Quantcast

Πέφτοντας από τα σύννεφα

Και κάπως έτσι σαν με σβηστή μηχανή, ίσως η πλέον παρατεταμένη προεκλογική περίοδος έφτασε στο τέλος της, δίνοντας τη θέση της στο πλέον κρίσιμο εκλογικό (και μετεκλογικό) σκηνικό των τελευταίων ετών.

Δεν πρόκειται για τη συνηθισμένη υπερβολή που αναγορεύουν σε «σπουδαία» κάθε εκλογική αναμέτρηση μέχρι την επόμενη, όπως κάνουν οι προπονητές που θεωρούν κάθε αγώνα το σημαντικότερο… μέχρι τον επόμενο.

Σε όλες τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα, ιδίως μετά το 2010, το διακύβευμα ήταν αν θα «επιβιώσουμε» ως κράτος. Τώρα, το κρίσιμο ήταν να απαντηθεί «πώς θα επιβιώσουμε». Διότι η επιβίωση από μόνη της δεν αρκεί.

Ετσι, αν και φθάσαμε στην ημέρα της κρίσης, την D-Day, το βασικό… μάλλον δεν έχει απαντηθεί. Δεν το συζητήσαμε, δεν το θίξαμε, όσο και όπως έπρεπε. Και το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε το σημαντικότερο, δεν συνεπάγεται ότι τα δύσκολα δεν είναι μπροστά.

Χωρίς ίχνος δημιουργίας τεχνητού φόβου, το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα επέλεξαν να μη συζητήσουν τα δύσκολα που είναι μπροστά και κάποιοι επέλεξαν ή να τα αγνοούν ή να κάνουν ότι δεν τα βλέπουν καθιστά τη μετεκλογική κατάσταση απείρως δυσκολότερη. Διότι σε λίγους μήνες, όταν σχηματιστεί η κυβέρνηση, οι πολίτες θα βρεθούμε από τη χώρα των θαυμάτων με τις προεκλογικές υποσχέσεις στη χώρα της διάψευσης και της αυταπάτης.

Τα κόμματα, με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις της δημαγωγίας που παρέσυραν σε πλειοδοσία και πιο συντηρητικές πολιτικές στρατηγικές, δημιούργησαν ένα κλίμα τεχνητής ευφορίας, καθώς οι πολίτες νιώθουμε σίγουροι ότι… λεφτά υπάρχουν.

Όταν, όμως, θα παρέλθει η ευφορία της μετεκλογικής μέθεξης, θα αρχίσουν πολλοί να πέφτουν από τα σύννεφα. Γι’ αυτό θα ήταν φρόνιμο, όσοι προνοούν, να δημιουργήσουν θέσεις στα… σύννεφα. Πολύς κόσμος αναμένεται να απογοητευθεί, διότι δεν άκουσε ή δεν ήθελε να ακούσει ότι η επόμενη διετία είναι διάστημα βγαλμένο από τον πρόλογο των ετών δημοσιονομικής κρίσης κι όχι από το κυρίως θέμα των περιόδων δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Η ζώνη θα σφίξει όχι μόνο οικονομικά, αλλά και για να αποφευχθούν πολλές πτώσεις από τα σύννεφα. Στα προσεχώς…