Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Ρωτάτε - Απαντάμε: Μηδενικά θανατηφόρα τροχαία στην ΕΕ μέχρι το 2050 (audio)

Αν και τα οδικά δυστυχήματα έχουν μειωθεί αισθητά, ακόμα ο αριθμός τους ειδικά στην Ελλάδα είναι μεγάλος. Τι κάνει η ΕΕ για να μειώσει τον αριθμό των τροχαίων δυστυχημάτων;

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πετύχει αξιοσημείωτα ρεκόρ στη μείωση των αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά σε ατυχήματα. 4.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους το 2020 σε σύγκριση με 22.800 άτομα το 2019. Η μείωση του όγκου της κυκλοφορίας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, είχε σαφή αντίκτυπο, αν και είναι δύσκολο να μετρηθεί.

Οι ασφαλέστεροι δρόμοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Σουηδία (18 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων), ενώ η Ρουμανία (85 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων) κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό το 2020.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας σημείωσαν εντυπωσιακή βελτίωση από το 2010. Τα τροχαία μειώθηκαν κατά 45%. Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: 65 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Τους προσεχείς μήνες, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν για το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια που στοχεύει στην επίτευξη μηδενικού αριθμού θανάτων από τροχαία δυστυχήματα έως το 2050.

Επίσης, οι υποχρεωτικές τεχνολογίες ασφαλείας θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διάσωση πάνω από 25.000 ζωών και την αποτροπή τουλάχιστον 140.000 τραυματισμών έως το 2038, δεδομένου ότι το 95% των δυστυχήμάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.