Quantcast

Eνα μακρύ καλοκαίρι...

Δεν είναι ξεκάθαρο αν και πόσοι από (εμάς) τους δημοσιολογούντες «παρεξηγήθηκαν» ή ενοχλήθηκαν ή έστω ένιωσαν άβολα ακούγοντας τον πρωθυπουργό, προ ημερών, να λέει ότι οι εκλογές και ο ανασχηματισμός είναι τα αγαπημένα θέματα κάποιων όταν δεν έχουν τι άλλο να ρωτήσουν…

Αυτή η δηκτική αναφορά του πρωθυπουργού θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα «μήνυμα» ότι κάποιοι δεν ασχολούνται με τα σοβαρά και επιδίδονται σε σεναριολογίες.

Και αν για τους αναλυτές αυτό μπορεί να αποτελεί από μια ελαφριά νύξη έως βαρύτατο υπαινιγμό επάρκειας, όταν το ίδιο συμβαίνει και για τους πολιτικούς δρώντες, τότε είναι σύμπτωμα βαρύτατης ανεπάρκειας. Και εννοείται ότι δεν συγχωρείται στους πολιτικούς…

Διότι δεν μπορούν αδιαλείπτως και ακατάπαυστα να μιλούν οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής για πιθανές πρόωρες εκλογές, όταν, ακόμη κι αν αυτές προκύψουν, θα έχουν μεσολαβήσει πολλά άλλα γεγονότα. Με τα οποία, πρωτίστως, κυβερνητικοί, αντιπολίτευση και άλλα κόμματα οφείλουν να ασχοληθούν.

Επί παραδείγματι, ένας κυβερνητικός βουλευτής δεν θα κριθεί από το πόσες φορές βγήκε σε ένα μέσο ενημέρωσης, αλλά από το πόσο πειστικά διέδωσε τα κυβερνητικά πεπραγμένα, βάσει αυτών θα κριθεί έκαστος από τους «γαλάζιους». Ή, από την άλλη, ένας βουλευτής ή ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αξιολογηθεί από το πόσο ικανοποιητικά επιδόθηκε σε δημαγωγική ρητορική, αλλά από το πόσους έπεισε για το εναλλακτικό πολιτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, μιας και το κόμμα αυτό επιδιώκει. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με στελέχη όλων των κομμάτων, τα οποία αγνοούν τις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών και επιδίδονται σε ένα κρεσέντο τοξικής αντιπαράθεσης, η οποία δεν δίνει καμία απάντηση στα ερωτήματα της κοινωνίας.

Μπροστά σε ένα πολύ θερμό καλοκαίρι με πολλά μέτωπα -ακρίβεια, πόλεμος, ελληνοτουρκικά, ενεργειακή, επισιτιστική κρίση- σοβεί ο κίνδυνος όσοι επιλέγουν να βαδίσουν το δρόμο της εύκολης πολιτικής «επικοινωνίας» να καούν στο ζέσταμα. Τα διλήμματα των επόμενων εκλογών θα είναι τόσο ισχυρά, που οι ευκαιριακές πολιτικές… κοντρίτσες του παρόντος θα είναι στρακαστρούκες του μέλλοντος.