Quantcast

DEMO: Επένδυση στην ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων σε εμπορική κλίμακα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Επένδυση ύψους 89 εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιεί η φαρμακοβιομηχανία DEMO, καινοτομώντας για ακόμα και μια φορά και κατασκευάζοντας την πρώτη μονάδα ανάπτυξης και παραγωγής Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα Βιοτεχνολογίας 2023-2032 με στόχο την έρευνα και ανάπτυξη 2 βιοομοειδών μονοκλωνικών αντισωμάτων για τη βιολογική θεραπεία στην αντιμετώπιση κακοηθών νεοπλασιών θα δώσει νέες προοπτικές σε ογκολογικές θεραπείες για ένα εύρος καρκινικών νόσων.

Το πρώτο στην Ελλάδα ερευνητικό κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής θα διαθέτει εργαστήρια Έρευνας & Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων και πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες. Παράλληλα, θα ξεκινήσει η λειτουργία της Βίο-Ακαδημίας της εταιρείας, όπου επιστήμονες της DEMO αλλά και από το εξωτερικό θα εκπαιδεύουν νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στην νέα αυτή τεχνολογία. 

Το έργο της DEMO πρόσφατα έλαβε την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για ένταξη στο πρόγραμμα στρατηγικών επενδύσεων της χώρας, καθώς αποτελεί ζωτική επένδυση για την Ελλάδα αφού αναβαθμίζει συνολικά τον φαρμακευτικό κλάδο και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

DEMO: Επενδύσεις για την επάρκεια σε φάρμακα στην Ελλάδα και ΕΕ

Το πρόγραμμα της Βιοτεχνολογίας υλοποιείται στο πλαίσιο του πολυεπίπεδου επενδυτικού πλάνου που ανακοίνωσε η DEMO το 2021, ύψους 356 εκατ. ευρώ, και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις αλλά και υποδομές έρευνας και ανάπτυξης πρώτων υλών, τελικών φαρμάκων και βιοτεχνολογικών προϊόντων για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εδραιώνουν μία νέα εποχή για τον ελληνικό κλάδο φαρμάκου, με σκοπό την πρωτοπορία και τη δημιουργία προϊόντων και υποδομών που αφήνουν θετικό αποτύπωμα. 

Σε μία εποχή που η ενεργειακή κρίση, η πανδημία και οι διεθνείς συγκυρίες αναδεικνύουν τα τρωτά σημεία της παγκοσμιοποιημένης και κατακερματισμένης εφοδιαστικής αλυσίδας με τις πολλαπλές ελλείψεις σε φάρμακα, η DEMO επενδύει σε υποδομές που μπορούν να εγγυηθούν την επάρκεια και αυτάρκεια σε νευραλγικής σημασίας φαρμακευτικά σκευάσματα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης συνολικά.

DEMO: Δημιουργώντας προστιθέμενη αξία

Το σύνολο των επενδύσεων της εταιρίας στην Ελλάδα θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία, την αγορά εργασίας, το ελληνικό φάρμακο και την επιστήμη, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα το νέο κεφάλαιο στην εξαγωγική δραστηριότητα της DEMO με περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης, διεθνώς, αυξάνοντας τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και δίνοντας στους νέους επιστήμονες κίνητρο παραμονής στη χώρα.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ που εκπονήθηκε το 2021, το επενδυτικό πλάνο αναμένεται να αυξήσει το εγχώριο ΑΕΠ κατά 1,13 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει περισσότερες από 900 άμεσες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, θα αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας, διεθνώς, αφού με την ανάπτυξη α’ υλών εντός της Ε.Ε., η χώρα μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταδιακή επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες, στον τομέα της Υγείας.