Quantcast

Οι πολιτιστικές προ-τάσεις της εβδομάδος

Τι θα δούμε, τι θα διαβάσουμε, πώς θα ψυχαγωγηθούμε την εβδομάδα 16-22 Μαΐου.

* 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από όλο τον κόσμο περιλαμβάνονται στο Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη (Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο), το οποίο την Ημέρα των Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου, ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό τον Πύργο των Παιχνιδιών. Από τις 10.00 έως τις 18.00, μπορείτε να δείτε μέσα στον οκταγωνικό Πύργο με τον αρτ νουβό ζωγραφικό διάκοσμο 4 κουκλόσπιτα που δεν έχουν εκτεθεί ξανά. Εκτός από τις ταπετσαρίες εποχής που τοποθετήθηκαν μέσα σε αυτά και τα έπιπλα που τα συνόδευαν, τα κουκλόσπιτα εμπλουτίστηκαν με έπιπλα και κούκλες από την μεγάλη συλλογή του Μουσείου Παιχνιδιών.

Το “Κουκλόσπιτο της Νόνας” κατασκευάστηκε γύρω στο 1885 και είναι δωρεά της Ελένης Γερουλάνου- Φράγκου. Στον εξοπλισμό του θα βρείτε, μεταξύ άλλων, μινιατούρες Limoges και πορσελάνες Meissen, γυάλινα ποτήρια, μια ραπτομηχανή με κλωστές και ένα καναρίνι που τραγουδάει μια άρια.

Το τριώροφο “Ξύλινο Κουκλόσπιτο” είναι δωρεά της Μαρίας Αργυριάδη και αποτελεί μια γοητευτική αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής και του εσωτερικού σχεδιασμού που επικρατούσε στα σπίτια της Αγγλίας κατά την εδουαρδιανή περίοδο.

Το “Χειροποίητο Κουκλόσπιτο”, δωρεά της Λίας Αργυριάδη, αντανακλά επιρροές από τον μοντερνισμό του Μεσοπολέμου. Στο καθιστικό, ανάμεσα σε πολλά και θαυμαστά, θα δείτε μικρογραφίες των περίφημων επίπλων  της σειράς «Tulip» που σχεδίασε ο Φινλανδός αρχιτέκτονας Eero Saarinen.

Τέλος, το “Ξύλινο Κουκλόσπιτο” που δώρισε η Ηρώ Διαμαντούρου, παραπέμπει σε αγροτική κατοικία με στοιχεία Αρτ Ντεκό και Μπάουχαουζ.

* Δεν υπάρχει λάτρης της crime λογοτεχνίας που να μην γνωρίζει τον Σεμπάστιαν Φίτσεκ, έναν από τους πιο επιτυχημένους και συναρπαστικούς συγγραφείς της Γερμανίας -αλλά και παγκοσμίως. Τα ψυχολογικά του θρίλερ χαρακτηρίζονται από την πρωτοτυπία της πλοκής και διαβάζονται μονορούφι, ενώ συνήθως απαιτούν γερό στομάχι. Ο διάσημος συγγραφέας, τα μυθιστορήματα του οποίου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Διόπτρα”, θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου,  το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 19.00, και συγκεκριμένα στην  Αίθουσα «Γιώργος Ιωάννου», Περίπτερο 13 , για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Αλέξανδρο Μυροφορίδη, διδάκτορα Δημιουργικής Γραφής στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (θα παρέχεται παράλληλη διερμηνεία). Ο Σεμπάστιαν Φίτσεκ θα υπογράψει βιβλία του στο Περίπτερο 15 / Stand 49 των εκδόσεων “Διόπτρα” στις 20.00.

Στη συνέχεια, τη Δευτέρα 20 Μαΐου στις 20.30, ο συγγραφέας θα βρεθεί στο “Public” της Πλατείας Συντάγματος, για να συναντήσει και το αθηναϊκό του κοινό. Με τον Φίτσεκ, το πιο πρόσφατο θρίλερ του οποίου είναι το αγωνιώδες “Mimic”, θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος Μαρία Ακριβού, ενώ θα μεταφράσει ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης.

* Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ “ΑΓΩΝ”, επιστρέφει για 12η φορά, από τις 20 έως τις 25 Μαΐου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Μεγ. Αλεξάνδρου 136, Αθήνα). Ο φορέας, που κλείνει τα 28 του χρόνια, μας προσκαλεί να  απολαύσουμε, εκτός από τις αρχαιολογικού περιεχομένου ταινίες, μία ευρεία θεματική γκάμα, που συμπεριλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, μυθοπλασίες, κινούμενο σχέδιο, εκπαιδευτικές ταινίες κ.λπ. με επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ “ΑΓΩΝ”, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εισιτηρίου, ενώ την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (Ακαδημίας 59, Αθήνα) η τελετή απονομής τον βραβείων, η οποία θα πλαισιωθεί από μία συναυλία-προσφορά του Γιώργου Νταλάρα, με ελεύθερη είσοδο.

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών στο www.agonfestival.com/πρόγραμμα-προβολών-2024/

* Tο πολύτιμο έργο ενός ιδιαίτερου, πολυδιάστατου δημιουργού, του Γιώργου Τασιούλα, παρουσιάζει, στην έκθεση «Το Σύμπαν του Tass», το 18 ο διεθνές φεστιβάλ comics Comicdom CON Athens, που διοργανώνεται από τις 17 ως τις 19 Μαΐου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100). Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος, εικαστικός, σκιτσογράφος και κομικογράφος, αλλά και ο πρώτος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ως storyboard artist στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, ο Tass, όπως συνήθως υπέγραφε, έφυγε πρόωρα πριν 3 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης αποτελείται από αυθεντικά έργα του: πορτραίτα με κεντρικό πρόσωπο τη γυναίκα,  άγνωστη, διάσημη (Ζυλιέτ Μπινός, Ρέιτσελ Βάις) ή υπερηρωίδα (Λάρα Κροφτ ). Πορτραίτα ανδρικά, φίλων ή αγαπημένων προσώπων από το σινεμά (Τζέιμς Ντιν, Στάνλεϊ Κιούμπρικ κ.α.). Κόμικς που δεν εκδόθηκαν ποτέ αλλά και προσχέδια ή τελικά storyboards και αφίσες για ταινίες όπως «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» του Νίκου Νικολαΐδη, «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου, «Dodo» του Πάνου Χ. Κούτρα (2022) κ.α. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Έφη Παπαζαχαρίου.

* Μετά την επιτυχημένη “Αλίκη”, ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης επιστρέφει, μαζί με τους σταθερούς συνεργάτες του Χρήστο Καπενή και Δώρα Παρδάλη, στο “Bios” (Πειραιώς 84, Αθήνα) και στον πιο σκοτεινό κόσμο των παραμυθιών. Στο έργο “Πινόκιο”, μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων από ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων (ψυχολόγος, κοινωνιολόγος, θεολόγος, ξυλουργός, πλαστικός χειρούργος) οι ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία του Πινόκιο, αλλά και την ιστορία του ανθρώπου μέσα και έξω από το περίβλημά του, σε μία διαφορετική, ντοκουμενταρίστικη, ονειρική και άναρχη ανάγνωση του πασίγνωστου έργου του Κάρλο Κολόντι. Παραστάσεις από 17 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, Παρασκευή   και  Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00.