσουν ένα φοβισμένο και ανήσυχο ανθρώπινο ον με τον τρόπο που το καταφέρνουν οι ιεροτελεστίες. Αν γίνεται να κάνουν τους ανθρώπους πιο υπεύθυνους και ευαίσθητους.

Και αν η ιδέα της ισοπολιτείας είναι ικανή να υπερβεί τις πολιτικές δομές και να αποκτήσει νέο υπαρξιακό νόημα. Την ίδια ώρα, δηλώνει με αυθάδεια ότι, τελικά, «η χαρά μετράει». Η παράσταση χρειάστηκε περισσότερες από τρεις εβδομάδες στήσιμο, διαθέτει 40 άτομα συνεργείο, 14 ερμηνευτές, 150 τετραγωνικά μέτρα led οθόνες και έξι διαφορετικούς σκηνικούς χώρους.

Με την παρουσία του κοινού ξεκινά ένα νέο πείραμα, στο οποίο οι θεατές είναι απολύτως ελεύθεροι, ενώ η ιστορία ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου, μετά το τέλος της παράστασης, στις 02.00 πριν το ξημέρωμα της Κυριακής, θα πραγματοποιηθεί ένα εκρηκτικό dj-set με τον σούπερ σταρ της τέκνο Ρίτσι Χότιν και την Παλαιστίνια dj- φαινόμενο Σάμα Αμπντουλχαντί.

Περισσότερες πληροφορίες: www.onassis.org

(Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από τις πρόβες του «Respublika»)