Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας σε νομικό επίπεδο

Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία εξακολουθούν να είναι συχνό φαινόμενο στην Ευρώπη, πλήττοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες. 

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου τα θύματα είναι άνδρες και άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης κατέληξαν σε συμφωνία για τη θέσπιση κοινών κανόνων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα για την πρόληψη του βιασμού, αυστηρότερους κανόνες για τη βία στο διαδίκτυο και καλύτερη υποστήριξη στα θύματα. Για πρώτη φορά θα υπάρξουν κανόνες, οι οποίοι ορίζουν ποινικοποίηση ορισμένων μορφών έμφυλης βίας, καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, προστασία και πρόληψη.

Οι υπηρεσίες προστασίας, όπως οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, η παροχή ασφαλούς στέγασης και φροντίδας στα θύματα θα συμπεριληφθούν ως "βασικές υπηρεσίες" σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει νόμους και ψηφίσματα για να βοηθήσει στην εξάλειψη του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων. Αν και η συγκεκριμένη τακτική είναι παράνομη στην ΕΕ και τα κράτη-μέλη διώκουν τέτοιες πρακτικές, εκτιμάται ότι περίπου 600.000 γυναίκες που ζουν στην Ευρώπη έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.