Quantcast

Προσοχή στους θεσμούς

Ο βαθμός εμπιστοσύνης στους θεσμούς αναδεικνύει σε συνεχή βάση την Εκκλησία ( 65%) μέσα στις πέντε πρώτες θέσεις ανάμεσα σε δεκάδες θεσμούς που μετριούνται διαχρονικά στη Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, ένα 48% δηλώνει ότι πηγαίνει στην εκκλησία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα για να ανάψει έστω και ένα κερί, ένα 85% δηλώνει ότι πιστεύει στον Θεό και ένα 58% ότι με άριστα το 10 αισθάνεται κοντά στην Εκκλησία με βαθμό πάνω από 7.

Ταυτόχρονα, η δημοτικότητα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου είναι 63%, βεβαίως με μία αργόσυρτη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2016 που βρισκόταν στο 68%.

Δεν είναι εύκολο, λοιπόν, να διαχειρίζεται κανείς το συγκεκριμένο θεσμό είτε για να τον χρησιμοποιήσει για πολιτικούς σκοπούς είτε χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις για συναινέσεις με σημαντικούς παράγοντες τις Εκκλησίας σε όλες τις κλίμακες της Ιεραρχίας.

Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά (όπως η ονομασία της ΠΓΔΜ) ένα τεράστιο θέμα χωρίς να υπάρχει προγενέστερα ορθολογική, θυμική και θεσμική προετοιμασία όλων των παραγόντων και των πολιτών που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να αναπτυχθεί σταδιακά η κατάλληλη ρητορική που θα λείαινε τη λειτουργικότητα πολιτικών αποφάσεων που ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι για το καλό των πολιτών.