Quantcast

Εργασία από το σπίτι: Χρήσιμες & Απλές Συμβουλές για την υγεία του Εντέρου

Η εξάπλωση της πανδημίας του Κορονοϊού (COVID-19) αποτελεί, πλέον, μέρος της καθημερινότητάς μας και όλοι, ανεξαιρέτως, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε καταστάσεις, οι οποίες αποτελούν μία νέα, και χωρίς προηγούμενο, πραγματικότητα. 

«Μένουμε Σπίτι», δίνουμε έμφαση, ακόμη περισσότερο, στην προσωπική μας υγιεινή και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, τις συναθροίσεις, κλπ. Κυρίως, όμως, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στο νέο τρόπο εργασίας που εφαρμόζουν οι περισσότερες εταιρείες, ως ένα προληπτικό μέτρο, ενάντια στην εξάπλωση του ιού: την Τηλεργασία, ή πιο απλά, την εργασία από το σπίτι.

Μπορεί για τους περισσότερους, η «εργασία» από το σπίτι» να είναι πρωτόγνωρη, αλλά για τις περιπτώσεις επαγγελμάτων που δεν απαιτείται φυσική παρουσία εφαρμόζεται, εν μέρει, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, εδώ και αρκετό καιρό. «Σημείο των καιρών», αφού οι εξελίξεις στην τεχνολογία μας έχουν δώσει όλα τα εφόδια της on line διασύνδεσης, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα μεγάλου αριθμού ερευνών, που αποδεικνύουν ότι η εργασία από το σπίτι, συμβάλλει θετικά, στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Είναι πολύ πιθανόν όμως, η εργασία από το σπίτι να αποτελέσει, λανθασμένα, μία συνθήκη χαλάρωσης, διαφυγής από την καθημερινότητά μας, με απλά λόγια, ενός «διαλλείματος», από τις συνήθειές μας. Το αντίκτυπο μίας τέτοιας τάσης στην υγεία μας, αλλά και απλές συμβουλές για να διατηρήσουμε την απόδοση και τη θετική μας διάθεση, δίνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Περιστερίου. 

«Η πολυήμερη εργασία από το σπίτι ενδέχεται να μας παρασύρει σε μία διαφορετική, διατροφική καθημερινότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παροδικά περιστατικά δυσκοιλιότητας, αναφέρει ο Δρ. Α. Ξιάρχος, παραθέτοντας απλές συμβουλές για την υγεία του εντέρου.

Τηλεργασία: 5 απλές συμβουλές για τη νέα καθημερινότητα

  1. Δημιουργούμε ένα άνετο και δημιουργικό εργασιακό περιβάλλον στο σπίτι, στο οποίο, δε θα διαταραχθεί η εργασία μας. Δε δουλεύουμε στο κρεβάτι, ή στον καναπέ. Αντίθετα, ντυνόμαστε αξιοπρεπώς και εργαζόμαστε βάσει των συνθηκών και του ωραρίου που θα είχαμε και στο γραφείο μας
  2. Πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5lt την ημέρα. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας νερού και η αφυδάτωση ενδέχεται να οδηγήσουν, άμεσα, σε δυσκοιλιότητα.
  3. Τρώμε πρωϊνό, κάνουμε διάλλειμα για μεσημεριανό φαγητό. Προτιμούμε τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, φρυγανιές, ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, λαχανίδα, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών), φρούτα (μήλα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σύκα κλπ), ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, κλπ).
  4. Περιορίζουμε την κατανάλωση τροφών που επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία ή αφυδατώνουν τα κόπρανα, ώστε να αποφεύγεται η ανεπιθύμητη αίσθηση φουσκώματος και απόφραξης (πχ. μπανάνες και μήλα με τη φλούδα τους, λευκό ψωμί, ψωμί σίκαλης, λευκό ρύζι, βρώμη, καλαμπόκι, μαύρο τσάι, πράσινο τσάι ή τσάι βατόμουρου, λευκές πατάτες, καρότα, μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% ή υψηλότερη, μπισκότα, κ.α.)
  5. Φροντίζουμε για την καθημερινή, σωματική μας άσκηση. Κάνουμε σύντομα διαλλείματα, περπατάμε, κάνουμε ασκήσεις stretching και συνεχίζουμε! Μετά το πέρας της εργασίας μας βγαίνουμε από το σπίτι, τηρώντας όλους τους κανόνες και περιορισμούς για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, για περπάτημα, ή χαλαρό τρέξιμο. Έχει παρατηρηθεί ότι η μέτρια φυσική δραστηριότητα βοηθάει τους ασθενείς που έχουν ήπιας μορφής δυσκοιλιότητας.

«Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά στον οργανισμό. Ενδέχεται να προκαλέσει ή να αυξήσει τον κίνδυνο για πιο σοβαρές παθήσεις, όπως αιμορροΐδες, ραγάδες του πρωκτού, ακράτεια κοπράνων, παθήσεις του παχέος εντέρου, αλλά και ουρολογικές παθήσεις», συνεχίζει ο Δρ. Α. Ξιάρχος. «Δυστυχώς είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, κατά το οποίο δε λαμβάνει τη δέουσα προσοχή. Βέβαια, τα παροδικά περιστατικά δυσκοιλιότητας δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά όταν τα συμπτώματα εμμένουν θα πρέπει να προβληματίσουν και να παροτρύνουν τους πάσχοντες σε αναζήτηση ιατρικής συμβουλή από ιατρούς με υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία. Στο σημείο αυτό», καταλήγει ο Δρ. Α. Ξιάρχος «θα ήθελα να τονίσω, για μία ακόμη φορά, την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων από όλους, με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του  κορωνοϊού. Δείχνουμε ωριμότητα, σύνεση και «Μένουμε Σπίτι», προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, ώστε να  επιστρέψουμε, το δυνατόν συντομότερα, στην κανονικότητα».

*Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και  Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων στην περιοχή του εντέρου και του ορθού και πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.