Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Σπυρόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές θα είναι ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ και η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

«Ένα ισχυρό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ αυτόματα θα θέσει πρώτον, ένα ανάχωμα στην αλαζονική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δεύτερον θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», αναφέρει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής και γραμματέας της Κ.Π.Ε του κόμματος.

Προσθέτει ότι στην κάλπη της 9ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στους κερδισμένους διαψεύδοντας για ακόμη μια φορά τις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Σπυρόπουλος τονίζει ότι στις Ευρωεκλογές κρίνεται η πολιτική φυσιογνωμία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την οποία, σημειώνει, το ισχυρό ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση θα πάρει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης. Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΕΕ χρειάζεται την ισχυρή φωνή των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, στην οικογένεια των οποίων ανήκει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να προταχθούν πολιτικές προς όφελος των πολιτών και όχι των ολιγοπωλίων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Ανδρέα Σπυρόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΕΡ: Γιατί είναι κρίσιμες οι Ευρωεκλογές, όπως λέτε όλοι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Σπυρόπουλε; Τι κρίνεται; Οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμοί ή η ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη;

ΑΠ: Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση που χρειάζεται την ισχυρή φωνή των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, στην οικογένεια των οποίων ανήκει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να προταχθούν πολιτικές προς όφελος των πολιτών και όχι των ολιγοπωλίων. Δεύτερον, γιατί κρίνεται η πολιτική φυσιογνωμία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ μιας προγραμματικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θέτει ανάχωμα στην αλαζονική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ κάθε ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αβέβαιη ψήφος που συχνά διεκδικείται μέσα από έναν τοξικό διχαστικό λόγο.

ΕΡ: Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέτετε επίμονα ως στόχο τη δεύτερη θέση. Εφόσον το καταφέρετε τι θα αλλάξει όταν οι επόμενες εθνικές εκλογές προβλέπεται να γίνουν σε τρία χρόνια;

ΑΠ: Αν οι πολίτες τιμήσουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την εμπιστοσύνη τους και αναδειχθεί στη δεύτερη θέση, θα είναι η βασική πολιτική δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Θα υπάρξει ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης με ένα άλλο σχέδιο για τον τόπο. Αυτή τη στιγμή, καλλιεργείται μεθοδικά από τον κ. Μητσοτάκη η άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η δύναμη της «υπεύθυνης διακυβέρνησης». Μια άποψη που τραυματίζεται καθημερινά από το υψηλό κόστος ζωής, την αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, την άνθιση του οργανωμένου εγκλήματος, την αύξηση της βίας και βεβαίως από τη συστηματική υπονόμευση και εν τέλει απαξίωση του κράτους δικαίου, όπως δραματικά αποτυπώθηκε στο έγκλημα των Τεμπών. Απέναντι σ' αυτό το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη, εμείς με τις θέσεις και τις προτάσεις μας στοχεύουμε να δώσουμε στη σύγχρονη κεντροαριστερά προοπτική διακυβέρνησης.

ΕΡ: Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο δεν δείχνουν να είναι ευοίωνη η προοπτική να επιτευχθεί ο στόχος σας; Η αύξηση των ποσοστών αρκεί;

ΑΠ: Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο πολιτικής ανάλυσης, το πραγματικό όμως αποτέλεσμα βγαίνει πάντα μέσα από την κάλπη. Ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει πολλά πλήγματα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και η μετέπειτα παραίτηση του ανιψιού και στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού. Όπως η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε για να ασκήσουμε έλεγχο στην κυβέρνηση για τις πράξεις και τις παραλείψεις της όσον αφορά στο έγκλημα στα Τέμπη, για το οποίο έναν χρόνο μετά, δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Όπως θυμάστε, ακολούθησε η παραίτηση των συνεργατών του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως η πίεση που ασκήσαμε για την κατάργηση της Golden Visa που ανάγκασε την κυβέρνηση να αυξήσει το όριό της στις 800.000 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αλλά και η μάχη που δίνουμε καθημερινά για να αναδείξουμε την αδιαφορία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι στην κάλπη της 9ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στους κερδισμένους διαψεύδοντας για ακόμη μια φορά τις δημοσκοπήσεις.

ΕΡ: Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ; Ποιές είναι οι προτεραιότητες που βάζει ενόψει των Ευρωεκλογών;

ΑΠ: Η Ευρώπη διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με τους δυο πολέμους στη γειτονιά της. Είναι δε ένα τεράστιο ζήτημα ότι δεδομένων των θεσμικών της ατελειών δεν μπορεί να δράσει θεσμικά και ενιαία ως «μια χώρα» υπέρ του τερματισμού των πολέμων. Επομένως, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι ο πρώτος στόχος. Είναι επίσης ο στόχος που θα καθορίσει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε ως Ένωση την κλιματική κρίση, το δημογραφικό, το υψηλό κόστος ζωής στα κράτη-μέλη, αλλά και προκλήσεις που άπτονται της αγροτικής παραγωγής αλλά και της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ των ενιαίων πολιτικών και των κοινών εργαλείων, όπως είναι ο χρηματοδοτικός μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης ή του Ταμείου Συνοχής, που θα κάνουμε τους λαούς της Ευρώπης να αντιληφθούν ακόμη περισσότερο τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΡ: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί πώς μετά τις Ευρωεκλογές θα πάρει πρωτοβουλίες για ευρύτερες συσπειρώσεις στη Κεντροαριστερά. Μπορείτε να δώσετε ένα περίγραμμα τι θα είναι αυτές και ποιές άλλες δυνάμεις αφορά;

ΑΠ: Οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που παραδοσιακά ήταν συσπειρωμένες γύρω από το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σε πολυδιάσπαση. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα στη χώρα να είναι ο χώρος αυτός διασπασμένος. Για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει ξανά τον πυρήνα αυτών των συσπειρώσεων χρειάζεται μια ισχυρή εντολή από τους πολίτες. Γι' αυτό απευθυνόμαστε σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, ανεξαρτήτως με ποιο κόμμα ψήφισαν στις εθνικές εκλογές, να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης. Ένα ισχυρό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ αυτόματα θα θέσει πρώτον, ένα ανάχωμα στην αλαζονική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δεύτερον θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Έτσι θα μπορέσουμε να καλέσουμε όλους όσοι μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες σε σχέση με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και να ανασυγκροτήσουμε τον χώρο.

ΕΡ: Τα ακροδεξιά κόμματα φαίνεται πώς θα έχουν άνοδο . Γιατί, κατά τη γνώμη σας, συμβαίνει; Τι γίνεται λάθος κι ευνοούνται;

ΑΠ: Εκτιμώ ότι η άνοδος της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού σχετίζεται με την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτή η αδυναμία της προέρχεται από την ολιγωρία των ηγετών της Ένωσης να κάνουν αποφασιστικά βήματα προς την ολοκλήρωση της ενοποίησής της, τη βιομηχανική ανασυγκρότησή της και να σχεδιάσουν μια γενναία ενιαία πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού που πλήττει την Ένωση ως σύνολο.

ΕΡ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και το αίσθημα ανασφάλειας είναι εμφανές σε πολλά επίπεδα. Στην ενέργεια, στην 'Αμυνα, στην οικονομία κι αλλού. Με ποιά κεντρική ιδέα θεωρείτε πως πρέπει να το ξεπεράσει η Ευρώπη; Με ποιές πολιτικές νομίζετε πώς πρέπει να απαντήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες;

ΑΠ: Αναμφίβολα με τη συνέχιση της ενοποίησης και την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής, από την οποία για παράδειγμα προέρχεται το 80% περίπου των δημοσίων επενδύσεων της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να αξιοποίησει περαιτέρω την παρακαταθήκη της πανδημικής κρίσης, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης ως υπόδειγμα ενός ενιαίου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Μαζί με τη Σοσιαλιστική Ομάδα το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για κοινά εργαλεία, όπως ο ευρωστρατός ή η κοινή αγορά αμυντικού εξοπλισμού για μια ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Θα αγωνιστούμε επίσης για να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε όλα τα κράτη-μέλη μειώνοντας τις ανισότητες. Ένα ταμείο του οποίου χρηματοδότηση θα γίνει με κοινό δανεισμό και η αποπλήρωση από την Ένωση, έτσι ώστε τα χρήματα να είναι επιδοτήσεις και όχι δάνεια που επιβαρύνουν τα κράτη-μέλη. Είναι η βάση για να προχωρήσουμε την ενοποίηση.

ΕΡ: Εχει τεθεί το θέμα περιορισμού του VETO για να λαμβάνονται πιό γρήγορα κι ουσιαστικά οι αποφάσεις. Πρέπει ή δεν πρέπει να το υποστηρίξει η Ελλάδα και για ποιους λόγους;

ΑΠ: Η ιστορία έχει δείξει ότι η ομοφωνία (άσκηση βέτο) έχει λειτουργήσει πολλές φορές αντίθετα προς το εθνικό μας συμφέρον. Πρόσφατα για παράδειγμα, όταν γινόταν η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης οι επιδοτήσεις μειώθηκαν λόγω των αντιδράσεων κάποιων κρατών-μελών που εμπόδιζαν τη λήψη αποφάσεων. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι είναι μύθος η άποψη που αναπαράγεται ότι η ομοφωνία προστατεύει τα μικρότερα κράτη-μέλη της Ένωσης. Συνήθως εξυπηρετεί τις ισχυρότερες χώρες. 'Αλλο ένα παράδειγμα, που αφορά άμεσα την Ελλάδα, είναι ότι όσο υπάρχει ομοφωνία δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ουσιαστικές κυρώσεις έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Γι' αυτό κι εμείς πολλές φορές λέμε ότι η ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική προϋποθέτει την άρση του βέτο. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ τασσόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις υπέρ της άρσης της ομοφωνίας στην πλειοψηφία των θεμάτων, με την εξαίρεση βεβαίως των αποφάσεων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των υποψηφίων μελών στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτές οι διαπραγματεύσεις επειδή αφορούν ζωτικά εθνικά συμφέροντα, χρειάζονται την ομοφωνία.