Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Ευρωβουλευτές: Ελάχιστος συντελεστής φόρου 15% σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της διασφάλισης ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Ήδη από το 2022 εγκρίθηκε έκθεση της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η οδηγία θα ισχύει για εταιρείες με έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οι ευρωβουλευτές πιέζουν να γίνει αποδεκτός ένας ελάχιστος συντελεστής εταιρικού φόρου της τάξεως του 15%.

«Πάνω απ' όλα, δεν πρέπει να καθυστερούμε την ιστορική αυτή εξέλιξη», δήλωσε η εισηγήτρια της έκθεσης Ορόρ Λαλίκ.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν διεθνείς φορολογικές μεταρρυθμίσεις από τότε που πολλά σκάνδαλα αποκάλυψαν, στα μέσα της δεκαετίας του 2010, ότι πολλές πολυεθνικές μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες όπου μπορεί να έχουν λίγους υπαλλήλους και δραστηριότητες, αλλά όπου χαίρουν προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης.

Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο παράδειγμα είναι οι ψηφιακές εταιρείες που, βάσει των επιχειρηματικών τους μοντέλων, δημιουργούν κέρδος μέσω της αλληλεπίδρασης μεταξύ της επιχείρησης και των καταναλωτών τους χωρίς ή με ελάχιστη φυσική παρουσία.