Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση των εισαγωγών νοθευμένου μελιού

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους επικαιροποιημένους κανόνες για τη σύσταση, την ονομασία, την εμπορική σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων πρωινού. 

Η αναθεώρηση των λεγόμενων «οδηγιών για το πρωινό» έχει στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν υγιεινές αποφάσεις σχετικά με προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως το μέλι, οι χυμοί και οι μαρμελάδες.

Συγκεκριμένα, οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην καταπολέμηση των εισαγωγών νοθευμένου μελιού από τρίτες χώρες, μέσω της υποχρεωτικής και ξεκάθαρης επισήμανσης της χώρας προέλευσης, ενώ θα δρομολογήσουν τη δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής της εμπορικής διαδρομής του προϊόντος.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ένα μεγάλο μέρος του εισαγόμενου μελιού από χώρες εκτός Ε.Ε. νοθεύεται με ζάχαρη, χωρίς να γίνεται αντιληπτό.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα απάτης και να ενημερωθούν καλύτερα οι καταναλωτές, υπήρξε συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να καθίσταται υποχρεωτικό να αναφέρονται με σαφήνεια στο ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του προϊόντος, οι χώρες από τις οποίες προέρχεται το μέλι, ενώ θα υπάρξει ένας μοναδικός κωδικός αναγνώρισης για τη συλλογή δεδομένων για τη βελτίωση των ελέγχων, και την ανίχνευση νοθείας στο μέλι.