Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Τι θα ισχύσει για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα εντός της ΕΕ (audio)

Κανέναν περαιτέρω ταξιδιωτικό περιορισμό για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα και για τα παιδιά κάτω των 6 ετών εισηγείται μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις προτάσεις της για τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ βελτιώνεται και οι εμβολιασμοί προχωρούν, η Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή διευκόλυνση των ταξιδιωτικών μέτρων με βάση «το κοινό εργαλείο» που είναι το «Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ».

Συνοπτικά η Επιτροπή προτείνει τα εξής:

-Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να εξαιρούνται από τεστ που σχετίζονται με ταξίδια ή καραντίνα. Αυτό θα πρέπει επίσης να καλύπτει τα άτομα που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό και έχουν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου.

-Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID, και κατέχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού, θα πρέπει όταν ταξιδεύουν να εξαιρούνται από τεστ ή καραντίνα, για 180 ημέρες.

- Σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση σε ένα κράτος-μέλος επιδεινωθεί, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εκ νέου ταξιδιωτική οδηγία.

- Η Επιτροπή προτείνει για τις «πράσινες περιοχές», να μην υπάρχει κανένας περιορισμός, για τις «πορτοκαλί περιοχές» προτείνει τεστ αναχώρησης, για τις κόκκινες περιοχές προτείνει καραντίνα. Τέλος, για τις «περιοχές σε βαθύ κόκκινο», η Επιτροπή συνιστά να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια, διαφορετικά να επιβάλλονται τεστ και καραντίνα.