Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Η ρύπανση θα μειωθεί κατά το ήμισυ σε ολόκληρη την ΕΕ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι η πρώτη περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, καθώς με αυτή συνδέονται περίπου 300.000 θάνατοι ετησίως.

Το αναθεωρημένο πλαίσιο κανόνων που ενέκρινε το ΕΚ, αποσκοπεί στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για μηδενική ρύπανση έως το 2050.

Οι νέοι κανόνες καθορίζουν αυστηρότερα όρια και τιμές-στόχους για τους ρύπους που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αιωρούμενων σωματιδίων, του διοξειδίου του αζώτου και του διοξειδίου του θείου.

Ο εισηγητής, ευρωβουλευτές Χάβι Λόπες δήλωσε σχετικά :

«Με την επικαιροποίηση των προτύπων ποιότητας του αέρα, η ρύπανση θα μειωθεί κατά το ήμισυ σε ολόκληρη την ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιο υγιές και πιο βιώσιμο μέλλον». Η νομοθεσία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο. Θα τεθεί σε ισχύ είκοσι μέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να την εφαρμόσουν.