Quantcast

Οι πολιτιστικές προ-τάσεις της εβδομάδος

Τι θα δούμε, τι θα διαβάσουμε, πώς θα ψυχαγωγηθούμε την εβδομάδα 9-15 Μαΐου.

* To “Περιμένοντας τον Γκοντό”, έργο μνημειακό, στα όρια της υψηλής ποίησης και της αυθάδικης κωμωδίας, παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (Λεωφόρος Συγγρού 107) από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, στις 20.30. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο πιο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, που κατευθύνει ένα εξαιρετικό ιταλικό καστ σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro, που βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία.

«Τίποτα δεν είναι πιο πραγματικό από το τίποτα» είχε δηλώσει ο Σάμιουελ Μπέκετ και με το “Περιμένοντας τον Γκοντό” (1948) εκσφενδόνισε σαν μετεωρίτη αυτό το «τίποτα» πάνω στη σκηνή.  Πράγματι, τίποτα το αξιοσημείωτο, σε επίπεδο δράσης και υπόθεσης, δεν συμβαίνει σε αυτό το έργο του νομπελίστα Ιρλανδού στοχαστή, ποιητή και συγγραφέα. Δύο κλοσάρ, ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν, ντυμένοι με τα κουρέλια τους, στέκονται πλάι σε ένα δέντρο, μιλούν περί ανέμων και υδάτων, συναντιούνται τυχαία με τρεις εξίσου περίεργους τύπους, ενώ κατά βάση περιμένουν κάποιον άλλον που δεν έρχεται ποτέ. Ποιος είναι, τελικά, ο άφαντος Γκοντό του τίτλου; Κάποιος σωτήρας; Μήπως ο ίδιος ο Θεός, όπως φανερώνει η παραφθορά του ονόματος στα αγγλικά (Godot, από το God = Θεός); Ο Μπέκετ έχει, πάντως, παραδεχτεί ότι εκείνο που ενδιέφερε τον ίδιο δεν ήταν τόσο ο Γκοντό, όσο το «περιμένοντας».

Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

* Ένα νέο, ανοιξιάτικο μουσικό φεστιβάλ έρχεται στο κέντρο του Kεραμεικού στο Γκάζι, οργανωμένο από την ομάδα του “Μικρού Κεραμεικού” (Ευμολπιδών 13), με ακούσματα που εκτείνονται από το κλασικό γαλλικό τραγούδι μέχρι το ελαφρό τραγούδι της δεκαετίας του ΄30 και από την ηλεκτρονική μουσική μέχρι το φλαμένκο. Η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαΐου με τους The Storyville Ragtimers, που θα ερμηνεύσουν “πειραγμένα” τραγούδια του Λούις Άρμστρονγκ, ενώ την Κυριακή 12 του μηνός η Ναταλία Ρουτσόλια θα τραγουδήσει έντεχνα ελληνικά κομμάτια. Ακόμα, την Τετάρτη 15 Μαΐου, οι Django Unleseadη θα φτάσουν την τζαζ του Τζάνγκο Ράινχαρτ...στα άκρα. Το “Spring Music Festival” θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουνίου. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21.15.

*Βερολίνο, 2001 ή 2023. Βερολίνο, τώρα. Στην πόλη- σύμβολο του ταραγμένου παρελθόντος της Ευρώπης επικρατεί πολιτική και κοινωνική αναστάτωση, αλλά και η λήθη που προσφέρει η καθημερινότητα. Στο σπίτι της Μαρίας και του Χανς, λίγο πριν από μία ειρηνική συγκέντρωση όπου όλοι οφείλουν να δηλώσουν τη θέση τους στον νέο κόσμο, μια παρέα ανθρώπων μαζί με εμάς, τους  θεατές, θα μετρήσουμε τα τραύματα μας. Ίσως ανακαλύψουμε πως είμαστε της Γης οι χαμένοι, όμως αυτό δεν θα μας σταματήσει από το να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ερωτευόμαστε, να γελάμε και να ελπίζουμε.

Στο «Σ’ εσάς που με ακούτε», από τα σημαντικότερα έργα της, η Λούλα Αναγνωστάκη μάς προσκαλεί να βουτήξουμε στο παρελθόν, να αναδυθούμε στο παρόν και να ξυπνήσουμε το αύριο που κοιμάται μέσα μας. Μετά από δυο απόλυτα πετυχημένες σεζόν, η παράσταση του ΚΘΒΕ θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη στο “Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου” ((Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Ανδριανού) από το Σάββατο 11 έως την Κυριακή 26 Μαΐου. Το έργο είναι κατάλληλο από 13 ετών.

* “Αντικριστά με τον Στέφανο Κορκολή” θα βρεθεί ο Γιώργος Θεοφάνους την Κυριακή 12 Μαϊου στο θέατρο “Παλλάς” (Βουκουρεστίου 5, Αθήνα). Οι δύο δημιουργοί θα ανέβουν στη σκηνή, ο καθένας στο πιάνο του, για να μας θυμίσουν μεγάλες τους επιτυχίες όπως τα  τραγούδια “Σβήσε το Φεγγάρι”, “Το κύμα”, “Παλιόκαιρος”, “Δεν είσαι εδώ”, “Ο Άγγελος μου”, “Έλα να με τελειώσεις” και πολλές ακόμα, με καινούργιες ενορχηστρώσεις. Το δίδυμο θα πλαισιώνεται από 10μελή ορχήστρα. Προπώληση στο more.com

* «Επιλέγω έναν τεµπέλη για να κάνει µια δύσκολη δουλειά, γιατί ο τεµπέλης θα βρει έναν εύκολο τρόπο να την κάνει», είπε ο Μπιλ Γκέιτς, ένας από τους ανθρώπους που άλλαξαν τη ζωή μας. Η πολύτιμη γνώση και εμπειρία τους βρίσκεται στο βιβλίο “Κορυφαίοι πρωτοπόροι” (εκδόσεις Key Books). Στις σελίδες του, ο συγγραφέας Τζορτζ Ίλιαν μάς καλεί να εξερευνήσουμε τις συναρπαστικές ιστορίες προσωπικοτήτων όπως ο Στιβ Τζομπς, ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ, ο Ίλον Μασκ, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, η Όπρα Γουίνφρεϊ και ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, φωτίζοντας τους ανθρώπους πίσω από τους μύθους, ανιχνεύοντας το σκεπτικό τους και δίνοντας έμπνευση σε μας ώστε να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στον κόσμο.