Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Δίκαιες αμοιβές για καλλιτέχνες ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές ζητούν να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία στην κατανομή των εσόδων από την αγορά «streaming» μουσικής, καθώς αυτή τη στιγμή η πλειονότητα των δημιουργών και ερμηνευτών λαμβάνει μια πολύ χαμηλή αποζημίωση. 

Πρέπει να θεσπιστούν νέοι κανόνες της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι ο τομέας της ροής μουσικής είναι δίκαιος, αλλά και να προωθηθεί η πολιτιστική πολυμορφία.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν την θέσπιση σήμανσης για την ενημέρωση του κοινού όταν τραγούδια έχουν παραχθεί από τεχνητή νοημοσύνη και προτρέπουν να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «deepfakes» σε πλατφόρμες ροής μουσικής, δηλαδή αρχείων που χρησιμοποιούν ταυτότητες, φωνές και ομοιότητες προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει μελέτες που δείχνουν ότι τα έσοδα στην αγορά «streaming» πηγαίνουν κυρίως σε μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες και τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες, ενώ τα λιγότερο δημοφιλή στυλ και οι λιγότερο κοινές γλώσσες περιορίζονται ιδιαίτερα. Μια ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική για τη μουσική θα πρέπει να προωθήσει την πολυμορφία του ευρωπαϊκού μουσικού τομέα, ενισχύοντας τις μικρότερες οντότητες και δημιουργούς.