Quantcast

Ανάπτυξη και δικαιοσύνη

Στόχος για τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές ποσοστό >33%, σύμμαχοι οι αδύναμοι αντίπαλοι, εχθρός η «οργή». Η «τακτική» είναι εύκολη. Αλλαγή της «οργής» σε «φόβο», μετατρέποντας τις ευρωεκλογές σε βουλευτικές, ώστε να κυριαρχήσει η ανάγκη για «σιγουριά» και όχι «διαμαρτυρία». 

Η «στρατηγική» είναι δύσκολη. Εχει τη λογική του «δύναμη και τιμή/ήθος». Και η δύναμη για τη Ν.Δ. είναι ακόμα «ευκολάκι». Η «τιμή/ήθος», όμως, κρύβει από πίσω της τη «δικαιοσύνη». Το ΑΙ λέει πως, όταν υπάρχει απόκλιση μεταξύ θετικών μακροοικονομικών δεικτών και κοινωνικής ικανοποίησης ή αίσθησης ευημερίας των πολιτών, αγγίζονται θέματα «δικαίου».

1) Οικονομική Ανισότητα: Κάποια τμήματα της κοινωνίας δεν επωφελούνται από την ανάπτυξη, οδηγώντας σε αίσθηση αδικίας/δυσαρέσκειας. 2) Εργασιακή αστάθεια/Ανασφάλεια: Πολλοί μπορεί να αντιμετωπίζουν εργασιακή ανασφάλεια ή να εργάζονται σε θέσεις με χαμηλή αμοιβή ή με ελλιπή κοινωνικά δικαιώματα. 3) Δημογραφικές προκλήσεις: Η μετανάστευση νέων ανθρώπων σε άλλες χώρες για καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες και η δημογραφική ύφεση μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την κοινωνική δομή και την αίσθηση ασφάλειας. 4) Ψυχολογικοί και πολιτισμικοί παράγοντες: Ο τρόπος που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ευημερία και τη δυστυχία επηρεάζεται από πολιτισμικές αξίες, προσδοκίες και ιστορικές εμπειρίες. 5) Πολιτική και οικονομική διαφάνεια: Η αντίληψη της διαφθοράς, η ανεπάρκεια των δημόσιων υπηρεσιών και η αδιαφάνεια στους κρατικούς πόρους μπορούν να ενισχύουν την αίσθηση αδικίας.

Η συνύπαρξη θετικών οικονομικών δεικτών με αρνητικά κοινωνικά αποτελέσματα υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτική σχεδίαση, που θα περιλαμβάνει την κοινωνική ευημερία και τη δικαιοσύνη ως βασικούς στόχους της οικονομικής ανάπτυξης.