Quantcast

To 41%

Αν και εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά γεγονότα, με εντελώς διαφορετικές επιπτώσεις, εντούτοις το (περιλάλητο) 41% και το δημοψήφισμα του 2015 έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να τα «νοηματοδοτήσει» κατά το δοκούν. Για παράδειγμα, κάποιοι θεώρησαν ότι με το «όχι» έδιωχναν τους δανειστές, ή τιμωρούσαν την επάρατο Δεξιά, ή έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην τότε κυβέρνηση. Οπως, επίσης, άλλοι, μεταφράζουν το 41% είτε ως «carta bianca», είτε ως πανάκεια, είτε ως το μαγικό γάλα της κατσίκας που όλα τα θεραπεύει, είτε -οι «απέναντι»- ότι αποτελεί συγχωροχάρτι για όλα και άρα… «καλά να πάθετε και μη διαμαρτύρεστε αφού δώσατε 41%». Και το τελευταίο, κυρίως, αποτελεί προϊόν αντίδρασης των παράκεντρων της αντιπολίτευσης, καθώς βολεύει ως δικαιολογία της πολιτικής ανεπάρκειας. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Ομως, το 41% στην πραγματικότητα ήταν απάντηση-εντολή στο πετυχημένο προεκλογικό σύνθημα της Ν.Δ.: Σταθερά - Τολμηρά - Μπροστά. Προφανώς, η πλειοψηφία αυτού του ποσοστού εκτίμησε ότι η Ν.Δ. είτε είναι η τελευταία ελπίδα, είτε η πιο ασφαλής οδός για να πορευθεί η χώρα με αταλάντευτο και γοργό βήμα προς τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό.

Η λυδία λίθος αυτής της πορείας θα ήταν η επιτάχυνση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα του κράτους. Ενός κράτους δυσκίνητου, αργού, νωχελικού, ράθυμου, που για κάθε λύση βρίσκει ένα πρόβλημα. Η τετραετία 2019-2023 είχε να επιδείξει ένα λαμπρό παράδειγμα εκσυγχρονιστικής τακτικής: το «μοντέλο Πιερρακάκη».

Η υιοθέτηση ενός μοντέλου διακυβέρνησης με λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη ταχύτητα και άμεση ανταπόκριση δεν ήταν μόνο επίδειξη εξέλιξης, αλλά απόδειξη σεβασμού του κράτους απέναντι στους πολίτες του. Και αυτό το μοντέλο πρέπει να εξελιχθεί και να επεκταθεί.

Μπορεί το gov.gr και οι διασυνδεδεμένες υπηρεσίες να είναι το «πασπαρτού» του πολίτη για την επαφή με το Δημόσιο, όμως, από την άλλη, οφείλει να γίνει διαλειτουργικό για όλους τους φορείς. Και κυρίως να γίνει απολύτως ασφαλές όχι μόνο για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά για την απρόσκοπτη τεχνολογική λειτουργία του.

Η εξέλιξη και η επένδυση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τον πολίτη είναι διαβατήριο μετάβασης σε μια νέα εποχή. Θα πρόκειται για μια αθόρυβη επανάσταση που θα αλλάξει τη μορφή της Ελλάδας.