Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Οι πολίτες ως προτεραιότητα στον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ καθίσταται πιο σταθερή, οικονομικά προσιτή και βιώσιμη με τη νομοθετική δέσμη που ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι όλοι οι καταναλωτές σε όλα τα κράτη μέλη θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε συμβόλαια σταθερών ή δυναμικών τιμολογίων, αλλά και ότι θα λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τους όρους που υπογράφουν.

Οι προμηθευτές δεν θα επιτρέπεται να αλλάζουν μονομερώς τους όρους ενός συμβολαίου. Επιπροσθέτως, τα κράτη μέλη θα μπορούν να απαγορεύσουν στους προμηθευτές να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε οικονομικά ευάλωτους πελάτες.

«Η μεταρρύθμιση αυτή θέτει τους πολίτες ως προτεραιότητα στον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε ο εισηγητής, ευρωβουλευτής Νίκολα Καθάρες.

Προβλέπεται επίσης μηχανισμός για την κήρυξη κατάστασης κρίσης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μια κατάσταση πολύ υψηλών τιμών και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η ΕΕ μπορεί να κηρύξει κατάσταση κρίσης σε περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να λάβουν προσωρινά μέτρα για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές.