Quantcast

Οταν... χάνεις κερδίζοντας!

Οι καλόγεροι στον Μεσαίωνα -όπως λένε οι «μύθοι»- βάφτιζαν το κρέας ψάρι, με αποτέλεσμα και να καταπολεμούν την πείνα από τη νηστεία και να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους.

Την αυτή πρακτική πρέπει να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ. Και να μη βαφτίσει την «ελεύθερη πτώση» -δημοσκοπικά προσώρας- του ΣΥΡΙΖΑ σε... πολιτική εκτόξευση του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη. Οπως λένε και στον αθλητισμό: «Δεν κέρδισε η μια ομάδα, αλλά έχασε η άλλη»...

Το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι η δημοσκοπική αποτύπωση της ισχύος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πολλώ δε μάλλον όταν -όπως φαίνεται- τα ποσοστά των τριών κομμάτων που ακολουθούν τη Ν.Δ. (δηλαδή ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), αν αθροιστούν, δύσκολα φθάνουν το αντίστοιχο της κυβερνώσας παράταξης.

Είναι μια άλλη εκδοχή της ρήσης Πολάκη «όλοι σας και μόνος μου». Μόνο που αυτό δεν ισχύει αποκλειστικά για την κυβέρνηση, η οποία απολαμβάνει ισχυρή πολιτική κυριαρχία. Ισχύει -δυστυχώς για την αντιπολίτευση- για την πλειοψηφία των πολιτών, η οποία δεν βρίσκει πολιτική έκφραση στις ανησυχίες, στους φόβους ή στα αιτήματά της. Και αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα: να μπορέσει η αντιπολίτευση να αρθρώσει πειστικό λόγο έναντι της κυβερνητικής πολιτικής.

Η κομματική αριθμητική λίγη σημασία έχει αν δεν συναντά και μια κοινωνική αντιστοίχιση. Διότι, όπως δείχνουν τα πράγματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαγκωνίζονται όχι για την πρώτη θέση, αλλά για τη... δεύτερη. Αρα, κανείς δεν επιδιώκει να αμφισβητήσει τη Ν.Δ., κάτι που δεν βοηθά ούτε την ίδια, η οποία πολιτεύεται άνευ σοβαρής πιέσεως.

Το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης διακηρύσσει «δεν πανηγυρίζουμε, συνεχίζουμε για να υπάρχει προοδευτικός αντίπαλος απέναντι στη Ν.Δ.» είναι καλό ως σύνθημα και πρόθεση, αλλά για να αποκτήσει πολιτική βαρύτητα πρέπει να αποκτήσει και πολιτικό περιεχόμενο. Και το περιεχόμενο δεν καλύπτεται με συνθήματα ή καλές προθέσεις, αλλά με προτάσεις και συγκροτημένα εναλλακτικά σχέδια, τα οποία δεν αποτελούν προϊόν ετεροκαθορισμού. Ο «αντι-Ν.Δ.» μπαμπούλας δεν είναι πρόταση. Διότι αν υπήρχε εύφορο έδαφος για να δώσει καρπούς αυτή η τακτική, θα είχε ήδη γίνει. Αλλο ζητά ο κόσμος...