Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας για τα παιδικά παιχνίδια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ένα  σχέδιο αυστηρών κανόνων για την ασφάλεια των παιχνιδιών. 

Το σχέδιο στοχεύει στη μείωση του αριθμού των μη ασφαλών παιχνιδιών που πωλούνται στην ΕΕ και στην καλύτερη προστασία των παιδιών από κινδύνους σχετικούς με τα παιχνίδια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για την ασφάλεια των παιχνιδιών με ευρεία πλειοψηφία . Το κείμενο ανταποκρίνεται σε σειρά νέων προκλήσεων, οι οποίες απορρέουν κυρίως από τα ψηφιακά παιχνίδια και τις διαδικτυακές αγορές, ενώ μετατρέπει την υπάρχουσα οδηγία σε άμεσα εφαρμοστέο κανονισμό.

Εστιάζοντας στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, η πρόταση θέτει περισσότερες απαιτήσεις και απαγορεύει ορισμένες χημικές ουσίες στα παιχνίδια. Η ισχύουσα απαγόρευση καρκινογόνων και μεταλλαξιογόνων ουσιών ή ουσιών τοξικών για την αναπαραγωγή επεκτείνεται σε χημικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα παιδιά, όπως οι ενδοκρινικοί διαταράκτες ή οι χημικές ουσίες που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα.

Όλα τα παιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος, στο οποίο θα περιγράφεται λεπτομερώς η συμμόρφωσή τους με τους σχετικούς κανόνες ασφάλειας.