Quantcast

Respublika: Δεν είναι παράσταση, είναι κατάσταση!

Lukasz Twarkowski, Respublika©Andrej Vasilenko

Lukasz Twarkowski, Respublika©Andrej Vasilenko

Θέατρο, μουσική, χορός, αφήγηση, μια γιορτή εικόνων στην πρωτοποριακή παράσταση του Λούκας Τβασκόβσκι, στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα, από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου «Respublika» του Λούκας Τβαρκόβσκι στη Μαλακάσα πλησιάζει. Λίγες θέσεις μένουν διαθέσιμες για την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Ιουνίου (οι θέσεις για την παράσταση του Σαββάτου 15 Ιουνίου έχουν ήδη εξαντληθεί, υπάρχει διαθεσιμότητα μόνο για το dj set μετά τις 2 τα ξημερώματα).

Ο σκηνοθέτης της διπλής sold-out επιτυχίας του «Rohtko» έρχεται, με ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, να στήσει, για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα, μια κοινότητα που όμοιά της δεν έχουμε ξαναζήσει. Γιατί στο «Respublika» θα πάρουμε μέρος σε μια συνθήκη που αλλάζει όσα θεωρούσαμε ότι είναι θέατρο.

Μπορεί να ξεκίνησε ως πείραμα στα δάση της Λιθουανίας, αλλά ποτέ δεν έχει παρουσιαστεί ως σκηνικό γεγονός σε ανοιχτό χώρο. Μπορεί να διαρκεί 6 ώρες συνολικά, αλλά τα 45 πρώτα λεπτά ξεναγούμαστε στους χώρους, δυόμισι ώρες ζούμε τη δράση, ενώ μιάμιση ώρα χορεύουμε όσο και όπως θέλουμε.

Lukasz Twarkowski, Respublika©Andrej Vasilenko

Lukasz Twarkowski, Respublika©Andrej Vasilenko

Μπορούμε να επιλέξουμε να συνυπάρξουμε με τους ηθοποιούς, μπαίνοντας μαζί τους στη σάουνα και δειπνώντας στην κοινόχρηστη κουζίνα ή να παρακολουθήσουμε τα πάντα από μια αναπαυτική θέση. Να περιπλανηθούμε ανάμεσα στα δωμάτια ή να κάνουμε διάλειμμα στο μπαρ.

Το «Respublika» χρειάζεται πάνω από τρεις εβδομάδες στήσιμο, έχει 40 άτομα συνεργείο, 14 ερμηνευτές, 150 τετραγωνικά μέτρα led οθόνες, έξι διαφορετικούς σκηνικούς χώρους. Με την παρουσία του κοινού ξεκινά ένα νέο πείραμα, στο οποίο οι θεατές είναι απολύτως ελεύθεροι να περιπλανηθούν στις εγκαταστάσεις ενώ μπροστά στα μάτια τους ξετυλίγεται η ιστορία. Κάποιες στιγμές ως ζωντανή δράση στα διάφορα δωμάτια-σκηνικά και άλλοτε ως κινηματογραφημένα πλάνα από τα δάση της Λιθουανίας, που προβάλλονται στις οθόνες του σκηνικού, αλλά και ως ζωντανό φιλμ που κινηματογραφείται επιτόπου.

Το σίγουρο είναι πως, όποιοι τυχεροί βρεθούν στη Μαλακάσα το συγκεκριμένο τριήμερο, θα πάρουν μέρος σε μια διαφορετική παράσταση, που υπόσχεται μια υπέρτατη εμπειρία, μια γιορτή εικόνων, αφήγησης, μουσικής, χορού, που δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Και ενώ ο Τβαρκόβσκι μας κατακλύζει με ερωτήματα για τη ζωή, την κοινωνία, το άτομο και το σύνολο, με αυθάδεια σημειώνει ότι, εντέλει, «η χαρά μετράει».