Εν αναμονή…

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, που διεξάγονται την επόμενη εβδομάδα, θα είναι καθοριστικό όχι μόνο για την επόμενη ημέρα της Γερμανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση η συζήτηση για τρία φλέγοντα και ακανθώδη θέματα που θα μας απασχολούν για τα επόμενα, αρκετά χρόνια.

Το πρώτο είναι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης και καλείται να απαντήσει στην πρόκληση αυτή με μια ενιαία, δυνατή και αποφασιστική φωνή.

Το δεύτερο αφορά την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη στο πεδίο της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Λόγω της υγειονομικής κρίσης, η πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας έχει ανασταλεί και το ζητούμενο είναι αν -μετά το πέρας της πανδημίας- θα επιστρέψουμε και πάλι σε πολιτικές αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας ή αν θα χαλαρώσουν σε κάποιο βαθμό οι δημοσιονομικοί κανόνες, έτσι ώστε να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τρίτο θέμα είναι η κλιματική κρίση και η στρατηγική που πρέπει να χαράξει η Ε.Ε. έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ολοένα και πληθαίνουν.

Πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι των κοινοτικών οργάνων και αρκετοί ηγέτες χωρών της Ε.Ε. έχουν ήδη ανοίξει τα χαρτιά τους και έχουν δώσει ένα στίγμα των προθέσεών τους για τα τρία προαναφερθέντα ζητήματα. Στην πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ τολμηρών αλλαγών. Ομως, για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την κατεύθυνση που θα λάβει η Ε.Ε., θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης στη Γερμανία.