Quantcast

Εκλογική τομογραφία

Η πυρηνική κεφαλή του Big Bang των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τα πάντα. Την έκρηξη αύξησης του μεριδίου της Ν.Δ., με την τελευταία να καταφέρνει το μηδέν στην άμυνά της και το τέσσερα μπροστά (40%), μετά από τόσες επιθέσεις της τύχης, COVID-19, Πάτσηδες, ακρίβεια, αισχροκέρδεια, υποκλοπές, πόλεμος στην Ουκρανία, μια τρελαμένη Τουρκία και φυσικά τα Τέμπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε πως έχει δαρβινικό κύτταρο. Προσαρμόζεται ταχύτερα στις εξελίξεις της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε δύο χρόνια να συνέλθει από την εκλογική αποτυχία του 2019. Μίλησε αρνητικά/μαύρα αντισυστημικά, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι είναι ήδη συστημικό κόμμα και πρέπει να μιλάει και για το πρόγραμμά του περισσότερο έντονα. Δεν έπεισε για την ικανότητα σε θέματα οικονομίας. Δεν ανέδειξε ικανά στελέχη. Δεν έπεισε ότι δεν λαϊκίζει. Εχασε τη στρατηγική μάχη της απλής αναλογικής που ο ίδιος σχεδίασε. Πριν κατηγορήσει τα κόμματα που απευθυνόταν ότι τον πολέμησαν, θα πρέπει να σκεφτεί ότι ο ίδιος τα απέκλειε με τα λεκτικά αδιέξοδα που φαινόταν ότι δημιουργεί (όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ εξάλλου).

Εδωσε φιλί ζωής στο ΠΑΣΟΚ προσφέροντάς του θετικό κλίμα και «momentum», με κίνδυνο να το πληρώσει ακριβά.

Γενικώς προσέφερε αφειδώς διαρροές και ποσοστά προς όλα τα κόμματα γύρω του. Τώρα πρέπει να κατορθώσει το θαύμα παίρνοντας πίσω το 11% που έδωσε στη Ν.Δ., το 10% που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ, το 7,5% προς το άλλο κόμμα, το 5% προς το ΚΚΕ, το 3,4% προς την Ελληνική Λύση και το 3,3% προς το ΜέΡΑ25. Θα το καταφέρει;