Quantcast

Από τη δικαιοσύνη στην «τσέπη»

Μπαίνουμε στον βυσσινί χρωματισμό του προεκλογικού συναγερμού, καθώς ενδέχεται -ακόμα και αιφνιδίως- να προκύψουν εκλογές. Τα κόμματα ακονίζουν τα μαχαίρια τους και όλα τα «σερβίτσια» της πολιτικής και επικοινωνιακής τους στρατηγικής.

Η Ν.Δ. έχει δηλώσει διά του πρωθυπουργού ότι πρεσβεύει τη σταθερότητα για τον τόπο, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυσκολότερο στόχο να πετύχει. Πρέπει να πείσει για την ικανότητά του να διαχειρίζεται οικονομικά θέματα, να πετάξει από πάνω του τον λαϊκισμό που του έχει φορτωθεί από τις πρώτες εκλογές του 2015, να αναδείξει νέα ικανά στελέχη και, τέλος, να συνδέσει το αφήγημά του «δικαιοσύνη παντού» με όλα τα παραπάνω.

Τον τελευταίο καιρό είχε επενδύσει όλη του τη στρατηγική στην εκμετάλλευση της υπόθεσης των υποκλοπών. Ομως, οι πολίτες εκεί που πονούν και νοσούν περισσότερο είναι η καθημερινότητα και η τσέπη τους. Συνεπώς, η μονοθεματική αντιπολίτευση επί των υποκλοπών δεν είναι αρκετή.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει σαφής τοποθέτηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση οικονομικών θεμάτων και κυρίως της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας/κερδοσκοπίας, αναδεικνύοντας τις δικές του πολιτικές. Μάλιστα, θα πρέπει να προχωρήσει, πέρα από την έστω και αυστηρή κριτική προς την κυβέρνηση, στην ενεργητική παράθεση των δικών του επιλογών για την αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας του πολίτη.

Δεν αρκεί η σύνδεση της δικαιοσύνης με τη δημοκρατία, πρέπει να γίνει σύνδεση της δικαιοσύνης και με την «τσέπη».