Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Τι κάνει το Ευρωκοινοβούλιο;

Μέχρι να σχηματιστεί σε σώμα το νέο Ευρωκοινοβούλιο που προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές, ας θυμηθούμε τι ακριβώς είναι και τι κάνει.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) είναι το νομοθετικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα επτά της θεσμικά όργανα. Το Κοινοβούλιο απαρτίζεται από 705 μέλη (ευρωβουλευτές) που εκπροσωπούν όλες τις χώρες της ΕΕ. Oι αλλαγές που σήμανε το Brexit μείωσαν τον αριθμό τους από 751 σε 705 μετά την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ. Το ΕΚ επιβλέπει επίσης το έργο άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Κοινοβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια στα κράτη μέλη της ΕΕ και αντιπροσωπεύουν περίπου 446 εκατομμύρια πολίτες. Με τα χρόνια και με αλλεπάλληλες αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, το Κοινοβούλιο έχει αποκτήσει σημαντικές νομοθετικές και δημοσιονομικές αρμοδιότητες.